.. Paal Hansem forlater ikke sitt livsverk. Han står stadig støtt på eiersiden av Fresh Fitness – og han ønsker å fortsette som gründer. Hva han nå skal bygge opp, har han ikke riktig bestemt ennå.
Paal Hansem forsikrer at det ikke ligger noe dramatikk bak avgangen som toppsjef i Fresh Fitness. Etter en sammenhengende vekst og årelang suksess i treningssenterbransjen, har han lyst på andre utfordringer.
– Jeg har holdt på med dette i ni år, og min avgang er ikke verre enn som så. Jeg satte i gang virksomheten fordi jeg finner stor mening i å forbedre folks helse. Jeg bygget opp en stor og livskraftig treningssenterkjede, og nå er det primært forvaltning som gjelder.
– Jeg foretrekker å bygge opp virksomheter, og Fresh Fitness kjeden har mange flinke folk som driver den. Det er på tide å gjøre andre ting. Men jeg er fortsatt aksjonær, noe jeg kommer til å være i all overskuelig fremtid.
Må ikke være trening
Nå skal Hansem gi seg litt tid og bruke noen måneder på å bearbeide forskjellige ideer. Ambisjonen hans er å sette i gang med et eller annet nytt.
– Jeg liker å være gründer og bygge ting. Det blir nok et nytt prosjekt, enten basert på mine egne eller andres ideer. Jeg har forøvrig lovet barna mine at et nytt prosjekt som et minimum skal være klimanøytralt, eller helst bærekraftig, sier Hansem, som også har rukket å få fire barn.
– Blir den nye satsingen innen treningsbransjen?
– Nei, det må ikke absolutt være trening. Jeg har ingen ambisjoner om å starte opp en konkurrent til SATS eller Fresh. Det er godt mulig jeg begynner med noe helserelatert, men ikke i direkte konkurranse med treningsbransjen.
Gode minner
Hansem berømmer medarbeiderne sine som har bidratt til veksten og en sunn virksomhet.
– Jeg har hatt muligheten til å bygge opp en kjede sammen med en gjeng bestående av helt fantastiske folk. De har delt min drøm og lidenskap om å få folk i form på best mulig måte, til lavest mulig pris. På det meste hadde Fresh rundt 1 000 medarbeidere.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Det er utrolig moro å bygge en organisasjon hvor man ser så mye entusiasme og lidenskap, og hvor folk synes det er gøy å gå på jobb til noe ordentlig meningsfylt hver eneste dag. Dette er det noe av det flotteste jeg kan se tilbake på, forteller han.
God timing
Hansem forteller at da Fresh satte i gang var timingen veldig god. I Norge eksisterte det noen få, frittstående lavpriskjeder, men ingen av dem hadde virkelig satt fart.
– Vi laget et konsept som vi da mente var Rema 1000 i treningsbransjen, og den posisjonen var ikke tatt. Det var noen sentre som hadde lav pris, men kun med studiotrening.
– Posisjonen vår; med å levere høy kvalitet, bredde i tilbudet, og med gruppetimer, studio og PT til lav pris, lå helt åpen. Den største utfordringen var egentlig å skaffe nok lokaler, minnes Hansem.
Fresh feide friskt inn treningsmarkedet, men paradoksalt nok ble den lave prisen en bøyg…
LES OGSÅ: Tilbyr medlemskap til under hundrelappen
– Det tøffe var i grunnen å overbevise folk om at det var mulig å trene for en så lav pris. Jeg trodde i begynnelsen at det ville være veldig lett å selge medlemskap til 199 kroner per måned, at folk ville komme løpende inn på senteret, men det gjorde de altså ikke.
– Folk var isteden skeptiske og lurte på om det var mulig å få så bra trening til en så lav pris. Da vi startet opp hadde vi derfor veldig lite pre-sale, men da vi åpnet senteret var det fullt i løpet av tre måneder.
Fantastisk vekst
Hansems erfaring er at vi nordmenn er litt skeptiske i utgangspunktet, og når vi hører om noe som er for godt til å være sant, blir vi avventende.
– Men da folk først kom inn på senteret, ble de begeistret, meldte seg inn og ringte rundt til venner og bekjente. Ski og Carl Berners Plass, som var de to første senterne våre, var i break even etter halvannen måned (Carl Berner). På Ski tok det tre måneder. Det gikk kjemperaskt å få inn medlemmer.
Det gikk noe lettere å få danskene til å hoppe på et godt tilbud.
– I Danmark hadde lavprissentre vært etablert en god stund. Fitness World hadde ganske mange sentre da Fresh satte i gang. Der gikk det greit med å overgå skepsisen og overbevise folk om at man kan få mye for lite. Det var tøft nok å skaffe medlemmer i Danmark også, men vi hadde en fantastisk vekst både i Norge og Danmark. Frem mot 2015 raste det inn med medlemmer.
«Kafékontoret»
I den spede begynnelse satt Hansem og administrerte driften med en PC og telefon på kafé på Grünerløkka. Veksten frem mot den store organisasjonen, med sentre i Norge, Sverige, Finland og Danmark, opplever han som en fantastisk reise.
– Jeg ville aldri vært denne tiden foruten. Jeg har møtt masse flotte mennesker, mange morsomme konkurrenter også. I en bransje som er meningsfylt og som ikke bare bidrar til folkehelsen, men også til bedre livskvalitet for veldig mange mennesker.
– Dette er kanskje noe av det jeg er mest stolt av. Omtrent halvparten av dem som har begynt å trene hos Fresh og som har fortsatt å trene, kom rett fra sofaen og inn på senteret. At Fresh har bidratt til at terskelen for å begynne å trene er blitt lavere, er veldig hyggelig og tilfredsstillende.
– Har du hatt noe fritid overhodet?
– Jobben blir en hobby, og jeg må innrømme at det ikke har vært så populært på hjemmebane bestandig. I begynnelsen gikk det enormt med timer, men når organisasjonen blir større, har man flere mennesker å stole på.
– Da blir også den operative rollen mindre, noe som gir mer tid til familien. Men jeg er alltid «på», og får jeg en telefon klokken fire om morgenen, så tar jeg den.
– Når fikk du din første ordentlige ferie?
– Jeg har passet på å ta ferier, men jeg er bestandig tilgjengelig i feriene også. Jeg leser e-post, og tar noen telefoner om det skulle være noe. Jeg prøver å avgrense aktiviteten til morgen og kveld slik at jeg har tid til familien om dagen.
– Det er viktig å ha balanse i livet og ikke la jobben ta overhånd. Synes jeg er blitt flink til det.
Sprø utfordringer
Hansem innrømmer gjerne at når man bygger business så støter man nødvendigvis også på noe motstand.
– Men det gjelder om å ha med folk på laget som er brennende engasjert, som skjønner at vanskelighetene er midlertidige og som vil at virksomheten skal lykkes. Alle som jeg har hatt med meg underveis har stått på og vært villige til å gi det lille ekstra hele veien.
Noen utfordringer glemmer man heller ikke så lett, særlig ikke når de tangerer mot det absurde…
– Jeg husker da vi åpnet senteret på Ullevål. Vi hadde store problemer med byggeprosjektet, og 48 timer før vi skulle åpne var lokalene i realiteten en byggeplass. Mens håndverkerne holdt på med siste finishen, vasket vi og ryddet ut.
– Det var 40 mennesker i gang døgnet rundt på tre skift; Instruktører, personlige trenere og servicemedarbeidere vasket og ryddet. Resepsjonen ble malt klokken syv om morgenen, to timer før senteret skulle åpne klokken ni. Da vi åpnet hadde ikke malingen på veggen i resepsjonen rukket å bli tørr engang…
Som om ikke det var nok, fikk man problemer i Ski og på Carl Berner også:
– Da vi åpnet på Carl Berner fikk vi oversvømmelse i jentegarderoben slik at den ikke kunne brukes. I Ski fant vi muggsopp to uker før vi skulle åpne, og vi måtte forsegle garderoben og holde åpent uten garderobe i 14 dager.
– Vi kunne for så vidt sagt til folk at de ikke bør forvente slike fasiliteter for 199 kroner måneden… men det ble altså garderobe to uker etterpå, forteller Hansem.
Utfordring nummer én
Medlemmene strømmet i hvert fall på
– Vi hadde perioder da vi åpnet sentere og det kom så mange mennesker at vi måtte plassere dem fire og fire rundt hvert bord med hver sin manuelle kontrakt hvor de måtte fylle inn all info selv.
– Jeg gikk fra bord til bord og hjalp folk med å fylle ut skjemaer. Vi fikk så mange medlemmer at vi brukte en hel uke etterpå med å registrere alle, forteller Hansem.
– Hva vil du si er bransjens største utfordring i årene fremover?
– Den største utfordringen er å få de som er medlemmer til å fortsette. Altfor mange faller fra av ulike årsaker. Det er i tillegg for mange sentre og for lav andel av befolkningen som er medlem på treningssenter.
– Fra 2007 til 2015 vokste bransjen enormt. I dag kjemper man i stor grad om de samme medlemmene. Det er et stort potensiale i eldrebølgen som er i gang, i fortsatt å utvikle PT produktet videre, og ikke minst i å få økt andelen av befolkningen som er medlem.
– Konsepter som for eksempel Playpulse er et godt eksempel på måter å nå helt nye målgrupper som i dag ikke trener hos oss, fastslår den avgåtte lavpriskongen.
LES OGSÅ: Playpulse lokker “nerdene” til spinning