Ålgård Sport og Helsesenter holder hodet over vannet, men konkurransen er tøff – og den kommer til dels fra uventet hold.
Magrere tider til tross, så åpnet Ålgård Sport og Helsesenter nylig sitt andre treningssenter, i Oltedal, et lite tettsted med tusen innbyggere, halvannen mil fra Ålgård.
– Vi har en god del kunder fra Oltedal og hvis ikke vi hadde startet opp der inne ville noen andre gjort det. Da ville nok mange sluttet hos oss og isteden valgt en konkurrent, og vi tenkte at denne utfordringen må vi bare ta.
– Tiden får vise om vi har satset riktig, men vi har tro på at det skal gå bra. I Oltedal ble folk kjempefornøyd. Det er et sted hvor forretninger snarere legges ned enn at nye blir åpnet, og på åpningsdagen hadde vi veldig mange innom. Vi regner med at senteret fylles opp med medlemmer etter hvert, sier Iren Fjeld, daglig leder av Ålgård Sport og Helsesenter.
Hun konstaterer at man kanskje åpnet på en litt dum tid, nå som sommeren står for døren, og folk i Oltedal er heller ikke vant til å ha et treningssenter i nærheten.
– Men vi håper at folk vil oppsøke oss når høsten og vinteren kommer.
Det nye senteret i Oltedal er et ekspress-senter på 180 kvadratmeter og siden åpningen 8. mars i år har senteret allerede fått 70 medlemmer.
– Vi håper å kunne gå i balanse, og vi nødt til å ha hundre medlemmer for å kunne holde frem med driften, sier Fjeld.
Fullskalasenter
Ålgård Sportsenter ble åpnet i 2009. I 2012 fusjonerte de med treningssenteret Frisk og forandret navn til Ålgård Sport og Helsesenter. Senteret har 1 300 medlemmer og ca. 40 ansatte, hovedsakeligdeltidsmedarbeidere. Tre stykker er fulltidsansatte.
– Vi er et fullskalasenter. Det dekker 1 600 kvadratmeter med to gruppesaler, og styrkesalen er 600 kvadrat med både frivekter og faste apparater. Vi har stor spinningsal som vi oppgraderte for snaut ett år siden, med nye Watt-sykler, VismoX og Stages Flight.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Vi er veldig fornøyd med standarden og tilbudet. Det er et stort sykkelmiljø i området og vi håpet naturligvis at vi skulle få inn mange syklister som ville trene her om vinteren. Vi har fått en del, men vi kan alltids ønske oss noen flere, forteller Fjeld.
Ålgård Sport og Helsesenter er stedets eneste fullskalasenter. I nærheten ligger to nøkkelkortsentre som hovedsakelig tilbyr styrketrening.
– Vi var lenge det eneste senteret i området, så vi har jo merket at nye aktører er kommet til. Selv om vi tilbyr gruppetimer, er jo konkurrentene billigere i drift enn oss: 200-300 kvm. koster langt mindre å drifte enn våre 1 600 kvadratmeter.
Konkurransene fra uventet hold
Senteret mistet en del inntekter da det fikk konkurrenter. Noen av de yngre medlemmene begynte å trene på de såkalte 24/7-senterne – nøkkelkortsentrene som hovedsakelig tilbyr styrketrening.
Men det er ikke bare andre sentre Ålgård Sport og Helsesenter konkurrerer mot. Konkurransen kommer også fra idretten og bedrifter.
– Utfordringen er ganske stor på mange måter. I Gjestal kommune hvor Ålgård er kommunesenter, er folk veldig aktive. Vi har flott natur rundt oss og folk går mye på tur. Vi er ivrige på å promotere styrketrening og fortelle folk at det ikke er nok bare med turgåing.
– Både håndball, fotball og friidrett står ganske sterkt her, og det er mange som trener. Vi har gått inn og sponset flere av aktivitetene for å være på lag med dem. Men når man nå bygger nye idrettshaller, omfatter de gjerne også treningsrom. Og når store bedrifter like nærheten, som Bama og Asco, tilbyr treningsfasiliteter til de ansatte, blir disse på en måte også våre konkurrenter, forteller Fjeld.
Alle skal bli sett
– Hva gjør dere for å møte utfordringen?
– Vi prøver å ligge frempå hele veien; Presentere oss på stand og vise at vi er til for alle. Men det er ikke lett i et begrenset marked hvor alle konkurrerer om de samme kundene. Ungdommen er jo dessuten opptatt av pris, og vi har gått ned i pris for de som bare vil trene styrke.

– Det er jo også her utgiftene ligger med innkjøp av nye apparater. Aerobic-instruktøren på gruppetrening koster mye mindre.
– Hva skiller senteret deres fra konkurrentene?
– Vårt senter er så å si alltid bemannet. Vi har gode apparater av høy kvalitet, barnepass og godt PT-tilbud. Vi tar godt vare på medlemmene våre i store lyse lokaler, og medlemmene har god plass til aktivitetene sine. Hos oss står folk sjelden i kø for å trene.
– Vi har også rom hvor medlemmer kan trene for seg selv, og når vi ikke har arrangerte timer, kan medlemmene fritt bruke alle salene. Vi fokuserer på å ta vare på medlemmene og se medlemmene, slik at alle skal føle seg velkomne
– Hvem trener hos dere?
– Våre medlemmer spenner fra 14 år og til over 90. På dagtid har vi mange godt voksne folk og pensjonister, som etter treningen setter seg ned med en kopp kaffe. Forøvrig har vi alle slags typer mennesker i forskjellige yrker, studenter og mange offentlig ansatte i skolen, helsevesen og administrasjon. Vi har en bra blanding både i alder og profesjon.
– For et par år siden startet vi opp med kurs for endring av livsstil. Slik kommer vi i kontakt med folk som ofte ikke tør å gå inn på et treningssenter og som synes trening er litt skummelt. Heldigvis er det blitt noen forandringer på dette, men det henger ennå i hos noen at trening er for de spreke.
Tilbud til ungdom og studenter
– Har dere sett på gradert medlemskap?
– I fjor høst gikk vi ut til ungdom og studenter og tilbød dem kun styrketrening eller eventuelt å betale litt mer og få gruppetrening i tillegg. Vi fikk god respons, og det skyldes vel også at det er lettere for foreldrene å sponse 299 kroner i måneden enn 349.
– Når ungdommen får medlemskapet av mor og far, blir det naturligvis lett å bli medlem, og vi håper selvsagt at de unge vil fortsette medlemskapet når de blir eldre og tjener sine egne penger. Dessuten har noen medlemmer kommet tilbake til oss fra lavprissenterne fordi de foretrekker et fullskalasenter.
– Forøvrig er vi våkne for alt hva som rører seg i bransjen. Vi deltar på trendseminarer og følger nøye med i utviklingen av nytt treningsutstyr, sier Fjeld.