– Jeg mener at mange av politikerne gjorde en dårlig jobb i å sette seg inn i hva bransjen vår faktisk er. Miljøsjefen i Trondheim kommune omtalte oss som «sommerkroppen-bransjen» i et møte, noe som viser hvor uvitende mange er om hva bransjen vår gjør og hvor bredt kundespekter vi faktisk har, forteller Håkon Stubø.
«Mitt koronaår» belyser året – og vel så det – da treningsbransjen ble helt eller delvis stengt ned. Vi dekker flere ledd og funksjoner for å fange opplevelsen et mangfold har hatt det siste året – og hvordan det har preget og eventuelt endret bransjen for alltid. Spørsmålene som stilles er like for alle.
Hvem: Håkon Stubø
Hva: Daglig leder og personlig trener
Hvor: Easyfit Norge og fire Easyfit-sentre
– Hvordan vil du beskrive koronaåret fra 12. mars 2020 til dags dato med tre ord?
– Uforutsigbart, tilpasning, handlinger.
– Hvordan har jobben din blitt påvirket det siste året?
– Koronaen har heldigvis ikke gjort at jeg har fått mindre jobb enn før. Jeg kom inn for fullt i bransjen senhøsten 2019. Jeg rakk ikke mange månedene med normal drift før dette skjedde. Nå har jeg jo egentlig mer erfaring i å drive treningssenter og -kjede med en pandemi enn uten.
– Jeg har måttet bruke mye tid på å holde meg oppdatert på smittesituasjonen i alle kommunene vi har treningssenter i og måttet på kort tid tilpasset mye rundt omkring på sentrene. Easyfit er stort sett ubemannet med hovedfokus på egentrening, men under pandemien har jeg vært innom både bemanning, utendørs gruppetrening og online treningsvideoer.
– Pandemien har også gjort at jeg hele tiden må være forberedt på endringer og aldri kan ta helt fri. Eksempelvis satt vi i møte med Trondheim Kommune 2. juledag klokken åtte om morgenen. I Kristiansund fikk vi beskjed en søndags kveld i elleve/tolv-tiden om at bransjen måtte stenge ved midnatt.
– Heldigvis har vi gode internettbaserte løsninger på adgangssystemet og dørene. I tillegg har jeg jo, dessverre, blitt rutinert på å stenge og åpne på kort varsel.
– Hva kunne ha vært gjort annerledes fra myndighetenes side (sett i etterpåklokskapens lys) for å begrense problemene for treningsbransjen?
– Det er veldig lett å sitte i etterkant å kritisere, men det er veldig vanskelig å sitte i forkant å vite løsningen. Om tiltakene ikke funker, kritiseres man for ikke å ta det seriøst nok, og om tiltakene funker og det ikke oppstår smitte så føler man gjerne at tiltakene var for strenge. Jeg tror veldig mye av handlingene som ble gjort stort sett var gode.
– Likevel skulle jeg gjerne sett at bransjen vår ble tatt mer seriøst og myndighetene så hvor viktig treningssentre er for både fysisk og psykisk helse. Mange av beslutningene rundt tiltak og stenging av bransjen vår var basert på enkeltpersoners følelser og inntrykk, samt hastverk.
– Jeg sitter med følelsen av at stenging av treningssentre i mange tilfeller var en symbolhandling, spesielt med tanke på hvor lite smitte det var på treningssentre og hvor tilpasningsdyktige vi var gang på gang.
– Jeg mener at mange av politikerne gjorde en dårlig jobb i å sette seg inn i hva bransjen vår faktisk er. Miljøsjefen i Trondheim kommune omtalte oss som «sommerkroppen-bransjen» i et møte, noe som viser hvor uvitende mange er om hva bransjen vår gjør og hvor bredt kundespekter vi faktisk har.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Hva, om noe, positivt har kommet ut av koronakrisen?
– Da jeg kom inn i bransjen og tok over ansvaret for Easyfit hadde vi som mål å endre markedsprofilen til Easyfit. Tidligere har Easyfit vært et senter folk gjerne har trent på fordi det har vært billig, men nå har vi et ønske om at kvalitet er en større årsak. Derfor har flere av sentrene blitt pusset opp, fått nye lokaler, nytt utstyr eller andre oppgraderinger.
– Under den første stengingen brukte jeg natt og dag på å male, lakke utstyr, trekke om benker, flytte om osv. på enkelte av sentrene. Dette ville tatt veldig lang tid og vært nært umulig om jeg skulle gjort det under vanlig åpning. Under den siste stengingen i Trondheim byttet vi ut hele mølleparken vår på Buran, noe som også hadde vært krevende om vi var åpen som vanlig.
– Koronaen har også gjort at vi har effektivisert en del rutiner og gjort enkelte utbedringer som kanskje ikke hadde vært tenkt på i en vanlig hverdag. Vi rengjør hyppigere enn før, medlemmer er flinkere å vaske og rydde etter seg, systemet vårt har blitt sikrere og mye annet.
– Hva har du lært av det siste årets mange koronahendelser?
– Jeg har lært at vi er langt mer tilpasningsdyktige enn jeg trodde vi var. Vi har stengt på kort varsel og åpnet på kort varsel. Vi har hatt bemanning av sentrene, vi har hatt utendørs gruppetrening og funnet løsninger som har gjort at vi har kunnet holdt åpent.
– Jeg har også lært hvor viktige vi er i livene til folk og hvor lojale og behjelpelige mange medlemmer er. Mange medlemmer har tatt kontakt og fortalt hvor viktige vi er for den mentale helsen deres og at hele hverdagen er avhengig av at vi er der for dem. Dette har vi også sett når det har vært kø på åpningsdagene, og at medlemmer har vært med å bære utstyret ut og inn av senteret for utetrening.
– Jeg har også lært at det er ingen sikkerhet for hva som skjer neste uke, og jeg har lært hvilke av aktørene som er samarbeidsvillige, imøtekommende og forståelsesfulle for at det har vært et vanskelig år.
– Når har du personlig ristet av deg koronapandemiens klamme kappe?
– Det må bli når jeg får vært på en fullpakket konsert eller festival, og når jeg har fått møte nye folk i et ukjent land med en ukjent kultur. Jeg er fortsatt veldig ung, så jeg har mange eventyr og reiser som skal oppleves, og mange positive minner som skal skapes.
– Koronaen har begrenset det, men jeg har trua på at vi ikke er langt unna nå. Jeg er en lettrørt person så jeg vet allerede at det blir mange gledestårer i det jeg får opplevd dette igjen.
– Hva med arbeidsgiveren/arbeidsplassen din? Når er den tilbake i vater?
– Det er vanskelig å si. Jeg tror at januar 2023 er den første tiden bransjen i sin helhet kan begynne å forvente normale tall over tid. Når hvert enkelt treningssenter er tilbake til normalen vil variere fra senter til senter.
– Dette er jo også litt annerledes for Easyfit sin del siden vi har endret på en del etter vi tok over. Vi klarte da i løpet av få måneder å snu alle sentrene til sunne, grønne tall og jeg er sikker på at vi vil klare det igjen; enkelte er allerede der vi ønsker å ligge.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
– Hva har vært den aller største utfordringen det siste året?
– Det har vært å holde ut og i perioder prøve se for seg en slutt på pandemien. Vi stengte sentrene våre før påbudet kom 12. mars og planla å holde stengt i en ukes tid. Da det ble pålagt å holde stengt i to uker virket det uutholdelig, men det var jo ingenting i det store bildet.
– Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort om jeg 12. mars hadde fått vite at vi enda ikke ville være ferdig med dette 1,5 år senere.
– Hva blir den største utfordringen i kjølvannet av pandemien – og hvordan angriper du den?
– Det er naturligvis å få folk tilbake til en aktiv hverdag igjen. Det er veldig lett å havne i komfortsonen med sofaen og Netflix. Folk har fått nye rutiner og vaner under pandemien. Det er ikke lett å endre på dette, det vil ta tid.
– Vi må være tilgjengelige, informative og hjelpe folk tilbake til treningssenteret. Det er ikke én stor handling som får folket tilbake, men mange små.
– Hvilke varige endringer, positive og/eller negative, tror du koronakrisen vil etterlate i treningsbransjen?
– Det har aldri vært renere på treningssentrene enn det er nå om dagen. Det kommer nok til å henge igjen i lang tid. Det har også vært dialog mellom de forskjellige sentrene i bransjen, noe som neppe hadde skjedd uten koronaen.
– Jeg håper at det også holder seg; at vi fortsetter å være flinke å samarbeide oss imellom og se hverandre som muligheter, istedenfor kun konkurrenter.
– På det negative er det jo selvfølgelig at flere treningssentre og treningstilbud har lagt ned. Det er veldig synd at det skjer på denne måten. For oss som har kommet oss gjennom har vi jo naturligvis blitt satt tilbake en del.
– For mange har nok utbedringer og oppgradering blitt satt på vent og utsatt på grunn av pandemien. Jeg håper koronaen ikke er noe som påvirker tilbudet og utvalget til kundene over tid.
– Når tror du korona kun blir et minne om en tid vi helst vil glemme?
– Det er vanskelig å si. Kanskje når det begynner å komme barn og ungdom som må spørre oss hvordan det var å leve under en pandemi?
LES OGSÅ: Mitt koronaår: Sportslig leder og gruppetreningsinstruktør Lisa Mare Ronnie, FSC Tønsberg
LES OGSÅ: Mitt koronaår: Salgsleder Magne Rønningen, SICS System
LES OGSÅ: Mitt koronaår: Daglig leder og forretningsutvikler Line Norum, STOLT trening