annonse

annonse

Skal motivere til økt salg

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Mudo Gym har ansatt en Field Manager. Kjetil Ryghs oppdrag blir å reise rundt i hele Sør-Norge og besøke kjedens 32 franchise-sentere. Han skal observere, analysere, inspirere og gi råd om hvordan man selger inn et treningssenter til kundene.

Kjetil Rygh har liten eller ingen fartstid i treningsbransjen, og dette var et av poengene ved ansettelsen; Mudo-ledelsen ønsket en person som kunne se på virksomhetene med et objektivt og forretningsmessig blikk, fremfor bare å være bransjeorientert.

– Men jeg er ikke helt grønn hva angår kampsport. Jeg har kjent Per og Fredrik (Mudo-gründerne, red.anm.) lenge, og har selv utøvet taekwondo på høyt internasjonalt nivå i mange år. Jeg driver fortsatt med sporten, men nå mer som hobby, sier Rygh, som tar med seg erfaringen fra salg og markedsføring, noe han har jobbet med i godt over 20 år.

– Jeg har selv vært gründer, salgscoach og salgssjef i både store og små virksomheter. Jeg har også vært med å bygge opp et par selskaper fra bunnen av, så jeg vet nok kanskje litt om senterledernes travle hverdag. Min lidenskap er å hjelpe andre til å styre businessen og hverdagen i riktig retning for å lykkes. Det er dette som har vært den røde tråden i yrket mitt de seneste årene.

Fokus på kontinuerlig salg

Ryghs jobb i Mudo er å være kontaktpunkt for alle franchisetakerne og hjelpe dem med oppfølging av forretningsplaner og utvikling av sentrene sine.

– Ledelsen i Mudo sier du har fått en av de kuleste jobbene man kan ha i treningsbransjen?

– Det kan jeg skrive under på. Mudo har vokst i veldig rask takt, fra å være en relativt liten aktør til å bli en av de største i antall sentere. For ikke lenge siden ble vi rangert som nummer fem i Norge. Vi er nok ikke langt unna å havne på pallen, noe som også er vår målsetting. Når man vokser i den takten må man følge opp sentrene tett for å sikre dem fortsatt vekst, i Norge og for utenlandssatsingen.

– Vi har nylig åpnet et senter i Sundsvall i Sverige under en annen merkevare. Å ivareta butikken her hjemme blir veldig viktig for oss fremover, slik at vi ikke får «voksesmerter», noe som ikke er uvanlig når man ekspanderer raskt.

LES OGSÅ: Mudo-gründerne vil ut i Europa

– Hva skal du hjelpe senterlederne med, hva blir utfordringen i jobben?

– Jeg vil med en gang påpeke at vi har vært svært heldige med våre franchisetakere. De aller fleste av dem er drivende dyktige forretningsfolk. Men de har veldig forskjellig bakgrunn – fra radioreklamefolk og bilmekanikere til markedsførere og regnskapsførere. Det er lidenskapen for trening som har pushet dem inn i bransjen, sier Rygh, og definerer jobben som Field Manager i retningen business sparringpartner.

– Den største fellesnevneren som jeg tror alle i treningsbransjen bør ha fokus på, er kontinuerlig salg, med oppfølging av kundene, markedsføring og kundebehandling i særklasse. Det er her vi legger inn trykket nå.

Sultne eiere gir resultater

Kjetil opplever at mange gjør det bra, men noen trenger litt coaching på hvordan de kan gjøre det enda bedre.

– Det skal ikke så mye til, og veldig ofte gjelder det å trykke på «de små knappene» for å få opp motivasjonen til for eksempel å selge én ekstra dag i uken. Dette kan gi merkbart utslag på bunnlinjen. En senterleder er ofte både vaskehjelpen og snekkeren, som tar seg av vedlikehold på maskiner og i tillegg skal stå for salg. Her må hun eller han vektlegge salget, noe som igjen vil kunne frigjøre vedkommende fra mange av de praktiske oppgavene. Det er nok denne retningen franchisetakerne også ønsker seg, sier Rygh som understreker at han heller lytter til ledernes meninger fremfor straks å pådytte dem noen.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Jeg er lydhør for hva de trenger hjelp til, men dessverre kan vi ikke hjelpe dem med å skifte toalettruller eller gulvvask. Det vi derimot skal gjøre er å anspore dem til å bli bedre på den forretningsmessige biten.

– Hvordan ser et vellykket senter ut i dine øyne?

– Man har lav turnover på kunder, kort sagt fornøyde kunder! Dette er en nøkkelfaktor. Det er i tillegg rent og ryddig på stedet. Man tar hånd om senteret sitt som om man skulle presentert virksomheten for salg neste dag. Likegyldig om treningssenteret er fem eller ti år gammelt må man hele tiden jobbe med å opprettholde kvaliteten.

– Og det ingen hemmelighet at de sentrene som går best i treningsbransjen, har de mest sultne eierne og selgerne; de med personlig motivasjon. Disse tenker ikke bare objektiv business, men at de selv kan påvirke resultatet hver eneste måned, og for å få dette til er de nødt til å gjøre de riktige tingene. De med en slik businessmentalitet, gjør det åpenbart også best, noe vi ser på alle tallene gjennom kjeden. Dette tror jeg er gjeldene for hele treningsbransjen.

Skal være mye på veien

– Da er det vel heller ikke rom for «hobbybønder», som driver annen virksomhet på si..?

– De aller fleste som skal drive en komplett Mudo Gym, må ha hundre prosent fokus på forretningen. Når vi er ute og leter etter nye franchisetakere, er vi veldig tydelige på at dette er en fulltidsvirksomhet. Så har vi noen få franchisetakere som opp igjennom har gjort det bra; som har ansatt folk til å drive virksomheten, er tett på disse igjen, og som da er i stand til å kombinere. Men hvis du skal starte opp en business fra bunnen av, så må du engasjere deg i den helt ut og sette deg i førersetet.

– Ambisjonen er å få alle senterne til å skinne?

Skal ut på veien: Filed manager Kjetil Rygh i Mudo-kjeden. (Foto: Mudo)

– Absolutt! Å få samtlige til å gjøre de små tingene som resulterer i vekst, slik at hele kjeden totalt sett vokser. Vi har også ambisjoner om nyetableringer, og vi sikter på å åpne flere nye sentere over nyttår, og forhåpentligvis enda flere over sommeren igjen. Nye lokasjoner er en del av strategien, samt ha et veldig skarpt fokus på hvordan vi kan bli bedre der hvor vi allerede er.

– Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

– Jeg begynte nettopp i stillingen nå 15. august, og jeg har vært veldig tydelig på at min jobb er å være der ute hvor vi er etablert, fremfor å sitte inne på et kontor og grave meg ned i papirarbeid og e-post. Jeg skal være minst 70-80 prosent på veien og de resterende 20-30 prosent på hovedkontoret i Oslo.

Skal inspirere til samarbeid

– Det vært en hel del å sette seg inn i, og det er brikker som skal falle på plass. I tillegg må jeg jo bli kjent med alle menneskene. Noen kjenner jeg fra før, men langt fra alle, sier Rygh, som ikke ser seg i rollen som den strenge inspektøren.

– Jeg skal snarere inspirere til et godt samarbeid mellom senterleder og kjeden, for at virksomheten skal gå i pluss for begge parter, noe som jo hovedmålsettingen. Min tittel er Field Manager og det ligger i navnet at jeg skal være mye ute i felten. I internasjonale franchisekjeder er en slik jobb ganske vanlig.

– I Norge har vi ikke så mange kjeder innen treningsbransjen som driver etter franchisemodellen. Det er nok litt spesielt at våre sentere er frittstående enheter, eiet av driver. Vi har påvirkningskraft på noe i forhold til avtalen, men samtidig er det driverne som bestemmer mye av hvordan de ønsker opplegget.

– Liker du å reise?

– Hvis ikke så hadde jeg aldri tatt jobben! Jeg har reist vanvittig mye med idretten opp gjennom årene, og liker det. Senterne våre er hovedsakelig spredd fra Trondheim og nedover, enn så lenge… men vi vil gjerne sette opp et senter for eksempel i Tromsø og Narvik når vi finner riktige lokaler, og ikke minst riktige folk!

– Foruten å besøke senterne håper jeg å få sett mye av Norge også. Jeg har tidlig i min salgskarriere jobbet som distriktselger, og min første firmabil slet jeg ut ganske fort. Å være på veien og møte mennesker er en del av jobben som jeg trives veldig godt med. Nå får jeg mange kolleger rundt om i landet; eierne og en hel rekke instruktører og andre ansatte. Hovedkontoret mitt blir nok derfor hovedsakelig i bilen, men det hender vel også at jeg setter meg ned ved skrivebordet i Oslo.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]