Norske Gungnir Barbells har utviklet en vektstang med et låssystem som skal forbedre treningsopplevelsen samt eliminere rot, svinn og problemet med at mange dropper å sikre vekt-skivene.
De fire gründerne i selskapet Gungnir AS har utviklet teknologien som en løsning på et selvopplevd problem.
– Andreas og jeg, har i mange år irritert oss over eksisterende løsninger for hvordan man sikrer vekt-skivene under bruk på treningssentre. Den velkjente fjærlåsen som de fleste har investert i – og for så vidt andre typer «collars» – fikk oss på tanken om å lage noe som er veldig mye mer brukervennlig, forteller salgs- og markedsansvarlig Audun Filip Sand.
Som tenkt, så gjort.
Gründerne har designet og utviklet en vektstang med en integrert låsmekanisme.
Mange dropper låsen
– Stangen vi utvikler har en intergrert låsemekanisme, hvor låsen er nedfelt i selve stangen. De tradisjonelle stengene har eksterne låser som brukerne må finne, sette på og ta av. Som for mange er en tungvint prosess. I tillegg blir de borte, det er svinn og de går ofte i stykker, sier Sand.
Han legger til at det er mye av årsaken til at folk ikke bruker lås i det hele tatt.
– Foreløpige undersøkelser viser at ca. 60 prosent ikke buker låsene, folk sikrer ikke vekt-skivene– fordi låsene ikke er tilgjengelige og vanskelige å ta av og på.

Den integrerte låsen på Gungnir-stangen virker slik at brukeren sklir på skivene som vanlig, deretter trekker man opp låsen som er nedfelt, sklir låsen inn og slipper. En kraftig magnet trekker låsen ned i sporet på stangen.
Opplever stor interesse
De fire gründerne i Gungnir Barbells tar eller har alle master i entreprenørskap og innovasjon ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Audun Filip Sand og Andreas Bossonney Gundersen er tidligere PT-er, teknisk ansvarlig Markus Leonhard Hansen har erfaring med produktutvikling og design, mens sistemann, Øyvind Rein, har konkurrert på toppnivå i Strongman – og tidligere jobbet med utvikling av treningsutstyr.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Sand forteller at målet er å starte første produksjonsrunde av stenger i andre kvartal 2019. Stengene skal produseres i Norge.
– Vi er i en periode hvor vi har begynt å forhåndsselge. Det er mange treningssentre som er interessert, vi har allerede forhåndsolgt, men naturlig nok har flere også lyst til å teste litt – i og med at det er noe folk aldri har sett tidligere. Vi opplever også stor interesse blant de som trener og ikke minst ulike distributører, sier han.
Sand forteller at selskapet nettopp har lagt bak seg en utrolig helg under Fitnessfestivalen i Stockholm, med interesse fra store aktører i Sverige og Finland – samt store fitness-profiler i USA.
Alle mulige stenger
Ambisjonene til selskapet er høye.
– Først og fremst ønsker vi å selge til Norge og Skandinavia, og fokusere på kjerneteknologien – for deretter å gå ut i verden.
Sand forteller at de har søkt patent på løsningen.
– I første omgang vil vi fokusere på å implementere denne teknologien i en rekke stenger. Vi har startet med en hybrid, en olympisk stang, men metoden er overførbar til alle andre typer: 15-kilos stenger, vektløfting-stang, styrkeløft-stang, EZ curl bar etc. – og ikke minst gruppetreningsstenger.
– I løpet av de fem neste årene håper vi å være den nye standarden – akkurat som skrukorken på melkekartongen, fastslår Sand.
Han legger til at de over tid også vil utvikle vekt-skiver og racks, for å tilby en helhet.
Skal konkurrere mot de store
– Det er et marked med solide konkurrenter, for eksempel Eleiko. Hvordan ser dere for dere konkurransen?

– Konkurrentene har holdt på lenge, og har sterke brands. Men vi legger oss i det sjiktet hvor vi vil konkurrere med Eleiko og Rogue. Vi skal produsere høykvalitetsstenger på lik linje med disse.
– Samtidig er det nok vanskelig for enkelte å gå over til noe annet fordi Eleiko er Eleiko, Rogue er Rogue og American Barbell er American Barbell. Men vi har stor tro på at det unike vi kan tilby vil kunne forbedre treningsopplevelsen så mye, at også disse potensielle kundene på sikt vil kunne gå over til oss.
Sand forteller at markedet er stort.
– Man må skille mellom et lite senter som har fire stenger og et crossfit-senter som har nitti. Det som er sikkert er at frivektstrening blir mer og mer populært og det er et betydelig marked. Utskiftingene av stenger skjer forholdsvis sjelden, men ser man litt stort på det er markedet gigantisk på verdensbasis.
– Gungnir er et spesielt navn. Hva er historien bak?
– Gungnir er navnet på Odins spyd fra Norrøn mytologi. Vi er norske og vi ønsker å uttrykke til en viss grad hvor vi kommer fra, fastslår Sand.
Se video av nyvinningen: