Eika Sportssenter åpnet dørene i november og byr på 4 800 kvadratmeter for studentene ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
– Personlig mener jeg at vi har Norges flotteste senter nå, fastslår idrettssjef Kirstine B. Bakke i Studentsamskipnaden i Ås.
I den gamle GG-hallen på campus på NMBU i Ås kan medlemmene boltre seg i klatreanlegget med 600 kvadratmeter flate, drive frivektstrening, funksjonell trening, løpe på mølleparken eller delta på gruppetimer inklusive spinning.
– Vi har 4 800 kvadratmeter fordelt på en sportshall, en gymnastikksal, to rom for gruppetrening, spinningsal, styrke-, funksjonell- og kondisjonsavdeling samt klatreanlegget, sier Bakke.
Studentsamskipnaden i Ås har finansiert hele senteret.
– Du sier Norges flotteste senter. Om noe, hva mangler dere?
– Mange her ønsker seg en svømmehall, det ville fullende tilbudet vi har her.
Kun to prosent eksterne
Eika Sportssenter har ca. 1 600 medlemmer, men kun et fåtall er «utenforstående», det vil si ikke en del av universitetets studenter eller ansatte.
VÅRE ANNOSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Rundt to prosent av medlemmene er eksterne. Det kommer noen innom og kjøper dagskort til klatreveggen, men ellers har vi stort sett ikke «eksterne» medlemmer, sier Bakke.
Det er først og fremst studentvelferden som er målet, og samskipnaden jobber aktivt for å få studentene til å komme og trene.
– Så langt har vi ca. 35 prosent av studentmassen som er på 5 200 studenter. Det tallet kommer til å stige når semesteret starter i februar. Den gamle veterinærhøyskolen på Adamstuen huser en del av denne studentmassen. De kommer til Ås i 2018, så antall medlemmer vil naturligvis øke når de kommer. Når alle er på plass i Ås har vi et mål om å ha 50 prosent av studentene ved NMBU som medlemmer hos oss, fastslår Bakke.
Satser mer på PT-salg
– Hva er de mest populære tilbudene ved Eika?
– Klatreanlegget her er ganske unikt siden man må til Oslo for å finne noe tilsvarende. Så vidt vi vet er det ikke noe anlegg fra grensen til hit som er like bra. Det er veldig populært. Det samme er frivektavdelingen og gruppetrening.
– Hvordan er PT-salget?
– Vi selger ikke mye PT for tiden, rett og slett fordi vi har hatt mye jobb i forbindelse med nyåpningen. Her har vi mye å gå på. Vi mener at studenter har samme behov og ønsker for PT som alle andre typer kunder, og vi kommer til å jobbe mer med dette i løpet av våren. Vi har gode erfaringer med å selge pakker med både PT og kostholdsveiledninger/kostholdsanalyser. Den kombinasjon gir gode resultater.
Kan konsentrere seg om ett segment
Det er forskjell på å drive et studentsamskipnadseiet senter versus et tradisjonelt, kommersielt treningssenter. Bakke trekker frem to vesentlige forskjeller:

– Den ene er at vi rommer mye mer enn et treningssenter. Vi har et anlegg som også skal tilby lokaler for studentenes idrettslag – NMBUI. Det vil si at vi har halldrift lik den man kjenner fra kommunale haller hvor lagene har treningstider og kamper.
– I forhold til treningssenterdelen er den største forskjellen at vi kan konsentrere oss om ett kundesegment. Vår fremste oppgave er å tilby treningsmuligheter i ulike former til studentene til en pris som dekker omkostningene vi har i forbindelse med med dette. Vi tilpasser oss studentenes ønsker om åpningstider, gruppetrening og tilgang til idrettshallen og justerer dette etter ferier, eksamen og ulike begivenheter på campus, sier hun.
– Hvordan opplever dere konkurransen i markedet?
– Det er jo kommersielle aktører i nærheten av oss, både i Ås, Ski, Drøbak og Vestby. Siden vi har et helt unikt tilbud her for studentene, merker vi ikke mye konkurranse om vårt kundesegment, sier Bakke.