Sølve Sundrehagens debut som treningsinstruktør kom overraskende, ikke minst for ham selv… Men nå står han på egne ben, tolv år etter første instruering.
Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.
Sølve Sundrehagen har rundet 30 år og holder til i Porsgrunn, hvor han driver nyåpnede Telesprek Treningsstudio. Han betegner det som et lite nisjesenter – et PT-senter uten medlemskap, men med klippekort, hvor man enten kjøper PT-timer eller treningskurs.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
– Jeg begynte i Elixia-systemet 18 år gammel, som resepsjonist i 2005, og jeg har vært i treningsbransjen siden den gang, i tilsammen 12 år.
– Hvordan endte du opp i treningsbransjen?
– Hele treningskarrieren min startet fordi en av instruktørene hos Elixia ikke møtte opp på jobb. Dermed måtte jeg fly fra resepsjonen og steppe inn på en spinntime. Etter dette ballet det bare på seg. Jeg endte opp i gruppesalen som gruppeinstruktør. Jeg ønsket å fylle på med utdannelse for å bli mer faglig forankret og begynte på medisin, men valgte etterhvert å studere fysisk aktivitet og ernæring. I tillegg har jeg utdannelse fra Akademi for personlig trening.
– Hvor er bransjen om 5-10 år?
– Vi ser at teknologi og forskjellige målinger begynner å bli populært. Men selve treningen som utføres i dag, er omtrent den samme som for ti år siden. Vi har jo stadig den samme kroppen! Det har vært en trend i bransjen hele tiden å skulle komme med noe nytt, men går man grundigere inn i de forskjellige konseptene, så gjør vi det som vi alltid har holdt på med.
– Jeg tror treningen i fremtiden vil være ganske lik, men folk trener mer variert nå enn tidligere, og man kommer til å variere treningen sin enda mer fremover. Vi vil nok se flere innslag av teknologi, men aktiviteten i seg selv vil stort sett være den samme. Det er begrenset hvor mange ganger man kan finne opp kruttet…
– Nøkkelen til suksess?
– Suksess, enten man driver store sentre eller holder på med studio og nisje, får man ved å gi personlig oppfølging til den enkelte. Nordmenn er veldig kvalitetsbevisste, og når de legger pengene sine et sted, forventer de å få service – og de ønsker å bli gjenkjent, få oppmerksomhet og skryt.
– De regner også med å få resultater, og resultater oppnår du bare hvis du har gode trenere med god faglig bakgrunn og erfaring. Utdannelse er et viktig moment, men det er først når du bruker kompetansen i praksis at du begynner å lære. Jeg er strålende fornøyd med utdannelsen min, men den beste utdannelsen har jeg fått ved å gå mange, mange trinn på gulvet i en gruppetreningssal eller i styrketreningsstudio.
– Hva trener du helst?

– Hvis jeg virkelig skal kose meg, driver jeg god gammeldags trening til musikk. Trening som inkluderer musikk og dans, er noe som virkelig gir meg treningslyst. Men skal jeg gi kroppen det den trenger mest akkurat nå, blir det styrketrening og baseløft. Mitt mål er å være frisk og leve lenge, og dessuten være så sprek at jeg kan bli i stand til å reise jorden rundt som 80 åring!
– Lavpris eller high end?
– Mitt studio er definitivt high end. Vi baserer oss på PT og smågrupper og vi har maks seks grupper samtidig. På PT kjøper man det timeantallet man ønsker. Gruppetreningen selger jeg som treningskurs. Hele tanken med studioet er å tilby et sted hvor man slipper å tenke på booking og ledige parkeringsplasser. Kundene kommer i det tøyet de vil og de blir gjenkjent med en gang de går inn gjennom døren.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– I studioet skal de ha en person tilgjengelig, som de kan stille spørsmål til, når de måtte trenge det. Dette er også grunnen til at jeg ikke satser på en stor kundegruppe. Jeg har satt et maks tak på 50 kunder. Jeg vet at jeg som personlig trener og instruktør kan gjøre en god jobb for opp mot 50 personer. Blir de flere, går det utover kvaliteten.
– I løpet av min karriere har jeg dessverre sett at mange kunder har betalt mye penger for et halvferdig produkt; de må slåss om utstyr, om plass og om tid. Derfor har jeg ønsket å jobbe fulltid med personlig trening og personlig oppfølging.
– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?
– Jeg bruker teknologi i utviklingen av treningsprogrammer for å se resultatene av treningen; måling av puls- og hjertefrekvenser for å konstatere effekten av gruppetreningsprogrammene jeg setter sammen. Jeg måler også hjertet i forbindelse med styrketrening. Generelt sett er jeg faktisk ikke så veldig teknologisk.
– Når jeg kjenner meg veldig sliten og hjertet slår hardt over lengre tid, så forstår jeg intuitivt at jeg trener godt og gjør en god innsats. Jeg trenger ingen spesialklokke som forteller at jeg nærmer meg makspuls. Folk i min generasjon har jo ingen problemer med gadgets, men jeg merker at veldig mange kunder blir litt skremt av all teknologien.
– Hos meg kan man sette i gang uten et eneste teknologisk hjelpemiddel, og jeg er opptatt av å formidle at man kan trene uten noen form for teknologi. Du trenger strengt tatt ikke mer enn det pent brukte joggeutstyret fra 1980-tallet… Men kommer en kunde med en rådyr duppeditt på armen som han ikke skjønner helt og gjerne vil bruke, hjelper jeg ham selvsagt i gang med den.
– Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?
– Jeg tror på jungeltelegrafen. Når jeg gir kunden gode opplevelser, er jeg rimelig sikker på at hun eller han kommer til å fremsnakke meg, og dette skjer også. Jeg har dessuten tro på sosiale medier. Jeg bruker dem mye selv og ser at det er lettvint og tilgjengelig.
– For fremtiden har jeg dessuten stor tro på video; blant annet livesendinger på sosiale medier – og Youtube – som er en uoppdaget markedsføringskanal i treningsverden. Jeg tenker meg videosnutter lagt ut på mine hjemmesider, hvor kundene ser nøyaktig hva de kan gjøre i mitt studio. Et fotografi kan lett manipuleres, mens en video viser den virkeligheten de faktisk møter. De gangene jeg bruker video, får jeg enormt god feedback og oppslutning, og det skaper engasjement.
– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?
– De beste opplevelsene får jeg når jeg i etterkant blir fortalt at; «i dag gjorde du noe med humøret mitt og følelsene mine!» Kundene kan for eksempel gå inn på en gruppetime og være psykisk slitne. Men så spiller musikken opp til en bra sammensatt øvelse: Man får god puls og kjenner det i muskulaturen. Og når kunden da, godt kjørt etter en time, sier at dette gjorde noe med humøret, er dét den beste tilbakemeldingen. Den har jeg fått endel ganger.
– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?
– Det beste er at vi gir folk treningslyst og motivasjon til å gjøre en varig livsstilsendring. Det verste er fokuset på pris og jaget etter noe nytt, fremfor å utvikle det vi har og bli bedre på det. Når man hele tiden skal finne på nye ting, ender man opp med midt-på-treet-produkter isteden for å komme opp med kvalitet – og det å lage kvalitetsprodukter, tar faktisk tid!