annonse

annonse

Livslang selger med sosialt engasjement

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Jan Eugene Johannessen

Bransjeprofilen: Jan Eugen Johannessen var førstemann ut med å drifte en lavpriskjede i Norge. Han har vært med på å bygge og drifte både lavprissentre og high end-sentre. Han syntes begge er like spennende.

Jan Eugen Johannessen er medeier i Asker Treningssenter, rådgiver i selskapet RetailX og ivrig meddrifter av forumet «Ledere på tvers».

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Min bakgrunn er fra salg og markedsføring ved Norges Markedshøyskole. Jeg har drevet med salg siden jeg var bitteliten, da jeg jobbet i mine foreldres storkiosk på Sinsen og lærte kundebehandling. Jeg har vært i bransjen siden 1997. Jeg har blant annet eiet og drevet treningssentre i Sverige, fra 1999 til 2006. Og jeg har vært med å drifte Norges første døgnåpne lavpriskjede – Jimu – som siden ble solgt til Stamina og Fitness 24 Seven.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen

– Jeg har alltid vært opptatt av å trene. Tennis, fotball og hockey – og å holde meg i form. En av mine beste venner var daglig leder ved Asker Treningssenter, og sa en dag «du må komme deg inn her, begynne som medlemsrådgiver og lære deg bransjen, så skal vi kjøpe vårt første senter». Det gjorde jeg, og etter 1,5 år flyttet jeg til Halmstad der vi kjøpte vårt første senter.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Da er det nok en del som har konsolidert, noen har dessverre gått konkurs og det vil fortsatt være masse forskjellige nisjesentre. Og vi har blitt mye flinkere på den digitale biten – da tenker jeg på kundefeedback, brukerundersøkelser og måling av viktige kpi-er som påvirker driften til et treningssenter.

Nøkkelen til suksess?

– Man må være «hands on», høyt aktivitetsnivå på senteret og skaffe seg kunnskap om hvordan du kan påvirke nøkkelfaktorene på ditt senter. Det vil si forretningsutvikling. Se til at senteret har flere økonomiske ben å stå på enn medlemsinntekter fra medlemskapet.  Jobb med å finne mersalgsområder på ditt senter. Og du må være en god leder – ikke sjef, men leder: Walk the talk. Og ha en enda tettere dialog med kundene dine om hva de liker å trene og hvordan de opplever senteret ditt. Du må også våge å delegere og stole på dine ansatte i prosessen. Ansett gode folk!

Hva trener du helst?

– Jeg trener helst variert styrketrening med høy intensitet og ishockey.

Lavpris eller high end?

– High end! Fordi jeg føler at et treningssenter er så mye mer enn utstyr. Det dreier seg om følelse og opplevelse, og det får du ikke i dag på et lavprissenter som ofte er uten bemanning – bare masse utstyr. Mange er avhengige av å føle tilhørighet og ha følelsen av å bli sett. Vi lever på mange måter i et kaldt samfunn, og det er mange som bruker treningssenteret som en sosial arena. Men jeg vet at lavpris har et publikum, da det ofte er mindre komplisert å bli medlem. Og tilgjengelighet og pris er viktig for mange.

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Jeg ønsker at vi blir mye bedre på det, og det er det flere som tar innover seg. Mange synes det er skremmende og det er altfor mange valgmuligheter – og for lite av det som tilbys i dag, snakker sammen.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Vi bruker mye bloggeren vår og sosiale medier, og jeg tror på viral markedsføring den veien.

Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Jeg husker første gangen jeg hadde en omvisning på senteret vårt i Halmstad. På veien passere jeg et kvinnelig medlem som jeg har hilst på ved flere tilfeller. Hun står der med en dame jeg ikke har sett tidligere. Hun ser en god del eldre ut så jeg sier: «Så hyggelig at du har tatt med moren din på trening». Det var ikke moren hennes, men en venninne… Den følelsen!

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

Det beste er at vi i dag selger et produkt som påvirker folks helse på en positiv måte både psykisk og fysisk. Ergo kan vi da våge å være litt aggressive også, fordi vi vet at folk har godt av å trene – og vi kan stå inne for produktet alle dager i uka! Det verste er at vi hele tiden dumper prisene på produktet vårt i kampen om kunden. Det gjør at mange går en usikker tid i møte.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]