Technogym-distributøren Qicraft Norway gikk fra rekordomsetning i 2019 til 81,5 millioner i 2020 – et fall på over 50 mill. Driftsresultatet endte i minus. – Vi har holdt alle i arbeid gjennom hele pandemien, og det har vært en bevisst investering, fastslår daglig leder Kristian Eliasson.
Året 2019 var et særegent år for Qicraft Norway med en gigantkontrakt fra Family Sports Club på 40 mill. Slike kontrakter kommer ikke seilende hvert år, så uansett pandemi eller ei; Qicraft Norway hadde ikke forventet å havne på samme nivå i 2020, ifølge Kristian Eliasson.
– Vi forventet uansett en nedgang i omsetning, fastslår han.
Omsetningen i 2020 ble redusert med 57,1 millioner, mens driftsresultatet raste fra 12,8 mill. i 2019 til minus en mill. i 2020.
LES OGSÅ: Omsatte for 770 mill.: Hjemmemarkedet løftet utstyrsleverandørene
Relativt fornøyd
– For vår del var 2020 et år med mange faser. Vi ble, som alle, tatt på sengen av nedstengninger og vi visste at det kom til å ramme oss hardt. Vi hadde et godt 2019 og var raske med å beslutte at vi ville ha alle i jobb gjennom perioden, for vi ønsket å fremstå som en samarbeidspartner som er der i tykt og tynt, forteller Eliasson.
– Derfor holdt vi «butikken åpen», og det har selvfølgelig medført at resultatet ble dårligere. Vi kunne skrudd av alle kostnader, men gjorde det ikke. Det var en bevisst investering.
Eliasson forteller at bransjene som ble hardest rammet også var de hvor Qicraft har sine hovedsegmenter; treningssentre, hotellbransjen og bedrifter.
– Alle ble skrudd av umiddelbart og skrudd litt på igjen til ulike tider. Omsetningen havnet på 81,5 mill., og det er vi egentlig relativt fornøyd med når vi står med fasiten, sier han.
VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Premium hjemme
Flere av utstyrsleverandørene opplevde en skikkelig boost på grunn av suget i markedet etter hjemmetreningsprodukter gjennom fjoråret. Qicraft opplevde også etterspørselsøkning.
– Men før pandemien stod hjemmesegmentet for en liten del av vår omsetning, så det hjelper ikke så mye om den dobles.
– Men etter hvert som pandemien gikk, og det ble mer og mer populært med hjemmetreningsprodukter, har vi fått en posisjon i dette markedet som premiumleverandør. Vi har en satsing i dette segmentet og sammen med de andre segmentene, kommer det til å være viktig fremover. Vi har og sett en klar økning i merkevarekjennskapen til Technogym i denne perioden.
Mer positivt bilde
– Hvordan er situasjonen nå godt inn i 2021?
– Bildet er nå mye mer positivt. Vi ser at fremtidstroen kommer tilbake, spesielt i treningssenterbransjen. Vi har også vært heldige i år med en del gode prosjekter å jobbe med: Sterk Helse, Studio Jobbsprek og Nivå – og flere SKY Fitness sentre har åpnet i perioden.
– Samtidig har andre kundegrupper utenfor treningsbransjen vært aktive igjen i år – for eksempel offentlige prosjekter innen helse og forsvaret.
– Vi har en kundebase som har vært fremoverlent og jobbet med prosjekter i år; det hjelper oss veldig, sier Eliasson.
Han trekker frem forsyningskrisen og sterk global inflasjon som de største utfordringene leverandørindustrien nå står overfor.
– Vi har foreløpig ikke merket noe til det, og klart å holde leveransetidene. Vi har fortsatt korte leveringstider, og har ennå ikke stengt bøkene for leveranser i år.
Forberedt på problemer
Technogym har majoriteten av produksjonen sin i Europa, noe som gjør logistikken enklere, ifølge Eliasson.
– Technogym har holdt det gående under hele pandemien. I løpet av perioden har fabrikken vært stengt i kun to uker, til tross for at den ligger «midt i smørøyet» i Italia. Men vi følger med på det som skjer rundt om kring, og er forberedt på at det kan bli leveranseutfordringer.
– Innovasjonen og investering i forskning og utvikling har fortsatt gjennom hele pandemien, så nå står vi klare med masse nyheter vi håper å få vist frem. Da må vi krysse fingrene for at hele forsyningsskjeden holder seg stabil.
En ting som også kan ramme utstyrsleverandørene er mangelen på databrikker. Mye av utstyret som leveres i dag inneholder teknologi, og det kan også bety problemer for denne industrien.
– Vi vet at dette har rammet industrien, men enn så lenge holdes leveransetidene, fastslår Eliasson.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
En svært viktig januar
Qicraft-sjefen tror forsyningsproblematikken kommer til å vedvare godt ut i 2022.
– Men treningssenterbransjen i seg selv tror jeg er oppe på et godt nivå igjen etter første kvartal neste år. Januar blir en viktig måned med nyttårsforsetter, og nå etter en lang periode der mange har gitt opp trening, er det mange som skal tilbake. Mye tyder på at det blir en heftig konkurranse, sier han.
– Hva blir deres fokus fremover?
– Vi skal betjene alle våre kunder i ulike segmenter, og ikke minst, skape linken mellom dem. Forbrukerne kommer ikke til bare å ha ett sted for fysisk aktivitet. Det er større sannsynlighet at man trener på reise hvis man er medlem ved et treningssenter – og det er mer sannsynlig at man tar en tur på jobb-gymmen hvis man allerede er aktiv et annet sted.
– Vårt viktigste arbeid fremover blir å hjelpe våre kunder å skape gode opplevelser igjen, inne på senteret. Nå har vi brukt en lang periode for å se hvordan vi kan gjenskape opplevelsene på sentrene, men utenfor sentrene da de var fysisk stengt. Det har vært mye fokus på digitale løsninger, og det kommer til å fortsette i de neste årene.
– De som har gode løsninger på dette, kommer til å dra nytte av det i normale frys- og oppsigelsesperioder som sommerferie mv. Men hovedfokus er å løfte opplevelsene inne på sentrene, ikke bare få folk tilbake – men få dem i gang igjen: Motivere folk til et aktivt liv, sier Eliasson.