SATS er bekymret for at AI-genererte bilder kan forverre kroppspresset i samfunnet. Derfor foreslår de at slike bilder merkes i all reklame umiddelbart.
– AI-teknologien gjør det enkelt for brukerne å lage realistiske bilder av mennesker med svært detaljerte og naturlige trekk. Når ungdom gjennom sosiale medier og andre kanaler utsettes for perfekte kropper og urealistiske skjønnhetsidealer, kan dette bidra til økt kroppspress og få alvorlige konsekvenser for den enkeltes livskvalitet, fysiske- og psykiske helse, sier Sebastian Kvarme, kommunikasjonssjef i SATS.
Fra 1. juli 2022 krever markedsføringsloven § 2 at all reklame der en kroppsfasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, skal merkes med et standardmerke. SATS støtter denne forskriften, men mener at det tidlig må på plass en oppdatering av dagens regelverk, slik at også AI-produserte bilder omfattes av disse reglene.
– AI-genererte bilder i markedsføring er ikke et stort problem i dag, men det kan bli det dersom myndighetene ikke kommer i forkant av endringene som nå skjer, sier Kvarme.
SATS håper at Barne- og familieminister, Kjersti Toppe, og Forbrukertilsynet raskt ser på saken og vurderer om det er behov for å endre eller presisere dagens regelverk.
Ifølge Ungdata rapporterer mer enn 40 % av ungdom i Norge at de opplever et press om å se bra ut og ha en fin kropp. Kroppspresset kan føre til lav selvfølelse, depresjon, spiseforstyrrelser og en rekke andre helseproblemer, samt dopingbruk. Derfor har SATS i mange år samarbeidet med Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) og Antidoping Norge “Rent senter”-programmet, og sammen med dem utarbeidet og iverksatt prosedyrer som følges ved mistanke om bruk av dopingmidler og spiseforstyrrelser.
SATS jobber for å fremme en sunn treningskultur og er særlig opptatt av å hjelpe de unge. SATS fortsetter å arbeide med sine samarbeidspartnere for å forebygge helseproblemer blant unge og fremme en sunnere og mer positiv tilnærming til kroppspress og kroppsbilde.