annonse

annonse

Klare for oppgjør i spinningsalen

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Bedre wattmåling og økt brukeropplevelse skal holde medlemmene på sykkelsetet, og lokke utendørssyklisten inn. Men hva skal de sykle på? Det er nok å velge mellom…

Nylig kom nyheten om at Body Bike bytter distributør fra Qicraft til Concept. Stages kom med en ny, presis watt-sykkel i fjor høst, og Technogym melder seg på i sykkelkampen med den tidligere Body Bike-distributøren Qicraft som hærfører. Fitnessagenten fikk fra nyttår enerett på det norske markedet med sykler fra Indoor Cycling Group.

Det duket for hard konkurranse i 2016. Treningsindustrien.no har snakket med fire av de ledende leverandørene på det norske markedet: Concept med Body Bike, Qicraft med Technogym, Gymline med Stages og Fitnessagenten med Tomahawk IC7.

Tallene spriker litt, men det selges i overkant av 2 000 nye spinningsykler hvert år i Norge. I snitt byttes sykkelparken ut hvert sjette år – men her er det store variasjoner. Noen bytter oftere for å kunne tilby noe nytt, mens andre holder på syklene lenger. Samtidig er det er et betydelig bruktmarked for spinningsykler.

Nå er wattmåling på full fart inn i de mange spinningsalene.

Har flatet ut

Body Bike er den historiske markedslederen, men nå åpner markedet seg etter at Qicraft droppet Body Bike til fordel for Technogym.

Gymline vil med Stages ha sin del av kaka med eksakt wattmåling og unike brukeropplevelser, som fremste salgsargument.

Lasse Orring og Rune Nygård, Gymline
Rune Nygård og Lasse Orring, Gymline

– Spinningsproduktet har flatet litt ut og faktisk gått ned enkelte steder. Likevel er det et av de få treningsproduktene som kan favne brorparten av medlemsmassen ved senteret, sier salgssjef Lasse Orring i Gymline.

Internasjonalt har nye brukeropplevelser gjort spinning til den sterkest voksende trenden. Nye spinningkonsepter som Soul Cycle bekrefter at man med enkle grep kan «re-vampe» etablerte treningsprodukter. Dyktige instruktører, samt ny teknologi som watt, har ført til en oppblomstring av spinningproduktet, ifølge Orring.

– Watt er kroppens hestekrefter. Uansett nivå er nøyaktig måling av kraft viktig for å kunne legge til rette for brukertilpassede opplevelser. Dette handler ikke utelukkende om programmer for den avanserte treningssenter-bruker eller syklist, men også om tilrettelegging av positive treningsopplevelser for «mannen i gata», forteller Orring.

Nødvendig fornyelse

Trenden innen spinningsykler deles hovedsakelig i to: Opplevelse på den ene siden og resultatmåling på den andre. Inntil nylig har det skjedd lite på markedet.

Orring mener det er flere årsaker til at spinning har flatet ut. Spinningproduktet har vært ganske likt siden midten av 90-tallet, og måling av fremgang – som stadig har blitt viktigere for brukerne – har vært vanskelig.

– Fremgang og progresjon er viktig. Det eneste målbare har vært puls, og den kan jo variere en del avhengig av faktorer som dagsform som blir påvirket av blant annet stress, søvn og koffein. Nå ønsker folk wattmåling, og spinningproduktet har slitt med troverdigheten på målingen. Sammenlignet med utesykling har ikke målingen vært riktig, og det har påvirket produktet, fastslår han.

Key account manager Thomas Tangnes i Fitnessagenten bekrefter at trenden er å tilby noe nytt.

– Alle har gledet seg til watt skulle ta av for fullt, og den bølgen rir vi nå: Det er watt på sykkel og watt på skjerm, sier han.

Opplevelse er viktig

Kristian Eliasson, Country Manager, Qicraft
Kristian Eliasson, Country Manager, Qicraft

– Spinning har hatt en fantastisk reise i Norden. Spinning som konsept og innendørssykling er, og har vært, en stor trend i Norge. Innendørssykling er bygd på følelse og opplevelse, men så skjer det noe når watt kommer inn i bildet. Da blir det veldig faglig, og det er positivt fordi watt sier mer enn puls, men vi blir samtidig veldig sykkel-innrettet. En del har opplevd at interessen har falt fordi det er mange som føler at watt ikke bringer dem videre, forteller daglig leder Kristian Eliasson i Qicraft.

Han mener at innendørssykling har minst to profiler: Den ene gruppen er der for opplevelsen, den andre for å trene sykkel.

Eliasson får støtte av salgssjef Henric Lindh i Concept: wattmåling er hett, men han understreker at underholdningsaspektet er vel så viktig.

– Vi har for eksempel en partner som lager filmer som vises i salen, hvor man kan sykle etapper i Tour de France og «være med i løpet», sier Lindh.

Thomas Tangnes, Fitnessagenten
Thomas Tangnes, Fitnessagenten

Thomas Tangnes bekrefter at underholdning er viktig. Tomahawk IC7 med integrert skjerm og konseptet «Coaching by Colour» skal skape stemning i spinningsalen.

– Coaching by Colour, enten på puls eller watt, der skjermen skifter farge både på forsiden og baksiden basert på treningssoner som grønn, gul og rød, gir en helt ny styring og opplevelse av spinningtimen. Og det er helt latterlig kult når hele salen skifter farge. Jeg tror det vil trigge medlemmene, sier Tangnes.

Kjemper om gullet

Ambisjonsnivået til distributørene er høyt.

Henric Lindh, Concept Norway
Henric Lindh, Concept Norway

– Vi skal øke salget. Body Bike er spinningsykkel nummer en, og skal fortsette å være det. Vårt mål er at alle sentre i Norge skal ha Body Bike. Hvor mange vi skal selge er det for tidlig å si. For å nå vår målsetting, og å nå ut til flere kunder, kommer vi til å se på mulighetene med innbytte for de kundene som vil bytte til Body Bike eller oppgradere til Body Bike Connect, forteller Lindh.

Men han får kamp om posisjonen.

– Vi skal bli markedsleder på kort tid, fastslår Eliasson i Qicraft.

På spørsmål om hvordan, svarer han «gjennom å bevise at vi med Technogym kan levere den beste brukeropplevelsen».

Enn så lenge er det ikke levert en eneste Technogym-sykkel i Norge. Første leveranse skjer i februar, og sykkelen er hittil solgt til 10 treningssentre.

– Ti sentre er ca. en prosent av markedet. Klarer vi å bygge dette på 4 – 5 prosent i året, er vi fornøyd, sier Eliasson.

I 2016 har han mål om å selge 1 500 sykler, og er klar på at for å nå målet, må Qicraft være villige til å ta tidligere solgte Body Bike-sykler i innbytte.

Fitnessagenten har mål om å selge ca. 500 Tomahawk IC7 inneværende år.

– Vi har tro på at det er fullt oppnåelig. Alle leverer watt nå, men vi føler at vårt «Coaching by Colour»-konsept tilbyr noe helt unikt, fastslår Tangenes.

– Stages har fått en fantastisk mottakelse i det norske markedet, det er tydelig at norske kunder ser verdien av innovasjon som er lagt i denne sykkelen. Vi har stor tro på at Stages tar posisjonen som den foretrukne sykkelen, fastslår Orring.

Fleksibel finansiering

Alle distributørene håndterer service og support på lokalt plan med egne servicefolk og reservedeler på lager.

Det er ifølge distributørene rimelig sammenlignbare priser på modellene som frontes i markedet.

Finansieringsmodellen er stort sett tradisjonell leasing med nedbetaling over 5-6 år.

– Det som er unikt for oss er at vi har vårt eget finansieringsselskap. Det gir oss fleksibilitet for å tilby alt fra tradisjonell leasing til leie av utstyr. Leasing låser kunden, men med leie kan senteret tilby nyheter oftere, ta bort og legge til utstyr med større fleksibilitet, sier Henric Lindh i Concept.

Modellene som frontes

Vi ba kamphanene om å trekke frem det de mener er avgjørende faktorer for deres prefererte sykkel i markedet nå.

Henric Lindh trekker frem Body Bike Connect.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Body Bike er en sikker investering. Connect er den heteste modellen nå med integrert wattmåler. Den har gjennomtenkt design, er funksjonell og holdbar. Innkapslede deler gir lite slitasje og lave driftskostnader. Også produseres den i Danmark, noe som gir kort leveringstid per ordre. Norden og Norge er et svært viktig marked for Body Bike. Man kommer derfor til å fortsette med å utvikle seg, og være lydhøre for hva det norske markedet sier, forteller Lindh.

Kristian Eliasson satser alt på Technogym Group Cycle Connect.

– Med denne sykkelen tilbyr vi nøyaktig måling, ftp-test og teknologisk feedback til den prestasjonsfokuserte. Samtidig skaper vi en unik brukeropplevelse for den som ønsker å bli motivert uten fokus på terskel og soner. Sykkelen leveres med et system som brukes i  gruppetrening , og viser individuelle resultater og grupperesultater som hjelper instruktøren med å styre timen, fastslår Eliasson.

Lasse Orring mener Stages SC3 er den mest innovative sykkelen på markedet.

– Stages har unik sykkelopplevelse med Stages CarbonGlyde som gjør at fiberbeltet i karbon gir en realistisk opplevelse av å sykle ute, men uten vedlikehold av gir og kjede. En funksjon som SPRINTSHIFT er perfekt for intervalltrening. Treningsdata registreres i EcoSCRN-konsoll på sykkelen, og via de mest populære treningsverktøyene på markedet, kan man trene indoor/outdoor med samme teknologi, sier Orring.

Fitnessagenten slår et slag for Tomahawk IC7.

– Alle de nye syklene på markedet i dag er godt utstyrt, og de krever lite vedlikehold. Det er høy kvalitet på alle. For at spinning fortsatt skal være spennende og innbydende, er det viktig at man lanserer noe som trigger medlemmene med noe nytt og innovativt – og samtidig gjør det enklere for instruktører å sette opp nye og spennende timer. Her er IC7 watt-sykkel, sammen med MyRide VX, et helt unikt konsept som kommer til gi nye muligheter i flere spinningsaler i Norge i løpet av 2016, påpeker Tangnes.

– Stages er den eneste som har direkte måling fra fot til pedal, til forskjell fra indirekte måling via sensorer eller svinghjul. Stages er verdens ledende leverandør av wattmåling utendørs. Team Sky bruker denne, og er det godt nok for Chris Froome bør det være bra nok for en norsk spinningsal. Stages bringer utendørssyklisten inn på senteret, konkluderer Orring.

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]