annonse

annonse

Koronakrise for de små treningssentrene

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Småbedrifter i bransjen lider store tap grunnet lite gjennomtenkte tiltak fra myndighetene. Myndighetenes tiltak mot smittespredning skjærer alle bedrifter i bransjen over samme kam – og som vanlig blir de minste bedriftene de største taperne.

Leserinnlegget er skrevet av Frode Nylund, eier Treningsspesialistene
.

Ved å skjære alle bedrifter i treningsbransjen over samme kam ved å innføre korona-loven som blant annet innebærer total nedstengning av treningssentre, har myndighetene gjort det vanskelig for småbedrifter å overleve.

Det er urettferdig at mitt livsverk skal gå til grunne, etter å ha jobbet 200 prosent det siste året. I tillegg til å drive senteret der jeg også jobber som PT, har jeg en 100 prosent stilling i SAS.

Jeg har brukt alt av oppsparte midler og alt overskudd fra lønnen, har gått til å dekke løpende utgifter på senteret. I tillegg er leiligheten min belånt til over pipa. Jeg har heller ikke tatt ut lønn under oppbyggingsfasen av senteret fordi det ikke har vært forsvarlig før inntekten til senteret er stabil nok til å ha lønnsutgifter.

Så lyst ut for framtiden – så kom koronaloven

Bare noen måneder før koronaloven trådde i kraft begynte Treningsspesialistene å se lysegrønne tall i regnskapet. I januar startet vi opp med et prøveprosjekt med en skole i nærmiljøet der tanken var å forsøke få ungdommer som ikke var aktive i andre «typiske lag-idretter», til å være mer fysisk aktive ved å begynne å trene styrke.

Vi rakk å holde på med prosjektet i seks uker før koronaloven kom og ødela alt. Vi hadde satt opp et møte med utekontaktene i bydelen for å forsøke å videreføre prosjektet sammen med dem. Dette er nå utsatt på ubestemt tid.

Jeg begynte tidlig å interessere meg for styrketrening og har siden jeg var barn vært fysisk aktiv i flere idretter. Derfor ønsket jeg å gjøre noe mer med mitt treningssenter enn «bare» å være et vanlig medlemssenter.

I to år har jeg jobbet med et prosjekt i samarbeid med VIF håndball der jeg har vært ansvarlig for styrketreningen til flere av ungdomslagene. Det er per i dag fire ungdomslag (13-18 år) som trener på senteret, og det var planlagt at to lag til skulle starte opp denne våren.

I tillegg til å trene idrettslag har Treningsspesialistene også flere individuelle idrettsutøvere som blir trent av PT fra senteret, pluss at Christiania Atletklubb har senteret som sin hovedbase for medlemmer som er tilknyttet Oslo regionen.

Nektes å tjene penger

Som sentereier har jeg kommet med flere konstruktive forslag til hvordan senteret kan tjene penger under denne tiden. I og med at Treningsspesialistene er et enkeltstående senter har vi mulighet til å tenke litt annerledes når det kommer til drift, enn større kjeder.

Jeg har sendt inn to søknader til bydelsoverlegen med konkrete forslag til hvordan vi kan ha drift på senteret under kontrollerte former, der alle smitteverntiltak er tatt hensyn til. På tross av dette har Treningsspesialistene fått avslag på begge søknadene.

De reglene som gjelder for treningsbransjen gjelder tydeligvis ikke for alle bransjer. Når man på tross av gode forslag til inntektsgivende drift som tar hensyn til absolutt alle smittevernstiltak, likevel får avslag er det rimelig nytteløst.

I mellomtiden er det stappfullt på IKEA og Rema 1000 der smittevern er ikke-eksisterende. Bensinstasjoner har åpne kundetoalett og disse blir garantert ikke rengjort etter hvert besøk, det samme gjelder for toaletter på kafeer og kjøpesentre etc.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Bedre smittevernstiltak enn hudlegen – ble likevel avslått

Den ene søknaden omhandlet å få lov til å åpne et solarium i studio med bemanning, timebestilling og desinfisering og lufting mellom hvert besøk. Denne søknaden fikk vi blankt nei på, noe som er med på å støtte opp om sakens hovedtema: forskjellsbehandling og ulik lov for forskjellige bransjer.

Min kjæreste går til lysbehandling hos hudlegen, som fikk åpne igjen sist mandag. Der er det to avlukker forbundet med et venterom. Det er ingen bemanning som desinfiserer etter hvert besøk og folk kommer og går når de vil.

Vår søknad om å åpne solariumet hadde langt strengere smittevernstiltak enn nevnte hudlegekontor. Hvorfor kan de ha åpent når vi ikke får lov?

Ingen hjelp å få

Vi var tidlig ute med å undersøke hvordan vår lille bedrift kunne få støtte når staten hadde bestemt at vi måtte stenge. Mitt selskap er ekstremt sårbart når kommer til inntektstap siden vi akkurat hadde begynt å komme på plussiden.

De første tre ukene var det lite informasjon å få tak i og alle offentlige kontorer tok for sikkerhets skyld ferie i påsken til tross for situasjonen, så vi hadde ingen mulighet til å tilegne oss informasjon noe som helst sted. Koronatelefonen som er opprettet er for personer som tror de har blitt syke fikk vi beskjed om.

Etter påske begynte vi å ringe rundt, det som skjedde da var at vi enten ble avvist eller videresendt til en instans som ikke visste noen ting. Til slutt ble vi henvist til bydelsoverlegen via FHI som sa at det var bydelen som måtte gi tillatelser til gjenåpning under tiltak – hun avslo begge søknadene våre da hun ikke kunne fatte beslutning om dette alene, og skulle kontakte Helsedirektoratet. Som for øvrig var de som henviste oss til FHI i første omgang. Det er ganske frustrerende når ingen vet noen ting om noe, mens vi samtidig har kniven på strupen økonomisk.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Dømmes til konkurs av regjeringen

Treningsspesialistene har ingen ansatte og jeg er heller ikke ansatt i selskapet selv. Med på laget har jeg to selvstendige personlige trenere som leier PT plass på senteret, samt et par selvstendige hjelpetrenere som hjelper til med trening av Idrettslagene.

Dette gjør at Treningsspesialistene ikke kvalifiserer til kontantstøtte for bedrifter, og dermed dømmes til konkurs av regjeringen.

Det eneste tiltaket som finnes for bedrifter i vår kategori er å låne penger, men det er ikke et alternativ for vår del. Jeg skal ikke trenge å bli dømt til å bli gjeldsslave når jeg driver en bedrift som tjener penger.

Når jeg som bedriftseier blir pålagt av staten å stenge driften over en lengre periode burde jeg også få kompensasjon til å dekke utgiftene mine, på lik linje som andre, større bedrifter – uavhengig av om jeg har ansatte eller ikke.

Dette er mitt livsverk og det er tragisk om all energien og alle pengene jeg har lagt i dette prosjektet skulle fordufte på grunn av en lov som plutselig har kommet.

Det er viktig å få frem at jeg synes det er helt rett at man skal stenge for å forhindre smittespredning, problemet er at det ikke finnes noen støtteordning som dekker alle bedrifter som må stenge.

Og det blir så utrolig feil når kjøpesentre og store varehus som IKEA får holde åpent, da de ikke er livsviktige og dermed burde holde stengt – på lik linje med alle andre steder der det kan samle seg mange mennesker på ett sted.

Jeg håper at myndighetene setter i gang tiltak for mindre bedrifter uten ansatte, slik at vi også har en mulighet til å overleve denne krisen.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]