annonse

annonse

Livet etter korona – nåtid og fremtid

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Hvordan har koronapandemien påvirket oss i treningsbransjen på godt og vondt? Vi har fått synliggjort viktigheten av god helse, treningssentrene har blitt utfordret av ymse treningsformer og personlige trenere har fått mer fleksibilitet til å skape sin egen arbeidsplass.

Innlegget er skrevet av Espen Arntzen, eier og styreleder i Akademiet for personlig trening.

Det siste året har skapt utfordringer de fleste av oss aldri trodde vi skulle oppleve. Hvem hadde vel trodd vi skulle oppleve «de strengeste tiltakene i fredstid» i 2020 og deler av 2021.

Hvem hadde vel trodd at treningssentre, butikker, utesteder og mye annet skulle stenges totalt for å motvirke smitte. Mulig du gjorde, jeg gjorde ikke. Allikevel skjedde det. Mars 2020 stenges Norge ned og har mer eller mindre vært nedstengt siden. Frem til nå.

Hvordan har dette påvirket oss i treningsbransjen på godt og vondt. Ja, jeg sa godt og vondt, for dersom du ikke er en av de som har vært alvorlig rammet, mistet en av dine nære, mistet jobben, mistet din økonomiske grunnmur eller annet så kommer det også noe godt ut av det.

Dette er ikke ment å være respektløst mot de som har blitt påvirket negativt, men jeg skal forsøke å belyse hva vi tror blir resultatet for treningsbransjen og alle i den, når alt kommer tilbake til det normale – hva nå enn det blir.

Viktigheten av helse

Det har vært ganske tydelig. De med underliggende sykdommer og dårlig helsestatus har blitt hardere rammet. Urettferdig? Mulig, men livet er iblant urettferdig.

Eksempelvis er det slik at dersom du en gang har vært overvektig er det tøffere for deg å holde vekten enn for en person som aldri har vært overvektig til å begynne med. Korona har truffet de med dårligere helsestatus hardere enn de med god helsestatus og for treningsbransjen og alle oss i det har det bare poengtert det vi lenge har sagt: god helse er viktig.

Mange har nok fått en oppvekker. De som tidligere har tenkt at god helse ikke er så viktig tenker kanskje nå litt annerledes. Det er mulig at nettopp denne sannheten gir mange en motivasjon til å ta noen bedre grep om sin egen helse. I det lange løpet er jo dette positivt for både individer og folkehelsen.

Nedgang i aktivitet kan øke konsekvensene neste gang

Data gjennom det siste året og subjektive tilbakemeldinger har vist at mange har vært mindre aktive enn før. Korona-kiloene har truffet mange og den generelle fysiske formen, og ikke minst den psykiske, er dårligere enn før. Hva skjer da når neste pandemi treffer?

Noen tenker sikker at dette skjer ikke igjen. Vel, la oss håpe det, men hva om… Med en generelt dårligere helse vil vi jo rammes enda hardere enn denne gangen. I punktet over har vi jo nettopp belyst utfordringene for de med dårligere helse og hva om vi nå som befolkning er i dårligere form?

Trolig vil jo da konsekvensene bli enda tøffere neste gang. La oss håper at den ikke kommer og om den kommer, la oss håpe vi har rukket å bli i god form igjen.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Treningssentres nåtid og fremtid

Rundt regnet har 30 % av medlemmene på treningssentrene sagt opp eller fryst medlemskapet sitt. Mange kommer nok ikke tilbake på lenge. Noen av økonomiske grunner. Noen av redsel for smitte. Noen har fått muligheten til å ikke trene og er glade for det. Noen hadde tenkt å begynne i fjor høst, men slapp… Noen har opplevd at de har klart seg helt fint uten treningssentre og har tenkt å la det være med det.

Hvor mange kommer tilbake igjen? Jeg spår at mange gjør det, men kanskje ikke alle. Jeg tror uten tvil at flere vil trene enn før, men kanskje ikke på et senter. Pandemien har vist at trening kan gjennomføres i parken, digitalt, hjemme, med hjemmetreningsutstyr, med kroppsvekt og billigere enn før.

Det siste året har vist at man kan trene helt fint uten tilgang til det siste og beste utstyret, uten treningssenter og utenom åpningstider. Mange vil kanskje av den anledning tenke at de klarer seg fint på egen hånd. Det tror jeg de kan også.

De resultatene de fleste av oss ønsker er ganske enkle å oppnå uten avansert utstyr. Litt bedre kondisjon, litt sterkere, litt mer muskler og litt bedre bevegelighet, er lett oppnåelig med minimalt av utstyr. Treningssentre vil nok nå måtte jage hardt for å få tak i kundene igjen.

I tillegg er jo 300 000 mennesker «i spill» og kan rekrutteres til nettopp ditt senter. Jeg tror derfor at det vil bli en kraftig kamp og mange kampanjer for å bli nettopp det stedet medlemmene kommer tilbake til.

Dessverre vil jo dette favorisere de som har sterke økonomiske muskler og som tåler de tøffeste kampanjene for å tiltrekke seg kundene. De som ikke har de samme musklene og like god grunnøkonomi vil trolig trekke det korteste strået.

I ytterste konsekvens blir de store enda større og de frittstående hardt kjempende for å overleve. La oss håpe flest mulig sentre klarer seg så alle muligheter finnes med både store som små senter.

Personlig trening nåtid og fremtid

Personlig trening har i mange år hovedsakelig vært forbundet med tradisjonelle treningssentre og treningsmetoder. Ikke nå lenger. Det siste året har åpnet øynene for at trening kan gjennomføres på mange plattformer og arenaer.

Digital trening, web-oppfølging, utetrening i individ og gruppe, hjemmetrening for individer og små grupper, turer i skog og mark, gode gammeldagse gymtimer, hinderløyper, kroppsvektstrening og mye mer. Arenaene er mange og mulighetene store.

For trenere er det nå flere muligheter enn noensinne og så lenge du våger å tenke på utsiden av boksen kan man si at «the sky is the limit». Jeg tror at personlige trenere i større grad enn før nå har muligheten til å skape sin egen arbeidsplass og fleksibilitet.

Treningssentrene må også kunne tilpasse seg. Siden trenere ikke lenger er låst like hardt til treningssentrene for å skape sin inntekt må de også trolig endre sin policy noe. Mange sentre har tidligere lagt sterke konkurransebegrensninger på sine trenere.

Nå, når trenere har flere muligheter, er det sannsynlig at sentrene må åpne for at trenere kan bedrive virksomhet også på utsiden av senteret for ikke å miste trenere. Fremtiden er med andre ord spennende.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Hva med rekruttering til bransjen?

Som personlig trener våger jeg å påstå at man har vært ganske heldig. Tross alt er de færreste låst til faste utgifter som husleie, strøm og annet som de som er forpliktet til fysiske lokasjoner er.

Som trener har man kunnet ta sin virksomhet ut og i stor grad ikke vært påtvunget faste kostnader som mange andre yrkesgrupper. Dette tror jeg har blitt tydelig for mange, noe som har åpnet øynene for en karriere i treningsbransjen.

Så, året har vært utfordrende, men bringer også med seg uante muligheter som vi ikke så for bare et par år siden. Bransjen har vært tvunget til en voldsom utvikling og nytenking, og som i mange andre epoker i historien er det utfordringer som skaper nye muligheter.

I den kommende tiden vil kompetanse vært viktig, kanskje viktigere enn noen gang. Dette gjør at vi i AFPT skal jobbe like hardt som alltid for å øke kompetansen til menneskene som jobber i treningsbransjen. Det blir viktigere enn noen gang i tiden etter korona – både i nåtid og fremtid.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]