annonse

annonse

Gir PT-ene garantilønn for å sikre rekruttering

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Treningskjeden Actic kjørte i fjor et pilotprosjekt for å finne frem til fremtidens lønnsmodell for personlige trenere. Nå er svaret klart. Produktsjef og fagansvarlig Magnus Johansen er fornøyd, men etterlyser et tettere bransjesamarbeid for å finne en felles bransjenorm – et tall på garantilønnen.

– Vårt mål med pilotprosjektet var at vi ønsket å gjøre det tryggere å begynne å jobbe som PT. Som en av de største kjedene har vi en plikt til aktivt å utvikle og utfordre – og sørge for at PT-yrket løftes opp og frem, fastslår Magnus Johansen.

Han legger til at de med prosjektet også ønsket å understøtte de relativt nye utdanningskravene som eksisterer i bransjen.

LES OGSÅ: Actic kjører testordning med fastlønn for PT-er

Ikke noe tak

– Det skal være attraktivt å være PT, og da må vi være en attraktiv arbeidsgiver med en lønnsmodell som passer for flere. Det er mange talentfulle mennesker som har en utdanningsbakgrunn perfekt for å jobbe som PT, men som kanskje ikke har turt å ta steget på grunn av manglende sikkerhetsnett, når lønnen har vært 100 prosent provisjonsbasert, fortsetter Johansen.

Den nye modellen er basert på fire PT-nivåer prismessig, avhengig av den enkeltes utdanningsbakgrunn og erfaring. På toppen av dette har Actic lagt på en garantilønn som skal sikre PT-ene omfattet av ordningen, en gitt inntekt uansett.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Johansen fremhever at man med denne modellen både kan huse de PT-ene som «vil gunne på» og tjene 700 000 i året og de som er mer trygghetssøkende.

– Alternativet med en vanlig fastlønnsordning ville medført at man også må trekke ned toppene, og man kan da miste de som virkelig vil satse. Derfor har vi gått for en garantilønnsordning. Vi har oppgradert bonussystemet vårt i samme slengen, så det er ikke noe tak for hva du kan tjene.

Etterlyser bransjesamarbeid

– Hvor stor er garantilønnen?

– Det må du nesten søke jobb hos oss for å få vite. Det er slik det er når alle de andre aktørene holder kortene tett til brystet.

– Dette er noe vi har utfordret Virke Trening og de andre treningskjedene på, allerede i 2018. Vi ønsker å sette oss ned i fellesskap for å finne ut hva det er som skal være en form for bransjenorm på dette, men dessverre har vi kun fått én hevendelse fra andre kjeder.

– Det synes vi er trist, for vi ønsker at dette er noe som skal løftes opp på strategisk nivå og løses som bransje i fellesskap. Vi er nødt til å enes om hvordan vi skal sørge for at PT er et attraktivt yrke, uavhengig om du jobber for oss, eller konkurrenten, påpeker Johansen.

Et felles løft

Han legger til at fagforeninger og tariffer er noe som finnes i alle bransjer, og at det ikke er noen grunn til at ikke treningsbransjen skal få til noe sammen på dette feltet.

– Ser vi for eksempel på turnover er det noe vi definitivt ønsker å få ned. Vi vil sørge for at trenerne er fornøyde og er hos oss lenge, da er vi også nødt til å ha gode sikkerhetsnettordninger i bunn. Det gjelder ikke bare oss, det gjelder hele bransjen.

– Så her etterlyser jeg at flere kommer på banen, har lyst til å sette seg ned og snakke sammen om hvordan vi best mulig kan sørge for at PT-ene har gode og trygge rammer for sitt yrke, fastslår Johansen.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Må fremdeles skaffe kunder

I Actic-kjeden er det kun faste ansettelser som gjelder, ifølge Johansen. Han trekker frem at pilotprosjektet både gav flere søkere og søkere som er bedre kvalifisert. Per i dag har kjeden ca. 70 PT-er, men vil være 100 i løpet av året.

– Noen negative sider ved den nye ordningen?

– Det er jo slik at når man legger en garantilønn i bunn så løper vi som arbeidsgiver en risiko, men det er ikke negativt i utgangspunktet: Det stiller krav til oss som arbeidsgiver at vi i større grad er nødt til å hjelpe trenerne med å lykkes. Det tenker jeg er et godt incentiv for oss som arbeidsgiver – en vinn-vinn for både trenerne og oss.

– Dere tiltrekker dere flere, men er det flere av de trygghetssøkende?

– Det er ikke slik at selve jobben som PT endrer seg så mye selv om vi gjør om på lønnsmodellen. Du skal fremdeles ut og møte kunder, og skaffe kunder. Det er ikke slik at det ligger en garantilønn i bunn som medfører at man tenker «oi, nå trenger jeg ikke å selge…»

– Du må fortsatt møte kunder. Tenker du å leve av å trene mennesker, så må du trene mennesker – det er jo premisset. Så det er samme jobben som skal gjøres selv om avlønningsmodellen er tryggere.

Skal kunne passe for flere

– Hvordan er en typisk PT-arbeidshverdag i Actic? Det er vel ikke akkurat en ni-til-fire jobb?

– Spesielt i begynnelsen er det slik at du er litt her og der, høyt og lavt – fordi kundene du har inne på «Treningsstart», vårt introduksjonskonsept for nye kunder, kan være der fra syv om morgenen til ut på kvelden, forteller Johansen.

Men det blir bedre etter hvert.

– En del av onboarding-programmet vårt er at vi lærer trenerne hvordan de setter opp arbeidshverdagen sin, slik at de skal få en forholdsvis normal arbeidshverdag. Målet vårt er at man skal kunne ha dette som en fleksibel jobb, men en jobb som også passer med normale livsrutiner.

– Ansetter dere bare heltidstrenere?

– Vi ønsker oss primært heltidstrenere fordi vi vet at det spesielt i de tre første månedene, krever veldig mye fokus. Da er det vanskelig å ha jobb eller studier ved siden. Vi vet fra tallerfaring at de som lykkes er de som er fullt og helt hos oss.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]