– Kriser bringer frem endring man med stor sannsynlighet ikke hadde klart å oppnå på like kort tid. De som har tilpasset seg den nye normalen og forstår «post koronaforbrukeren» vinner markedet de neste 24 månedene, fastslår Holm.
«Mitt koronaår» belyser året – og vel så det – da treningsbransjen ble helt eller delvis stengt ned. Vi dekker flere ledd og funksjoner for å fange opplevelsen et mangfold har hatt det siste året – og hvordan det har preget og eventuelt endret bransjen for alltid. Spørsmålene som stilles er like for alle.
Hvem: Henning Holm
Hva: Daglig leder
Hvor: Akademiet for personlig trening
– Hvordan vil du beskrive koronaåret fra 12. mars 2020 til dags dato med tre ord?
– Usedvanlig, digitalt og lærerikt.
– Hvordan har jobben din blitt påvirket det siste året?
– Jeg er kanskje en av få som har hatt to jobber i perioden. I EVO ble vi påvirket sterkt av nedstengte treningssentre som alle andre som driver sentre, spesielt i Oslo hvor nedstengning varte lengst. Jeg kommer aldri til å glemme det arbeidet vi la ned fra 12. mars og gjennom første bølge av korona. Der ble det lagt et godt grunnlag for å komme seg gjennom en tøff tid.
– I AFPT ble vi påvirket sterkt av at vi har blitt forhindret fra å gjennomføre praktisk undervisning når sentrene har vært stengt. Vi har måttet snu oss rundt og gjennomføre «live digital undervisning» på kort varsel.
– Det har vært mye fokus på omstillingsarbeid og tilpasningsdyktighet for min del. Heldigvis hadde AFPT et godt grunnlag for å komme seg igjennom krisen etter å ha vært drevet godt i mange år allerede før pandemien.
– Hva kunne ha vært gjort annerledes fra myndighetenes side (sett i etterpåklokskapens lys) for å begrense problemene for treningsbransjen?
– Myndighetene kunne prioritert treningsbransjen som et av få steder som skulle fått holde åpent i både bølge en og to under strenge smittevernregler.
– Hadde vi «hatt et sted å gå til for å trene» gjennom pandemien så hadde vi kunne forhindret psykisk og fysisk forfall hos befolkningen. Jeg tror på at vi hadde klart å holde smitten nede på samme tid. For en sjelden mulighet myndighetene gikk glipp av til å gjøre noe smart for folkehelsen under en krise!
– Hva, om noe, positivt har kommet ut av koronakrisen?
– Modernisering, effektivisering, kostnadsbevissthet og kundefokus. Kriser bringer frem endring man med stor sannsynlighet ikke hadde klart å oppnå på like kort tid. De som har tilpasset seg den nye normalen og forstår «post koronaforbrukeren» vinner markedet de neste 24 månedene.
– Hva har du lært av det siste årets mange koronahendelser?
– Jeg har lært at når ukontrollerbare forhold oppstår så må man fokusere på de tingene man kan kontrollere. Året har vært utfordrende på mange plan, men i sum har jeg lært mer på de siste 15 månedene enn de siste tre årene før Covid19.
– Det finnes med andre ord alltid muligheter, du må bare lete for å finne dem og tørre å tenke kreativt. Jeg kan med stolthet si at det siste året faktisk har vært ganske bra, tross alt.
– Når har du personlig ristet av deg koronapandemiens klamme kappe?
– Personlig har jeg tatt mine forventninger ned til et minimum på når vi er ferdig med korona og fokuserer på å være takknemlig for at jeg har jobb, familie og helse til terningkast 6. Jeg er privilegert og det er de fleste av oss i Norge, selv om det siste året har vært ulikt noe annet.
– Kappen er dermed begrenset til min bekymring for gode venner i bransjen som har hatt et tøft år. Når de er på beina igjen og man ikke lenger frykter nye nedstengninger, da er kappen som sunket i jorden. Inntil videre fokuserer jeg på å gi omsorg og hjelp til PT-er og studenter i markedet. For de har vært hardt prøvd i denne perioden – og jeg ønsker å hjelpe dem alt jeg kan.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Hva med arbeidsgiveren/arbeidsplassen din? Når er den tilbake i vater?
– AFPT har kommet gjennom en tøff tid og landet med begge beina trygt på bakken. Administrasjonen og foreleserne har jobbet knallhardt for å holde hjulene i gang for studentene og jeg kan med ydmykhet si at vi er i vater og har klart oss godt gjennom disse tider.
– Hva har vært den aller største utfordringen det siste året?
– Holde hjulene i gang når man ikke kan møte studentene på vanlig måte. Å undervise digitalt i et praktisk yrke som PT har vært utenkelig tidligere. Men foreleserne og studentene har grepet øyeblikket og gjort den nye undervisningsformen til en kunst.
– For øvrig så har det vært krevende å sende uteksaminerte studenter ut i en bransje med stengte sentre og usikre framtidsutsikter. Det har vi tatt på alvor, og takket være gode samarbeid med mange treningssentre, så har veldig mange fått seg jobb som PT allerede nå.
– Hva blir den største utfordringen i kjølvannet av pandemien – og hvordan angriper du den?
– Folkehelsen. Formen til folk flest har blitt dårligere og befolkningen har blitt mer sedate. Vi må finne en ny måte å kommunisere mot folk for å ufarliggjøre treningssenteret som en arena for helseforebygging.
– 70 prosent av den voksne befolkningen trener ikke på treningssenter ifølge Virke. Hvordan skal vi få tak i dem? Mennesker jeg møter som aldri har trent før blir åpne og interesserte når jeg snakker med dem en-til-en – det opplever jeg ofte som PT selv. Men først må jeg ofte bryte ned frykt for å komme på senter og fordommer mot oss som jobber der.
– Jeg tror vi må ned på kundens nivå for å forstå hvordan vi kan overbevise dem om å melde seg inn på et treningssenter. Per i dag så tror jeg veldig mange av oss kommuniserer til og konkurrerer om å få de medlemmene som allerede er medlem på et senter.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
– Hvilke varige endringer, positive og/eller negative, tror du koronakrisen vil etterlate i treningsbransjen?
– Vi har definitivt fått flere bein å stå på. Her en lørdag leverte jeg en PT-time digitalt, en på treningssenter og en utendørs. Tre ulike plattformer, men en tjeneste: PT!
– Innenfor PT-yrket har det med andre ord kommet endringer og de tror jeg kommer til å vedvare fordi det skaper en merverdi for kunden og treneren.
– Online trening er i vinden og selv om den type trening alltid vil være alternativ trening i mine øyne, har digitaliseringen inntatt treningsbransjen – og den har kommet for å bli.
– På den negative siden frykter jeg at mange som ikke trener på senter fra tidligere nå har fått et negativt inntrykk av tryggheten og nytteverdien vi kan tilby. Årsaken er at sentrene ble noe av det første som ble stengt ned og deretter holdt stengt lenge.
– Myndighetenes vurdering kan ha satt en merkelapp på oss som vi bør ta med videre i vår felles jobb med omdømme for bransjen, både mot forbrukerne og politikerne.
– Når tror du korona kun blir et minne om en tid vi helst vil glemme?
– Jeg tror vi i treningsbransjen med vilje skal huske på koronatiden og bruke den som motivasjon til å skaffe oss den posisjonen som vi fortjener!
– Noe mer du vil dele av koronaerfaringer høstet det siste året?
– Jeg opplever bransjen som mer samlet enn tidligere. Med kampen om å få åpnet stengte sentre så stod konkurrenter sammen og kjempet side om side. Dette felleskapet fra koronapandemien kan vi velge å ta med oss videre.
– Forhåpentligvis kan vi jobbe samlet fremover også mot et felles mål om å gjøre Norge til verdens sunneste land. Å ha en av verdens høyeste penetrasjon av trenende på treningssenter er ikke nok. Vi må sette oss nye mål for å tiltrekke oss mange flere medlemmer i fremtiden.
LES OGSÅ: Mitt koronaår: PT Manager Jørn Stian Dahl