Med fem nyåpninger i januar er Feelgood-kjeden oppe i 19 sentre. – Målet for inneværende år er at vi i hvert fall skal opp i 30 sentre, fastslår salgssjef Truls Nebell i Shapemaster Scandinavia AS.
– Det siste året har det vært en eksplosiv utvikling når det gjelder interessen for det konseptet vi jobber med, fastslår Nebell.
Et Feelgood-senter består av opp til tolv forskjellige treningsmaskiner, målrettet mot forskjellige muskelgrupper. Den som trener bruker tre minutter på hver maskin, og hele kroppen er aktivisert på litt over en halvtime. Maskinene går av seg selv og har kun tre innstillinger; sakte, medium og hurtig. Jo saktere maskinene går, desto tyngre kan belastningen være.
– Til å begynne med var folk skeptiske for det har et snev av «TV-Shop» – med en benk som beveger seg av seg selv. De overså da at den som trener i disse treningsmaskinene ikke behøver å vite hvordan man utfører øvelsen riktig, hvor mange repetisjoner man skal gjøre eller hvor mye vekt man skal trene med.
– Alt er forhåndsbestemt og det eneste den som trener behøver å forholde seg til er hvordan man kjenner seg i dag og hvor mye man vil ta i. For her kan man gå fra null innsats til maks innsats på under et sekund, uten å gjøre noen endringer på treningsmaskinen og uten at det vises til de andre som trener. Så nå begynner folk å forstå hva dette faktisk gjør, og på hvilken måte dette motiverer folk til å ta tak i seg selv og helsen sin på en litt enklere måte, sier Nebell.
Veksten fortsetter
I fjor vinter fortalte markedssjef Christian Bache at skepsisen var stor – spesielt blant fagfolk som fysioterapeuter.
– Den 31. januar åpnet Feelgood Hokksund, med den første fysioterapeuten som starter sitt eget Feelgood-senter. Det er en milepæl, fastslår Bache.
I tillegg er det nylig åpnet Feelgood-senter i Dal, Sandnes, Otta og Hamar. Med disse på plass teller kjeden nå 19 kommersielle sentre.
– Vi jobber med 10-12 interessenter som har tent på konseptet, og målet for inneværende år er at vi i hvert fall skal opp i 30 sentre, sier Nebell.
I fjor var ambisjonen at det skulle selges ca. 90 benker – tilsvarende 10 Feelgood-sentre. Bache forteller at det for 2017, inkludert leveringer i januar 2018, ble solgt 134 benker.
En annen kundegruppe
Truls Nebell påpeker at de store treningssenteraktørene i mange år har kikket etter et lavterskeltilbud til de kundegruppene de ikke når.
– Disse menneskene er det veldig vanskelig å få inn i et ordinært treningssenter, rett og slett fordi de er den typen mennesker de er. Men på Feelgood føler de seg velkomne og de føler mestring: Det kan være alt fra 22-åringen som har prøvd det meste til bestemor på 90 som nynner og koser seg fordi hun kan bevege seg litt igjen. Vi har tatt tak i et helt annet marked, sier Nebell.
Han bedyrer at man godt kan ha et Feelgood-senter vegg i vegg med et tradisjonelt treningssenter fordi man ikke er konkurrenter.

– Det folk har hatt litt vanskelig for å forstå er at hvis du setter et menneske inn i en Shapemaster-benk, vil hodet automatisk ta kontakt med muskulaturen fordi du er i den bevegelsen. Du vil få små kontraksjoner og muskelen gir signaler tilbake til hjernen. Det betyr at de som bruker Shapemaster vil bli sterkere, og de vil få en merkbar forbedring i psyken. Den følelsen får du ikke på vanlig trening, for der må du ta i fra første sekund, sier Nebell.
Symbiose med det offentlige
I tillegg til kommersielle Feelgood-sentre er det offentlige et satsingsområde for Shapemaster under vignetten Feelgood Rehab. Det er tegnet avtale med Sunnaas-stiftelsen og rehabiliteringsenheten Frydenberg i Modum kommune. Der jobber man med å få til symbiosen mellom offentlig og privat ved at man etter endt rehabilitering, kan fortsette med treningen på det lokale Feelgood-senteret.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Det offentlige begynner å se oss; hvor smart dette er for folkehelsen. Det tar tid å bygge opp noe helt nytt, men vi merker at dette begynner å spre seg. Vi har helt unike resultater på folk med for eksempel revmatiske problemer – folk har fått helt nye liv på grunn av dette utstyret, sier Nebell.
– Vi har også et prosjekt med NAV vi er stolte av: Et prosjekt med ungdommer for å motivere dem til å bevege seg, og komme seg på beina igjen, sier Bache.
Foreløpig har utstyrssalget i all hovedsak gått til kommersielle Feelgood-sentre, men ifølge Bache vil det bli mer fokus mot det offentlige i år, på grunn av Sunnaas og Frydenberg-avtalen.
– Hva med tradisjonelle treningssentre og interessen for en egen integrert Feelgood-sirkel?
– De som er opptatt av å starte Feelgood-sentre har ikke vært de tradisjonelle sentrene, og det synes jeg er litt merkelig – for de trenger både flere kunder og å gjøre nye ting. Vi har en aktør som har gjort det ellers har vi ikke noe kontakt med den vanlige treningssenterbransjen. Vi har ikke fått en eneste henvendelse, forteller Nebell.
Ser ut over Norge
Shapemaster Scandinavia AS har skandinaviske rettigheter for utstyret. Både Danmark og Sverige står på menyen:
– Vi skal inn der, men vi ville bygge opp en del sentre i Norge først, bygge en organisasjon slik at vi er klare. Nå har vi «mye kjøtt på beinet» og muligheten til å få tak i seriøse aktører som har lyst til å gjøre en jobb på Feelgood der, sier Nebell.
– Hvordan har de eksisterende og nye sentrene utviklet seg økonomisk?
– Noen går bedre enn andre. Utfordringen har vært å få folk inn på prøvetime, men det vi ser er at har du vært på prøvetime, så begynner du fast. De sentrene som gjør det bra ligger rundt 200 medlemmer. Det høres lite ut for et vanlig treningssenter, men for et Feelgood-senter er man da langt over break even.
– Dette er mye på grunn av at et Feelgoodsenter verken har garderobe eller dusj, kun et rom der treningsmaskinene står og en hyggelig sittegruppe, så leiekostnaden er veldig lav. Vårt Feelgood-access system gjør også at sentrene kan stå ubemannet og kundene kan komme og gå når de vil ved å trekke sitt vanlige bankkort i døren.
– Tidligere begynte folk med månedsmedlemskap, men nå selger vi mest ett år med binding, for folk har hørt at Feelgood fungerer, sier Nebell.