Det mener IHRSAs europeiske direktør, Florian Cartoux. Trenden er å kunne velge, og velge bort, for å tilby et medlemskap tilpasset den enkeltes behov.
Florian Cartoux fra International Health, Racquet & Sportsclub Association (IHRSA) var for en tid tilbake i Norge for å besøke norske partnere og medlemmer av den globale organisasjonen.
Basert på IHRSAs omfattende research og analyser av markedene i mange land, spurte vi europadirektøren om hva som ser ut til å være den mest suksessrike medlemsmodellen.
– Det finnes ikke en enkelt modell som passer for alle, men generelt sett har nok mange en for rigid medlemskapsmodell. Trenden i fremtiden vil bli modulbasert – et mer åpent samfunn, der kunden betaler for akkurat det de vil ha. Treningssentrene må nok adoptere denne modellen, og det er en av utfordringene for bransjen, forteller Cartoux.
De største utfordringene
– Hvilke andre utfordringer ser du for bransjen som helhet?
– En av de store utfordringene er å få flere folk til å trene og gjøre det på treningssentre. Selv om det er mange som trener på treningssenter i Europa, spriker tallene mye. I Russland har man en penetrasjonsrate på ca. fem prosent, mens i Norden – for eksempel Sverige, er man oppe i ca. 20 prosent. Men det vil alltid være en utfordring å få flere til å trene.
– En annen utfordring er om lavpris fortsatt vil være en raskt voksende del av bransjen. Fortsetter det eller vil boblen briste? Sist, men ikke minst, har vi den digitale revolusjonen. Hvordan kan treningsbransjen tilpasse seg denne? At folk trener utenfor sentrenes tradisjonelle rammer, virtuell trening etc., er en utfordring.
– På hvilken måte er det en utfordring av lavpris vokser mer enn de tradisjonelle sentrene?
– De endrer konkurranselandskapet. I enkelte land tar de en del av mellommarkedskundene, men samtidig ser vi at man ofte må ha et stort befolkningsgrunnlag for å få det til å fungere.
Se til Storbritannia
Cartoux tror at de store budsjettkjedene som Mc Fit og Basic Fit kommer til å fortsette å vokse, i alle fall til en viss grad.
– Vi ser de vokser både i antall medlemmer og antall senteråpninger. Det vil nok fortsette, men man vil ikke se det i alle markeder i Europa.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Tror du de største aktørene kommer til Norge?
– Her er det allerede noen sterke, lokale spillere som for eksempel Fresh Fitness, så å komme inn i dette markedet kan nok være utfordrende. Dessuten er prisen på medlemskap i Norge også rimeligere enn i andre land, så for utenlandske operatører vil det være utfordrende, sier Cartoux.
På spørsmål om hvilke markeder i Europa som er mest modne, som vi kanskje kan lære mest av, trekker Cartoux frem Storbritannia.
– Storbritannia er nok det mest modne og mest konkurranseutsatte markedet, med ca. 10 millioner treningssenterkunder og en penetrasjonsrate på 15 prosent. Og London spesielt, som er en øy i seg selv med forskjellige segmenter fra high end og boutique-konsepter til lavpris og offentlig sektor drevne sentre og kjeder.
– I fjor, under IHRSA-kongressen, besøkte vi en stor variasjon av sentre, og de fleste så ut til å gjøre det bra, forteller Cartoux.
Fyller kunnskapsgapet
– Hvordan kan IHRSA hjelpe norske treningssentre?
– IHRSA er en global organisasjon. Når vi kommer til Norge er det for å hjelpe våre partnere og medlemmer, forstå deres utfordringer og se hvordan vi kan være til hjelp med våre ressurser. Vi opplever at de gjerne vil vite mer om markedstrender i andre europeiske land, så vi fyller et kunnskapsgap, sier Cartoux.
Han forteller at de i Norge jobber med HFN (Sats Elixia, Fresh Fitness), Actic og «lokale operatører» som 3T, Family Sports Club, Virke Trening og CrediCare – men at de ønsker å vokse i alle segmenter.
– Vi står for bredde og jobber med hele spekteret av treningssentre. De frittstående er kanskje de som trenger vår omfattende research mest, delta på våre eventer etc. Vi er her for å hjelpe med å fylle informasjonsgapet, fastslår Cartoux.
Et medlemskap er basert på antall sentre i kjeden, men eksempelvis koster det 260 euro i året for et frittstående senter.
– Da har man tilgang til all research vil produserer og legger ut på våre nettsider og får rabatt på våre eventer. Dessuten gir det et treningspass hvor våre medlemmer kan trene til halvpris hos alle andre medlemmer – verden over, sier Cartoux.