– Vi skal gjøre det enklere for kundene å komme i aktivitet sammen med trenere, samtidig som vi skal gi trenerne godt betalt og en fleksibel arbeidsdag, fastslår gründer og CEO Bård Skaslien i appen Memento U.
Det er i hvert fall den «tabloide overskriften». Memento U er en ny app som tar sikte på å få de som ikke er i aktivitet til å bli aktive. Gründerne bak appen, Bård Skaslien og Kent Rønning, har lang erfaring fra trenings- og helsebransjen – som ledere av treningssentre og som muskel- og idrettsterapeuter.
Skaslien forteller at de opp gjennom årene har sett at mange ønsker å komme seg i aktivitet, men på grunn av ulike barrierer klarer man ikke å komme seg dit med egen hjelp. For mange er terskelen inn på treningssenteret for høy.
Barrierer og triggere
– Vi har pløyd gjennom en god del materiale fra både Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Virke Trening – og gjort en god del undersøkelser selv – for å finne ut hva det er som hindrer folk i å komme i aktivitet. Og ikke minst; hva er det som skal til for at de skal komme seg i aktivitet, sier Skaslien.
Resultatet av forskningsinnsatsen var seks barrierer, og svaret på hva som skal til er oppsummert i fem premisser.
De seks barrierene oppsummeres som følger:
- Fysiske barrierer (beliggenhet, sykdom, overvekt)
- Psykiske barrierer (angst, PTSD, frykt/usikkerhet, ADHD, identifisering)
- Sterk konkurranse fra underholdningskilder (spill, tv, strømmetjenester, etc.)
- Sosiale aspekter (mangel på sosialt nettverk eller destruktivt sosialt nettverk)
- Medias fremstilling av at aktivitet er/kan være komplisert.
- Ansvarsfraskrivelse (f.eks.: det er legen sitt ansvar å få meg frisk, dette gjelder ikke meg, NAV sin jobb å få meg ut i arbeid etc.)
De fem premissene som svarer på barrierene er: Menneskelige ressurser; Trygghet og tillit; På egne premisser i henhold til tid, sted, hva og med hvem; Økonomi/prissetting samt Sosialt nettverk og underholdning.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Vi tok utgangspunkt i disse fem punktene og tenkte «hvordan kan vi sy sammen en digital løsning som klarer å møte alle premissene», forteller Skaslien.
Målgruppe: De som ikke trener
Resultatet ble Memento U som nå i første omgang er lansert for trenere i Oslo og Trondheim, men som i løpet av de kommende månedene slippes for hele landet.
– Memento U er bygd opp for å møte de identifiserte premissene både for brukerne og trenerne. Vi har fokus på å gi trenerne mer frihet, å kunne ha fokus på faget sitt i stedet for «bare» å ha fokus på innsalg, sier Skaslien.

Kort fortalt er det gratis for brukeren å laste ned og ta i bruk appen. Der kan de bygge opp sin profil som kan matches med tilgjengelige trenere. En rekke funksjoner skal sørge for at kriteriene passer slik at både kunde og trener oppnår det de ønsker.
Skaslien anser ikke Memento U som en konkurrent til treningssenterbransjen.
– Den er mer en utfyllende partner for vi henvender oss til en gruppe som per i dag ikke trener på treningssenter. Målgruppen vår er alle de som på grunn av de nevnte barrierene ikke klarer å komme seg i aktivitet.
– Jeg tror at over tid vil vi konvertere flere inn i aktivitet, og dermed også bidra til flere medlemmer på treningssentrene. Vi har åpnet opp for dialog med treningssenter-kjedene og ønsker samarbeide istedenfor konkurranse.
Skaslien vektlegger at å overkomme barrierene kan være tøft.
– Å få til en jevn aktivitet på et treningssenter er for mange ikke lett. Hvis man da har mulighet til å booke en trener som er skreddersydd ens behov, kan man for eksempel starte treningen hjemme eller ute i en park.
– Samtidig vil konseptet «aktivitetspartner» ferdigstilles og lanseres med resten i april. Dette er en naturlig forlengelse av konseptet og gjør det mulig for brukeren å booke alt fra gratis til betalte aktiviteter, videre til lavterskel gåturer opp til profesjonelle trenere. Altså en naturlig mestringstrapp mot aktivitet.
Fokus på trygghet
– Det finnes mange apper som ar sikte på å få folk i aktivitet og/eller gi trenerne verktøy i jobben sin. Hva er forskjellen på Memento U og alle de andre som MotiOne, Exorlive, PT Flow, Myworkout..?
– Den aller største forskjellen er inngangsterskelen og vi har mange systemer bakt inn i Memento U som går på trygghet og tillit. Målgruppen for mange av de andre appene er aktive eller delvis aktive mennesker; å få dem til å øke aktivitetsnivået og/eller prøve andre typer aktiviteter.

– Vi beveger oss inn mot den inaktive delen av samfunnet, og vil trigge den med en lav inngangsterskel. Man kan booke en trener dit man ønsker, samtidig som vi har utviklet systemer for å gi trygghet til både trener og bruker via et rating- og sos-system.
– Ratingsystemet omfatter punkter som punktlighet og empati, mens SOS-systemet gjør at kunden kan avbryte en time hvis det ikke oppleves som trygt for dem, sier Skaslien.
Som en del av dette kan ikke alle registrere seg som trenere i appen.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
– Du må sende inn utdanningspapirene dine, og vi verifiserer utdanningen og erfaringen din for å sette deg til et riktig nivå. Hos oss må du dokumentere at du er en fagperson, det er et av de viktigste premissene vi har.
– Vi har valgt å kalle trenerne «Memento-trener» og det er ikke kun for PT-er. Memento-trener omfatter også fysioterapeuter eller fagpersoner med en annen utdanning, forteller Skaslien.
Tar over salgsjobben
Forretningsmodellen til Memento U er enkel: Bruk og nedlasting er gratis for brukerne, men det koster penger å booke en trener. Selskapet tar mellom 10 og 25 prosent av timeprisen, basert på erfaring og nivå på treneren.
– Vi har en enkel filosofi: Vi skal gjøre det billigere for kunden å bruke trenere, samtidig som vi skal gi trenerne muligheten for å tjene godt med penger, sier Skaslien.
Startprisen er 350 kroner på laveste nivå.
– Hva kan PT-er i treningsbransjen tjene på dette, kontra å bruke andre systemer?

– De fleste verktøy for PT-er er laget som administrasjonssystemer som ikke har så mye med innsalg å gjøre. Memento U håndterer markedet for trenerne, sier Skaslien.
Han legger til at det er stor gjennomtrekk blant PT-ene og mange som jobber på treningssentre bruker mye tid på gå rundt og selge sine tjenester.
– Dessuten finnes det mange PT-er som ikke jobber på treningssenter, men på egen basis – og det er mange som har sluttet, selv om de ønsket å være PT, for de taklet ikke salgsjobben. Vi ønsker å gjøre det lettere for dem å nå kundene, slik at de kan ha fokus på fag og ikke salg – og selv kan styre sin arbeidssone.
Store ambisjoner
Skaslien ønsker også å se på løsninger sammen med bransjen, og forteller at selskapet har lagt opp til et konsept som kan brukes inn mot PT-ene og treningssentrene slik at de kan få en enklere og mer fleksibel løsning for å rekruttere flere kunder.
– Hvilke ambisjoner har dere nå i første omgang?
– Trenermodulen er lansert i Trondheim og Oslo, og vi opplever allerede mye «trøkk» med mange henvendelser fra PT-er i andre deler av landet. Utgangspunktet er at vi åpner opp for resten i løpet av april.
– Vi har nå et stort antall trenere registrert i systemet og mange av disse er ikke aktive enda. Målet for året er opp mot 500 aktive trenere. Vi legger ikke skjul på at vi har internasjonale ambisjoner.
– Vi jobber også med en del foreninger, og har rammeavtaler med blant annet ADHD Norge, Naprapatforeningen og Aktiv mot Kreft – for å nå brukerne på deres premisser. Vi er i dialog med flere hvor vi kan skreddersy løsninger mot gitte målgrupper.
– Yrkestittelen trener er spådd å ha en vekst i årene fremover, så dette er spennende, avslutter Skaslien.
Relatert innhold