annonse

annonse

GymSport: – Skal vokse litt hele tiden

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Treningssentre i kyst-Norge er hovedmarkedet for GymSport. Kombinasjonen eget brand og svenske Gymleco gir plusstall for utstyrsleverandøren.

GymSport har holdt på i ca. 3,5 år. Selskapet debuterte første hele driftsår med 10 millioner i omsetning. I fjor havnet fasiten på ca. 13,5 millioner. Selskapet har tre ansatte.

– Vi har AA-rating, og jakter den siste A-en, fastslår daglig leder Bjarne Kosberg.

Duoen bak GymSport har tonnevis med erfaring. Bjarne Kosberg og Hilmar Forodden har fulgt hverandre i treningsbransjen en årrekke. Korsberg forteller at hans reise begynte i 1983: Fersk fra idrettshøyskolen var Club Roma første stoppested.

Hilmar Forodden i GymSport.
Hilmar Forodden i GymSport.

– Etter hvert ble jeg daglig leder på Leangen treningssenter, som jeg senere kjøpte av fotballklubben Ranheim. Der kom Hilmar inn i bildet, forteller Kosberg.

Leangen treningssenter ble kjøpt av 3T, men etter tre år i administrasjonen der, hoppet Kosberg av og startet et ubetjent senter, Impulse, på Lerkendal. Oppstarten ble til en kjede som i sin tid ble fusjonert med Beach Mountain. I 2011 kom det inn nye eiere i selskapet, og Kosberg solgte seg ut.

Attraktive prospekter

Etter salget prøvde Kosberg seg et halvår som «pensjonist», men det gikk ikke. Da Hilmar Forodden sluttet i Beach Mountain, startet duoen opp GymSport som likeverdige eiere.

– Jeg tror vi kjenner markedet godt både fra utstyr- og sentersiden. Vårt største marked er små sentre langs hele nordlandskysten, Trøndelag og Vestlandet. Vi har også en del kunder i Stavanger-regionen og litt på Sørlandet og Østlandet – men rundt Oslo er det et tøffere marked, sier Kosberg.

Bjarne Kosberg i GymSport.
Bjarne Kosberg i GymSport.

Han legger til at nyetableringene stort sett er de små og mellomstore sentrene.

– Utstyrsleveranser mellom 500 000 og en million kroner er attraktive prospekter for oss. Det er der markedet er, selv om vi leverer delordre til større sentre også.

Ambisjonene fremover beskriver han som «rolig og kontrollert utvikling».

– Vi startet hele første driftsår med 10 millioner i omsetning og hadde ca. 13,5 millioner i fjor. Vi er ikke så store, men vi må vokse litt hele tiden. Man skal ikke se bort fra at vi har et par mann til om to år, men vi skal ikke opp på nivå med de aller største, fastslår Kosberg.

Eget brand

Fra sin tid i senterbransjen reiste Kosberg flere ganger til Kina for å knytte kontakter med produsenter av treningsutstyr.

GymSport har brandet sitt eget merke «GymSport» fra en kinesisk produsent som leverer tredemøller, spinningsykler, vektskiver, styrketreningsutstyr og -benker. GymSport distribuerer også cardio-produkter fra taiwanske Circle Fitness.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Circle produserer blant annet møller, magnetsykler og elipsemaskiner. Det har tatt bra av, spesielt den nyeste tredemølla med androidbasert trykkskjerm, som fungerer veldig bra.

På merkevaresiden har GymSport agenturet på svenske Gymleco, som leverer alt innen styrketreningsapparater. Kosberg påpeker at Gymleco er et kvalitetsmerke.

– Gymleco er helt fri for plastdetaljer. Trenden i dag er ofte plastkåper og design, men Gymleco er veldig tidløst. De har vært mer eller mindre like i 20 år med små forbedringer hele veien. De slipper ikke noe på markedet som eieren Kari Jernvall og hans nærmeste medarbeidere ikke liker å trene med, fastslår Kosberg.

Tror på vekst

GymSport leverer også en del skap, via en produsent i Polen. Kosberg forteller at de med sine rfid-låser har andre løsninger enn konkurrentene. Låsene produseres i Spania, sendes til Polen for montering, før ferdige skap blir tilgjengelige i Norge.

– Vi selger mye skap og tilbehør med garderobepuffer, benker og lignende, sier Kosberg.

Han tror at de små, gjerne ubemannede sentrene kommer til å fortsette å vokse frem, noe som også sammenfaller med hans personlige preferanser.

– Det er mye hyggeligere å gå på et lite senter enn de store med massevis av medlemmer. Det handler selvfølgelig om at ønsker og behov er annerledes når man er femti pluss enn når man er 20 år. Men skal de små sentrene bli drivverdige må man ha ganske rimelig utstyr, fastslår Kosberg.

Blant årets milepæler kan GymSport notere seg totalleveranser på blant annet Geilo Trening & Testsenter, IGym Mo i Rana og Varhaug IL.

Lett å starte opp

Grunnleggerne av GymSport ser på seg selv som rådgivere og samtalepartnere i tillegg til å være utstyrsleverandør.

– Det er mange som starter treningssenter. Det behøver ikke å medføre store investeringer. Jeg har sett, etter et langt liv i bransjen, at vi er en litt «motsatt-bransje». Så når ledigheten øker, trener man mer – og det kan ha positive utslag.

Kosberg trekker frem for eksempel oljearbeidere fra hele Norge som mister jobben, men som tar tak og starter treningssenter.

– Et hvert sted med respekt for seg selv skal jo ha et treningssenter. Det eksisterer ingen formkrav for å drive et senter, det er egentlig bare å starte, fastslår han.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]