annonse

annonse

Lanserer e-læringsprogram om spiseforstyrrelser for treningssenterbransjen

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

E-læringsprogrammet «Når trening blir tvang» er utviklet av Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS). I samarbeid med Virke Trening slippes nå programmet for alle ansatte i treningssenterbransjen.

Programmet skal sikre grunnkunnskap om spiseforstyrrelser og gi ansatte i treningssenterbransjen en innføring i identifisering og håndtering av personer man er bekymret for å kunne ha en spiseforstyrrelse.

Det skal også bidra til å etablere felles retningslinjer for håndtering av problematikken ved ulike treningssentre, uavhengig av kjede.

– Det er viktig å løfte dette temaet for bransjen, og sikre at ansatte i bransjen får bedre kunnskap om dette, slik at de kan møte de det gjelder på best mulig måte på sentrene, sier bransjedirektør Kjersti Oppen i Virke Trening.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Kommer gjerne på besøk

E-læringsprogrammet «Når trening blir tvang» lanseres i dag, mandag 26. oktober. Virke Trening holder et digitalt medlemsmøte hvor prosjektleder Mari Ourom, senterleder ROS Senter Oslo og fungerende prosjektleder Barbro Sætha presenterer prosjektet og e-læringsprogrammet.

Prosjektet «Når trening blir tvang» startet opp i august 2019 og ruller til juli 2021.

Barbro Sætha.

– Målet i første omgang er å få det ut til så mange som mulig. Vi kommer til å bruke Facebook og siden treningblirtvang som hovedplattform. Dessuten kommer jeg til å være i dialog med sentrene og blant annet AFPT, sier Barbro Sætha.

Hun forteller at den opprinnelige planen var å dra rundt og holde foredrag om programmet, men at det har vært vanskelig å legge en konkret plan på grunnet tiden vi er inne i.

– Men det er bare å ta kontakt hvis man ønsker et foredrag om dette. Det gjør jeg mer enn gjerne, sier Sætha.

Mange er på treningssenter

Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser, som i kombinasjon med overdreven trening kan være svært alvorlig. Tall fra ROS viser at inntil 80 prosent av personer med anoreksi, og inntil 50 prosent med bulimi, trener overdrevent mye.

I tillegg er de uspesifiserte spiseforstyrrelsene ortoreksi og muskeldysmorfi (megareksi) ofte preget av overdreven og destruktiv treningsatferd.

Hvilken form for trening vedkommende driver, og hvor denne treningen finner sted, er selvsagt individuelt. Det er likevel rimelig å anta at mange som har, eller er i faresonen for å utvikle en spiseforstyrrelse, oppholder seg på treningssentre.

Treningssentre har ikke juridisk ansvar for medlemmenes helse, men de har et moralsk ansvar for å hindre skader og sykdom knyttet til treningen.

På en side vil ansatte ha ansvar for å ta grep dersom de ser at et medlem åpenbart ikke er frisk nok til å følge treningen, samtidig vet vi at spiseforstyrrelser ofte ikke kan ses utenpå – de aller fleste er normal- eller overvektige. Det gjør identifisering svært utfordrende.

LES OGSÅ: Medlem døde av spiseforstyrrelser

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Viktig med økt kunnskap

Nettopp fordi spiseforstyrrelser ofte er skjult for omverdenen, er det viktig at de som er i posisjon til å fange dem opp, ikke ser seg blind på stereotypier og usanne fakta om hvem som rammes.

En absolutt forutsetning for å kunne identifisere spiseforstyrrelser i treningsbransjen er derfor økt kunnskap om sykdommens mangfold og forløp.

– Vi oppfordrer alle ansatte til å ta dette e-læringsprogrammet når det nå lanseres, da det frem til juni 2021 er gratis for alle som ønsker å gjennomføre det, sier Oppen.

Her kan du registrere deg og delta på e-læringsprogrammet.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]