Den brasilianske sporten bytter ut racketen med hendene. Peteca trener både balanse, koordinasjon og reaksjon.
Både produktet og aktiviteten heter «Peteca», og den er blant de raskest voksende sportene i Brasil hvor den opprinnelig kommer fra, ifølge Anton Bredeveien i Peteca Nordic.
Han forteller at Peteca minner om badminton, men i stedet for racket brukes kun hendene.
– Peteca trener balanse, koordinasjon og reaksjon, i tillegg til at det er moro. Sporten passer for to til seks samtidige spillere. Peteca vil også egne seg som aktivitet på et treningssenter, det kan for eksempel være en morsom oppvarmingsøvelse eller en sosial og inkluderende aktivitet for mindre grupper, sier Bredeveien.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Han forteller at Sunnfjordhallen med sitt Beach Senter, Norges beste innendørs sandhall, kjøpte petecaer i fjor.
– Ut fra bilder de har lagt ut på Facebook ser jeg at de har blitt godt brukt, fastslår Bredeveien.
Enkelte håndballag benytter peteca i oppvarmingen.
– I tillegg har jeg sett at det argentinske håndballandslaget bruker det. Jeg har veldig tro på peteca som en annerledes og gøyal måte å kjøre oppvarming før andre gruppeaktiviteter.
Lang holdbarhet
Peteca er et rimelig ferskt produkt i Norge, og Peteca Nordic har ikke promotert peteca gjennom en hel sesong ennå. Bredeveien forteller at det i fjor ble solgt et tresifret antall petecaer i Norge.

– Hvordan er holdbarheten på petecaene?
– Min produsent er blant de mest anerkjente og lager produkter av høy kvalitet, og holdbarheten er overraskende lang. Min eldste peteca kjøpte jeg i Brasil i 1999 og den kan fortsatt brukes. De tåler rett og slett ganske mye bruk. Det svake punktet er fjærene, som kan knekke ved uvøren bruk. Gummien derimot ser ut til å tåle en atomkrig.
Siden peteca ikke stiller krav til fysisk form, passer det som en lavterskelaktivitet.
– Samtidig er det også gøy for de som er i god form, da kan man bare øke tempoet og spille raskere. Jeg har selv spilt med personer fra 10 til 70 år, og det fungerer også veldig bra på tvers av alder, fastslår Bredeveien.