Flere av treningsarmbåndene på markedet bryter norsk og europeisk forbruker- og personvernlovgivning, mener Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet klager nå inn fire av produsentene til Datatilsynet og Forbrukerombudet.
Forbrukerrådet har gjennomgått brukervilkår og personvernerklæringene til Fitbit, Garmin, Jawbone og Mio. Funnene viser at vi sier fra oss grunnleggende forbruker- og personvernrettigheter ved å ta i bruk disse aktivitets- og treningsarmbåndene, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.
– Armbåndene er et nyttig verktøy for å måle og motivere til trening og aktivitet. Samtidig gir vi fra oss personlig informasjon om egen helse, aktivitetsnivå og lokasjon under ensidige og uklare vilkår, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Han legger til at Forbrukerrådet frykter at informasjonen kan bli benyttet til direkte markedsføring og prisdiskriminering, samtidig som grunnleggende personvern krenkes.
Svikter på en rekke punkter
Forbrukerrådet klager nå inn de fire produsentene til Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personvernlovgivningen og markedsføringsloven.
Ifølge Forbrukerrådet svikter armbåndene på en rekke punkter. I Forbrukerrådets vilkårsgjennomgang kommer det blant annet frem at:
- Alle selskapene kan gjøre endringer i vilkårene uten å varsle brukerne på forhånd.
- Alle armbåndene samler inn mer data enn de trenger for å levere tjenesten.
- Ingen av selskapene sier fullt ut hvem de deler data med.
- Ingen av selskapene sier hvor lenge de oppbevarer brukernes data.
– Stadig flere gjenstander blir utstyrt med data-innsamlende sensorer og koblet på internett, både knyttet til hjem, helse og det offentlige rom. Forbrukeren får svært liten oversikt over hvor deres persondata ender opp og hva de brukes til. Det er viktig at vi ikke gir fra oss grunnleggende rettigheter for å benytte framtidens produkter og tjenester, sier Myrstad.
Gode vilkår et konkurransefortrinn
Forbrukerrådet gjennomgikk tidligere i år trenings- og helseappene Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum og MyFitnessPal som en del av Appfail-kampanjen.
Her kom det blant annet frem at appene benytter brukerdata i reklameøyemed, kan lagre brukerdata etter at kontoen er avsluttet, og sporer deg når appen ikke er i bruk. I ettertid har flere av appene endret, eller varslet at de vil endre, brukervilkårene.
– Det er fortsatt langt frem til vi kan si oss fornøyde, men vi håper at Appfail-kampanjen kan være til inspirasjon for armbåndsprodusentene. Vi er overbevist om at selskaper som respekterer brukernes forbruker- og personvernrettigheter vil ha et konkurransefortrinn i dette markedet, sier Finn Myrstad.