Gründeren av konseptene Krønsj og Catslide mener at gruppetimene der man skaper sterkere opplevelser vil komme mer og mer. 25 års fartstid med gruppetrening har gitt Christina Therkildsen mange erfaringer hun vil dele med andre.
– Man blir litt nerd på sitt fagfelt etter så lang tid, fastslår Christina Therkildsen.
Alle elementer i en gruppetime er viktig, alt skal klaffe og legges til rette for at treningsopplevelsen blir magisk for alle i rommet.
– Har du fokus på helheten og en god «storytelling» kan du skape den lille forskjellen. Gode instruktører tar med deltakerne inn i «historier». De bruker dramaturgi til å understreke poenger og bygger opp timen sin slik at den føles, lukter, smaker og kjennes, sier Therkildsen.
Gründeren av gruppetreningskonseptene Krønsj og Catslide er ikke overraskende, meget opptatt av gruppetreningens dynamikk og betydning for treningssentrene etter 25 år med drift og utvikling av gruppetrening.
– Jeg tror folk er litt lei av strømlinjeformede, dyre konsepter som alle har. Å få gruppetreningen sterkere opp å gå, det brenner jeg virkelig for, og heldigvis er dette noe flere enn meg er opptatt av. Rundt 70 prosent av medlemmene på et fulltilbudssenter deltar på gruppetrening. Hva om disse kundene blir borte fordi fokuset på gruppetimene og innholdet blir for dårlig, spør Therkildsen.
Senter med kun gruppetimer
Hun var tidlig ute med spesialiserte konsepter, antageligvis for tidlig ute i forhold til trendbildet man ser i dag med flere frittstående, spesialiserte gruppetreningskonsepter – såkalte «boutiques».
Gruppetreningskonseptet Krønsj har sitt utspring fra et eget senter med samme navn – som ble skapt da fire instruktører, inklusive Therkildsen, hoppet av High Energy og startet sitt eget kjellersenter på Grünerløkka i 2003. Krønsj skulle utelukkende tilby gruppetimer.

– Vi hadde bare gruppetimer og stort fokus på innholdet i timene. Det skulle være målrettet trening, god story-telling, samtidig som deltakerne skulle ha det gøy. Musikken var et meget viktig element, vi brukte faktisk 100 000 kroner utelukkende på høyttalere. Det var det eneste vi brukte så mye penger på, minnes Therkildsen.
Senteret leverte treningsopplevelser man ikke fikk andre steder: Krønsj Klubb- trening til live DJ – skulle gi både medlemmer og ansatte en ny erfaring.
– Det ble som teatersport. DJ-en styrte musikken og instruktøren måtte lede klassen ut fra hva hvilke låter som ble spilt. Det var utviklende for instruktørene, som absolutt kom utenfor komfortsonen. Vi hadde et tett samarbeid med blant annet BLÅ og Norges Rockeforbund, og jeg er ganske stolt av tilbakemeldingene om at kundene trente hos oss fordi her kunne du oppdage nye band og artister når du trente, forteller Therkildsen.
Krønsj var både et senter og konsept. Det faglige innholdet og forankringen ble solgt til andre sentre, og rundt 35 sentre rundt om i Norge hadde Krønsj på sin tilbudsliste det året satsingen startet.
Solgte senteret
– Men det var mange ting vi ikke tenkte på, slik det er for alle som vokser fort. Plutselig var vi en organisasjon som skulle fange opp mange medlemmer. Det ble mye underveis. Men Krønsj var et liv laga senter.
Krønsj flyttet fra opprinnelsen på Løkka til Torggata. Senteret hadde nesten 500 medlemmer. Konseptet Catslide hadde blitt født, og senteret fungerte også som et utviklingssenter; et sted hvor folk som hadde Krønsj og Catslide på sitt senter, kunne komme for faglig påfyll og inspirasjon. En viktig del for samarbeidssentrene.
– Men å drive både treningssenter og konsepter er vanskelig, så for to år siden solgte vi trenings–senterbiten til Myrens. Kurs og konseptene drives videre. Når disse vokser ytterligere, er det rom for et nytt kurs og utviklingssenter. Det er neste steg, sier Therkildsen.
Utvikle det man har
Av de to gruppekonseptene Therkildsen har utviklet, er det Catslide som har kommet lengst, rent markedsmessig.
– Catslide går kjempebra og selger mer i Norge enn i utlandet nå. Konseptet brukes av både PT-er og gruppeinstruktører, og jeg har sykehus, idrettslag, behandlere og bedrifter som kunder i tillegg. Det er engasjerende og spennende å jobbe med et produkt som alt fra eliteutøvere på Olympiatoppen til pasienter på et sykehus, bruker i sin daglige praksis, sier Therkildsen.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Hun legger til at denne utbredelsen har gjort at de sentrene som har Catslide på menyen, kan nå flere kunder gjennom konseptet fordi mange har et forhold til konseptet fra andre sammenhenger.
– Det er mange små sentre som ønsker å være unike og skape en identitet rundt det de har. Mange tror de hele tiden må jobbe med nyheter for å få oppmerksomhet. Jeg tror på å utvikle det du har: Ha tro på og vise at det du tilbyr er liv laga. Og noen ganger må du bestemme hva kunden skal like. Har du et godt og funksjonelt produkt, er det ingen grunn til at dette skal være en døgnflue – konseptet skal bare tilpasses nye og flere behov.
Nå er trenden opplevelser og folk er mer kritiske og kvalitetsbevisste, ifølge Therkildsen. Det betyr at standarden og kompetansen, må opp.
– Hvis du ønsker å skille deg ut i bransjen kan formidlingsevne være et sted å satse på kompetanse-heving. Både PT og gruppeinstruktører har mye å lære av hverandre, og av andre yrker. Nå håper jeg at gruppeinstruktørene får mer kursing og oppfølgning, og jeg tror at de sentrene som gjør det, vil nå ut til flere kunder. Mange er allerede flinke, spesielt på mindre steder. Jeg tror at tydelig kommuniserte og definerte verdier er viktig. Timene der man kan skape opplevelse om at det er gøy å trene, kommer mer og mer.
Vil dele kompetanse
Catslide har luft under vingene, men for Krønsj derimot, kommer boomen nå.
– Det har «eksplodert» det siste året, selv om Krønsj ikke er veldig stort. Jeg har ikke blitt millionær, men jeg merker at interessen, respekten og nysgjerrigheten er der – og det er morsomt. Derfor skal jeg legge inn litt ekstra ressurser i å vitalisere konseptet til høsten.
Therkildsen forteller at de nå jobber med å nå ut til sentre som kanskje ønsker kompetansen, men ikke nødvendigvis vil ha konseptet.

– Det er jeg åpen for. Jeg brenner for at flere skal få gruppetrening sterkere opp å gå, derfor tror jeg på Krønsj. Ikke bare på konseptet, men kompetansen bygget opp rundt det: Hva er det som gjør at en gruppetime er bra, og hvordan kan man som instruktør benytte seg av flere ben å stå på. Ikke bare det faglige og koreografi, men også hvordan formidle det videre. Innen formidling har jeg mye å dele. Dette har jeg jobbet 100 prosent med i 25 år, fastslår Therkildsen.
– Tror du vi snart vil se fremveksten av rene gruppetimesentre; «Boutiques»?
– Ja, det tror jeg kommer. Krønsj var 10 år forut sin tid. Det var og er et utrolig kult konsept og jeg tror det kommer tilbake. Vi må lage noe unikt, ikke bare kopiere hverandre.
Utover Norges grenser
Therkildsen tok Catslide til utlandet for tre år siden, og startet en reise som så vidt har begynt.
– Da vi startet opp trodde jeg at det var ett høyt fjell å bestige, men da jeg kom opp så jeg at det var tusenvis av fjell på veien videre… Og måtte spørre meg selv: Orker du dette eller skal du gå tilbake?
Det ble ikke noe tilbaketog. Pengene tjent på Catslide ble investert og Sveits ble satt på kartet.
– Det går kjempebra i Sveits, men med suksess kommer kopistene, konkurransen og folk er ikke så greie lenger. Med på lasset kommer risiko, mye større ansvar og flere arbeidsoppgaver. Jeg brukte tre måneder etter det første året på å tenke gjennom om jeg virkelig ville dette eller ei. Om det er forenlig med mine verdier å vokse.
Hun fant ut at det gikk, men at veksttakten måtte ned. Og slik ble det.
– Jeg jobbet tett med distributøren i Sveits, og på Fibo i 2015 fikk jeg en distributør til; en av de tre største i Tyskland, sier Therkildsen.
Catslide har i tillegg fått to nye distributører i år, men Therkildsen ønsker ikke å røpe hvor. Det har blitt lagt ned mye arbeid med systemer i bunn som skal gjøre veksten bærekraftig, men det er mye arbeid som gjenstår før de starter med utdannelser og lansering.
– Vi har utdannet over 100 instruktører i Sveits. I Tyskland skal de første utdannes i juli, og det kan bli ti til tjue ganger flere i løpet av de to første årene, i tillegg til de 1000 vi har i Norge. Blir det 3 000 eller 4 000 til på kort tid, øker kundesupport kraftig.
– Hva med eksport av Krønsj?
– Jeg har ikke turt å tenke tanken på Krønsj i samme bane. Jeg vet at det er et av verdens beste konsepter, men nå er det greit at det er litt «underdog», jeg trives best med det. Så får jeg se om jeg kommer på noen spennende løsninger for distributørene, for det er det det handler om, fastslår Therkildsen.