Det er ikke vanskelig å være enig i utsagnet over. Alle er enige om at det er veldig dyrt og veldig uheldig hvis samfunnet ikke legger til rette for folks fysiske helse. Likevel har ikke treningsbransjen klart å skape tillit til at treningssentrene bør få holde åpent.
Leserinnlegget er skrevet av administrerende direktør Kjetil Rygh i Mudo Gym.
Myndighetene har stengt ned treningssentrene på grunn av smittevernhensyn, men lar folk valfarte milevis og på kryss og tvers av kommunegrenser til IKEA for å kjøpe bokhyller, stekepanner og annet nips.
Bransjen selv har knapt nok gitt seg til kjenne i det offentlige rom. Det er rett og slett for svakt.
IKEA mer smittefarlig enn treningssentre!
Treningssentrene er møbelgiganten og andre store varehus sin strake motsetning. Man reiser ikke over kommunegrensa, ikke engang bydelsgrensa blir brutt for å komme seg på trening.
Myndighetene ønsker at alle forflytter seg minst mulig, og da mener jeg de har begynt i feil ende. Og vi som bransje lar dem gjøre det. Vår bransje er svært lokal, selv innafor de store byene, og bor man på Stovner drar man ikke til Vinderen for å trene – man trener på Stovner.
Bor man, som meg, på Nesodden, er nærmeste IKEA til sammenlikning på Furuset. Jeg mener risikoen er mye større for smitte dersom jeg reiser til IKEA eller Vestby Outlet og tar julehandelen sammen med folk fra alle omliggende kommuner, enn om jeg tar en tur på mitt lokale treningssenter med kun lokale medlemmer.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Se til Vestby
I stedet for å stilltiende godta en total nedstengning av treningssentre over store deler av landet, må vi som bransje ta ansvar og se hva vi selv kan gjøre for å kunne holde åpent, med trygge smittevernrutiner.
I forbindelse med økende smitte i Vestby i midten av november, samlet store deler av den lokale treningsbransjen seg og gikk i dialog med kommunen.
Vi foreslo å kun holde åpent når vi hadde bemanning på sentrene, at alle gruppetimer måtte avlyses og at det måtte være fire meter mellom de besøkende til enhver tid. I tillegg foreslo vi å holde garderober stengt og at vi skulle sørge for kontroll med hvem som hadde vært på sentrene til enhver tid med tanke på smittesporing.
Dette førte til at sentrene i Vestby fikk gjenåpne, til tross for uendret smittesituasjon i kommunen.
Også i England har treningsbransjen fått gjennomslag for gjenåpning. Hovedgrunnen er viktigheten av god fysisk helse, eller folkehelsen om du vil. Løsningen har som i Vestby vært strengere restriksjoner for bransjen.
Vårt treningssenter i Hoxton, London har, ved å forplikte seg til tilsvarende strenge regler som i Vestby, fått lov til å gjenåpne selv om smittesituasjonen er mye mer alvorlig enn selv den rødeste bydel i Oslo.
Hvorfor? Fordi det er viktig at folk holder seg aktive. En omfattende britisk rapport viser en nedgang på 7,1 prosent i aktive voksne fra i fjor til i år. Det er alvorlig.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Nå må vi slutte å sutre og heller ta noen grep
Det virker nesten som om vi har gitt opp kampen vi kjempet i vår. I mars anslo Virke at treningsindustrien ville stå overfor et potensielt tap på 620 millioner kroner, dersom deres medlemmer måtte holde stengt frem til 1. mai.
Etter noen spede forsøk på bedre krisepakker, ønsker om kreditt og masse irrelevant sutring, ser jeg dessverre liten vilje til handling for å holde treningssentre åpne til fordel for folkehelsen og bransjen. Å holde dørene åpne er nemlig den eneste medisinen som faktisk vil fungere.
Oslo er snart inne i sin femte måned med total nedstenging, og fremdeles har ikke vi som bransje klart å opparbeide nok tillit fra myndighetene til å få lov til å holde åpent.
I stedet for å gå i dialog, tilrettelegge og sørge for trygge rammer, er det sutring og «stakkars oss» mentaliteten som rår. Vi har en jobb å gjøre! Vi må få myndighetene og de lokale beslutningstakerne til å forstå viktigheten av at treningssentrene må få åpne igjen – først og fremst for folkehelsas skyld.
Tilbake til bokhyllene. Trenger du på død og liv en bokhylle, fillerye eller nok en stekepanne, er det fullt mulig å kjøpe dette på nett – eller kanskje til og med å vente til vaksinen er et faktum. Å holde kropp og helse ved like, kan ikke settes på pause, og krever både fasiliteter og kyndig veiledning. Og åpne treningssentre.
Klarer ikke Virke Trening, som bransjens organ, å få myndighetene til å se dette, må bransjen selv heve røsten og presentere mulighetene til de som tar beslutninger nasjonalt og lokalt.
Vi tåler nemlig skjerpede retningslinjer, men ikke flere runder med total nedstengning. Vi har fått nok av klaging og sutring i sosiale medier. Nå er det på tide at vi handler, og viser oss tilliten verdig.