GYM2000 er litt annerledes enn andre utstyrsleverandører. – Jeg kan telle på én hånd hvor mange ganger jeg har vært på veien for å selge i løpet av mine 25 år i bransjen, sier grunnlegger Knut Ole Kopland.
Knut Ole Kopland har produsert treningsutstyr siden han var i tenårene, men salget har vært drevet av jungeltelegrafen.
– Vi har et kjempepotensial! Jeg vet jo at konkurrentene er på veien hele tiden, og er veldig klar over at vi kan øke salget. Men inntil nå har vi ikke følt at vi har hatt alle fasiliteter på plass til å takle det, forteller han.
Men det siste året er det investert i ny produksjonslinje, og selskapet søker etter selgere som kan dekke markedet i Hedmark, Oppland, Østfold, Rogaland, Hordaland – samt Oslo og Akershus.
Begynte i det små
Men først tilbake til start. Forløperen til GYM2000, Kopland Mekaniske Verksted, ble grunnlagt i 1991. Men allerede før det, produserte unge Kopland treningsutstyr. Det hele begynte med en avtale da han var tenåring og trente på det lokale treningssenteret.
– Jeg så at eieren av senteret bladde i en katalog for han skulle bestille et nytt treningsapparat. Jeg sa til ham at det så dyrt ut, og at jeg kunne lage det billigere for ham. Jeg har holdt på med sveising og mekaniske ting siden jeg var syv, og gjorde en «deal»: Leverer jeg apparatet skal jeg ha ett års gratis trening. Og slik ble det. Ordet spredte seg og jeg lagde noen apparater til enkeltkunder fra jeg var 16 til 20 år, før jeg tenkte at jeg skulle prøve å leve av dette, forteller Kopland.
Bedriften leverte sitt første ferdige senter i 1993: Gym Better Body i Oslo. Men veksttakten var rolig de første årene. En viktig samarbeidspartner på den tiden var Norges toppidrettsgymnas.
– Leveringer til NTG-avdelinger rundt om i landet var med på å gjøre oss kjent i markedet.
Fikk gjennombrudd med Forvaret
– I 2002 fikk vi kontakt med Forsvaret. De trengte noen som kunne fikse utstyr som kom tilbake fra Libanon, nedlagte kystfort etc. Fra da skjedde det mye og vi ekspanderte raskt. Omsetningen doblet seg og vi begynte med import fra Italia og Østen for å bli en mer komplett totalleverandør, forteller Kopland.
Forsvaret har vært en viktig kunde på 2000-tallet. Kopland er stolt av utviklingen av spesialproduserte mobile treningssentre.
– I 2005 utviklet vi sammen med Forsvarets logistikkorganisasjon et mobilt treningssenter til bruk i internasjonale operasjoner. Utfordringen til Forsvaret var at da de skulle på utenlandsoppdrag, var ikke treningsbiten en fast del av deres materiell, men gjerne noe som ble kjøpt på sparket der og da.
Forvaret ønsket å få laget et mobilt treningssenter som kunne bli en del av basesettet på linje med sanitærconteinere, kjøkken, verksted etc.
– Vår utfordring var å få treningsutstyr som normalt ville kreve tre 20-fots containere, inn i en 20-fots container. Dette ble løst og vi er stolte av å ha levert 13 slike treningssentre som har blitt brukt i mange norske militæroperasjoner siden 2005. Prosjektet ble vår mulighet til å vise hva vi kunne levere, og senere har vi levert spesialtilpasset utstyr blant annet til de nye fregattene og utendørs treningsrigger, sier Kopland.
Utstyr på skreddersøm
Toppåret til GYM2000kom i 2012 med en omsetning på 21 millioner kroner. De siste årene har omsetningen stabilisert seg på ca. 15 millioner.
– Hvem er den typiske kunden?
– Hvis man ser bort fra Forsvaret, og andre kunder i det offentlige, er det mindre treningssentre med mellom 500 og 1000 medlemmer, med eiere som er lidenskapelig opptatt av styrketrening. De vil ha benker og utstyr på skreddersøm, og har egne meninger om hvordan ting skal være. De er ikke så opptatt av design, men selger det inn på anatomi og fysiologi. Tekniske detaljer for praktisk bruk er det som skiller oss fra andre leverandører, fastslår Kopstad.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Offentlig sektor står for opp mot 70 prosent av omsetningen. Forsvaret, Politiet og brannvesen, men også departementer og større bedrifter står på kundelisten.
– Vi leverte utstyr til Statoilbygget på Fornebu, og har en del offshorekunder. Og større bedrifter som Nokas i Oslo og Statnett. Dessuten har vi hatt servicen på Stortinget i årevis. I tillegg har vi jobbet mye med idrettsutøvere, spesielt Ole Einar Bjørndalen som jeg har vokst opp og gått på ski sammen med. Vi har laget spesialutstyr for ham.
Over halvparten er import
Som norsk produsent i floraen av utenlandske produsenter, er det nærliggende å lure på om det er viktig for kundene at GYM2000 er norsk?
– Ikke i starten, men i de fem siste årene har vi opplevd at det har økt i viktighet med argumenter som at mye mer blir igjen i landet fordi vi har flere ansatte per omsatt million, og hele miljøaspektet. Vi får stål fra Finland, men det er likevel mindre transport. På den andre siden har vi også import, så vi er en delt bedrift.
GYM2000 importerer styrke- og cardioapparater fra italienske Panatta og taiwanske SportsArt. Kopland forteller at omsetningsfordelingen egenprodusert vs. Importandelen fort kom opp i 50/50.
– En periode var vi oppe i 75 prosent import, men nå ligger vi på ca. 35-40 prosent egenprodusert, resten er import. Vi lagerfører mye av det vi driver med. Det krever en del, men gjør at vi kan levere raskt.
På nivå med fjoråret
Tallene for 2015 viser at omsetningen holder seg på 15-tallet, selv om det forsvant en halv million i forhold til 2014. Lønnsomheten er forbedret med tilsvarende sum.
– Hvordan ser det ut så langt i 2016?
– Vi hadde en litt dårligere start på året, men tar det igjen i høst. Det er mye trøkk for tiden. Vi vil være fornøyd med en omsetning på samme nivå som fjoråret. Vi har skalert litt ned på fast bemanning, men samtidig utvidet produksjonen og investert i kapasitet.
– Hvordan opplever du, som norsk produsent, konkurransen i markedet?
– Ser vi tilbake til 90-tallet ble jeg nok litt latterliggjort. «Skal du kjøpe utstyr av han? Det lages jo i en låve på landet». Men etter hvert har vi fått mye mer respekt, og mye har skjedd med produktene våre. Men vi er nok litt annerledes enn de andre distributørene som kun importerer. Vi er antageligvis det selskapet i bransjen som pusher varer minst.
Viktig med brukertester
GYM2000 er også et treningssenter. Senteret drives av Koplands bedre halvdel, og har en viktig funksjon i verdikjeden.
– I tillegg til showroom som alle andre også har, brukes treningssenteret som testlab. Der blir produktene satt ut for test i et riktig klima som ikke er så langt unna. Det er viktig å få tilbakemeldinger fra kundene på senteret.
– Hva med interessen fra de større kjedene?
– Vi har aldri fått noe fotfester der. Vi har vært innom med nisjeprodukter, men aldri noe stort. Vi har hatt nok med de andre treningssenterkundene, og lar de andre distributørene krige om kjedene. Men de er velkomne til å handle hos oss, men da må de nok banke på døra, sier Kopland.