Roddy McLeod driver tre treningssentre på Ås og i Ski. Han er ikke i tvil om hva som er formelen for lønnsom drift og lykkelige kunder.
I 2010 ble Ås Fysioterapi og Treningssenter solgt til Roddy McLeod, som var i gang som drifter januar 2011. Siden den gang har det gått slag i slag med utvidelser og nyåpninger.
– Etter to år bestemte jeg meg for at det var på tide å utvide, og åpnet et treningssenter til, Ås Treningssenter Express. Et ubemannet senter i Ås sentrum. Det gikk veldig bra og etter et år utvidet vi til dobbelt størrelse, fra 400 til 800 kvadratmeter. Året etter det, åpnet jeg S.P.A.R.T.A Treningssenter i Ski, forteller McLeod.
S.P.A.R.T.A Treningssenter ble åpnet 1. august 2015, og gikk i pluss allerede etter få måneder.
– Vi beveget oss inn i en ny nisje. Vi ville ha et performance-senter med veldig mye plass og topp utstyr fra Eleiko, gym80 og Matrix.
McLeod forteller at han og hans forretningspartner, Thorbjørn Berger, bestemte seg for å ta en sjanse og leie et større lokale enn det alle andre hadde.
– Vi leide et lagerlokale på 1400 kvadratmeter, og sa at vi skulle etablere noe helt nytt. Priser vi oss riktig skulle vi ha et stort marked hvis vi traff alle i storområdet rundt. Og vi fikk rett, sier han.
Betal for det du bruker
McLeod mener det beviser at nok plass er en av de viktigste parameterne i treningsbransjen i dag. Lokalet slår lokasjon, spesielt på mindre steder der stort sett alle kjører bil.
– Det er i hvert fall min mening. Kun tre måneder etter åpningen, besluttet vi å leie enda større lokaler for å etablere en sal hvor vi kunne tilby Crossfit og kampsport. Vi etablerte et samarbeid med Ski kampsport og fikk opp en godkjent Crossfit Box.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
På S.P.A.R.T.A opererer de med et basismedlemskap for trening, og et utvidet medlemskap som gir tilgang til kampsport og Crossfit. Og et ytterligere utvidet medlemskap som i tillegg gir tilgang til begge sentrene på Ås.
– Det vi har gjort på S.P.A.R.T.A tror jeg kommer mer og mer i bransjen, og vi ser det skjer verden over: Du betaler for det du bruker. Det er ingen logisk grunn til å be kundene om å betale mer for noe de ikke bruker, og det som øker prisen på senteret er sal-timer og bemanning. Jeg tror svaret for dagens sentre er både ubemannet og bemannet. For noen år siden, da man hadde dårlige, ubemannede sentre, kunne de fullbemannede si at de var bedre – men i dag finnes det mange gode ubemannede sentre. På S.P.A.R.T.A er vi delvis bemannet, forteller McLeod.
Absolutt ingen kjede
Den siste utvidelsen i senteruniverset til McLeod, skjedde på ekspress-senteret på Ås. McLeod var ikke fornøyd med senteret i sentrum.

– Nok plass er det viktigste. Å kjempe om en kvadratmeter ekstra i sentrum ble feil, så vi bestemte oss for å leie en mye større hall utenfor sentrum og etablere Express Performance – som tar ekspress-senteret til et helt nytt nivå. Det ble åpnet 1. august i år, og er en strålende suksess. Det ser ut som S.P.A.R.T.A, selv om det er litt mindre. På Express Performance har vi blant annet etablert en klatrevegg, sier McLeod.
– Med tre sentre under vingene, er det å anse som en kjede?
– Snarere tvert imot! Det tre helt forskjellige sentre. Jeg leste nylig om en som eier 50 restauranter. Ingen var like og alle var plassert riktig i forhold til behov i området. Det er også viktig i treningsbransjen: Riktig løsning til gitt situasjon. Der tror jeg mange kjeder bommer, for de tenker ofte «copy/paste». Og spesielt i Norge, hvor det er så store lokale forskjeller, kan man bomme stort ved å tenke slik.
Må ha nok utstyr og plass
På alle de tre sentrene er det til sammen godt over 3 000 medlemmer, ifølge McLeod. Han betegner konkurransen som tøff både i Ski og på Ås.
– På Ski konkurrerer vi både med Stamina, Avancia og Fresh Fitness, men vi tilbyr noe helt annet som performance-senter. Der tar man ofte høyere pris, men vi tar 299 per måned, en femtilapp mer enn Fresh. Det er mulig å ha et performance-senter til bra pris, hvis man har nok areal.
Han sier at det er en økende tendens i bransjen til å gå bort fra stasjonære apparater.
– Jeg tror en del sentre har sluttet å høre på medlemmene. Det er ingen tvil om at man må tilby nok knebøy- og markløftstativer, og nok og bra utstyr ellers. Man skal ikke stå i kø, og da trenger man plass for å tilby dette. Igjen, det handler om riktig løsning til gitt situasjon. Og man må ha ledere som er i kontakt med medlemmene, lokalsamfunnet og kommunen. Det viktigste er «the soul of the center», for hva er et treningssenter uten sjel, spør Mcleod.
Brenner for bransjen
– Hva med vekstambisjonene. Vi har sett at det er noen som vil ha S.P.A.R.T.A til Oslo?

– Ja, mange vil det – men jeg liker å ha kontakt med kundene. Man skal aldri si aldri, men jeg har fem barn og en kone jeg har lovet at jeg ikke skal åpne et senter til på en stund. Det som inspirerer meg er å levere et godt produkt. Hvis det er riktig i Oslo… vel, aldri si aldri, men det må tenkes nøye over.
McLeod understreker at han brenner for bransjen, og at han ikke driver for å tjene penger.
– Det er ikke en bransje å investere i for å bli rik. For eksempel, på Ås treningssenter har vi som eneste senter i Norge treningsapparater fra X-Force. Det ga meg så mye glede å ta inn disse at jeg aldri kommer til å angre på det. Å se glansen i øynene til kundene når de trener med disse, det er det som betyr noe for meg.
Kamp mot doping
– Det var en dopingrazzia på S.P.A.R.T.A tidligere i år. Hva skjedde til slutt?
– Politiet fikk en åpen invitasjon til senteret fra dag én siden jeg var bekymret for at performance-senteret ville tiltrekke seg medlemmer med en høyere risiko for bruk av dopingmidler, men det skrev man ikke om i avisen… Politiet kan ikke gi meg navnene til de som ble tatt, og vi har sendt en søknad til Antidoping Norge om medlemskap i Rent senter – men ikke fått noe svar ennå. Det er trist med doping og ingen vil ha et dopingmiljø, men et performance-senter er mer utsatt. Derfor trenger vi hjelp fra politiet, for dette er ikke en kamp sentrene kan klare alene, sier McLeod.