– Det er mennesker som bygger lojalitet, ikke lokaler og utstyr, sier Pekka Lundefaret i Puls Gruppen. Etter pandemiens herjinger hadde han to valg: Sette opp prisen eller si opp ansatte. Pekka gikk i dialog med medlemmene og forklarte dem realitetene.
– Vi gjorde en spørreundersøkelse, og prisen var ikke noe av det medlemmene responderte negativt eller positivt på, sier Lundefaret.
Resultatet ble prisøkning, til 539 kroner per måned på to av de eksklusive sentrene der det er et maks antall medlemmer per kvadratmeter.
– Vi har ikke fått en eneste klage, fastslår Lundefaret.
Han tok konktalt med Treningsindustrien.no for å fortelle, og understreke sin undring og oppgitthet over de evinnelige tilbudene og jaget etter å hente inn nye medlemmer – som ofte forsvinner ut like fort som de kom.
– Lojalitet bygger man via de ansatte på senteret, og kronene for å ha gode ansatte må hentes et sted. Vi har beholdt dem på grunn av deres lidenskap og «passion» til det de driver med, ikke penger. Og det er trist når jeg ser hvor viktig bransjen vår er, fastslår han.
Reddet menneskeliv
Viktigheten av å være en aktør i treningssenterbransjen ble kraftig synliggjort for Lundefaret under pandemiens mest aktive faser
– Treningsbransjen ble jo sett på som verstingen gjennom hele pandemien, helt uten grunn. Bransjen og vi fikk stadig mer juling selv om vi strakk oss lengre og lengre, sier han.
Det vekket kampviljen. Pekka Lundefaret brettet opp ermene og slo tilbake med politikerdialog, nye tjenester og sosialt entreprenørskap med Puls Samfunn. PT-ene som stod uten inntekt ble kompensert og de ansatte som hadde det tungt, fikk psykologhjelp.
Gjennom ulike faser ble det utetrening, utlån og hjemkjøring av utstyr, produktet «Aktiv Ute» ble skapt og onlinetrening utforsket.
– Vi kjempet en lokal kamp som førte til at vi ble gjenåpnet før vi egentlig skulle. Gjennom pandemien startet vi også «Puls Samfunn» – et sosialt entreprenørskap-tilbud – som blant annet organiserte turer ute. Vi fikk på plass mange frivillige som var med ut, og gjennom kontakt med mange leger i kommunen fikk vi beskjed om at vi reddet menneskeliv, forteller Lundefaret.
Medlemmene forstod
Krisen og håndteringen av den viste hvor prisgitte og takknemlige medlemmene var til sentrene i Puls Gruppen.
– Det ble skapt en sterk lojalitet mellom oss og kundene, og i løpet av denne perioden økte også min yrkesstolthet. Vi er samfunnsnyttige, forteller Lundefaret
Parallelt kom også tankene om hva medlemmene egentlig var og er så avhengige av? Svaret var de ansatte. De som ser og hjelper, støtter og ordner.
– Jeg har heldigvis hatt med meg flere av mine ansatte i 10-14 år, og vi har lite gjennomtrekk. Men generelt sett er det mye gjennomtrekk i bransjen som skyldes lav lønn og underprisede tjenester, sier Lundefaret.
Med lavere inntekt og høyere kostnader på grunn av korona, ble det enda mer tydelig at det er vanskelig å organisere seg slik at man kan tilby en bra lønn for fast jobb på et treningssenter med et riktig antall ansatte.
– Så jeg personlig har spurt mange medlemmer: Vil dere miste nn og xx eller er det mulig å betale en høyere pris for medlemskapet? Vil dere ha kaffe, vaffelfredag hei og ha det etc., så kan det ikke koste 30 kroner gangen, forklarte vi.
– Vi er åpne med medlemmene om problemstillingene, og det ser ut til at de vi prater med er veldig enig. De ønsket tilbudet med de menneskene vi har her.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Verdisyn vs. ROI
Lundefaret understreker at hvis man skal øke lojaliteten mellom senter og medlem, må man være tro mot sine verdier.
– Det vil si hvorfor driver du med det du driver med? Jeg vet det er mange som ikke ville gjort som oss, for eksempel å lønne PT-en under krisen. Det blir jo feil ut fra et kapitalistisk ståsted.
– Men business kommer i andre rekke for oss. Jeg vet hvorfor jeg driver treningssentre, det er ikke for å bli rik. Vi gjør dette fordi vi synes det er viktig, og det gir masse tilbake. Uten dette verdisynet blir det avkastning og ROI i fokus. Det er et helt annet språk, og vi kan ikke spille dette spillet.
– Vi skal sette fotavtrykk vi; for våre medlemmer, deres barn og barnebarn. Det er et helt annet spill med andre verdier, og de kan ikke adopteres i hvilket som helst tempo. De må skapes.
Lundefaret mener de største aktørene først og fremst driver business.
– Vi er nødt til å gå andre veien og satse på at menneskelig kapital holder. Man bygger i alle fall ikke lojalitet med gratiskampanjer. Lojalitet bygges opp av sunn drift som også er priset riktig i alle ledd.
VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
– Folk som skaper
Lundefaret tror prisøkningsveien er eneste vei for de mindre aktørene, for å kunne ha gode ansatte som kan leve av jobben sin.
– I ytterste konsekvens redder vi liv. Det er vel folkehelsens spydspiss? spør han – og forteller om at landets nåværende statsminister besøkte Puls under valgkampen.
– Vi etablerte Puls Samfunn i september 2020, hvor ungdommer som har falt utenfor praktiserer hos oss. Jonas kom til oss for å høre hvordan vi har jobbet med dette. Og han refererte senere til at dette var det beste minnet han hadde fra valgkampen.
– Jeg mener at når man tar dette samfunnsansvaret og virkelig sloss for folkehelsen, så kan man ikke ha 199 kroner i måneden.

– Men priskampen er et langt lerret å bleke?
– Ja, men man må stille seg noen spørsmål: Hvorfor driver vi med dette og hva skal vi betale de ansatte med? Hadde du kjøpt et indrefilet-stykke til fem kroner? hadde du tenkt litt på hvordan dyret var foret og hvordan det hadde det? Slik tenker jeg om vårt tilbud også. Hvor bra kan kan ting være hvis det er underpriset. Hva er intensjonen bak prisen?
– Vi må skape noe for å få folk til å gå på trening, og det er folk som skaper. Ikke lokaler, maskiner eller businesscaser, fastslår Lundefaret.