annonse

annonse

Myworkout vil ha med treningssentrene

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Motivasjon er nøkkelen for å få folk til å trene. Myworkout-appen er lastet ned av 75 000, og nå vil selskapet bak ha med seg treningssentrene for å nærme seg målet: Å løse det store internasjonale inaktivitetsproblemet.

At målrettet fysisk aktivitet forsinker og reverserer den biologiske alderen, er et vitenskapelig faktum.

Teknologiselskapet Myworkout bruker denne kjensgjerningen for alt den er verd når de ved hjelp av en treningsapp kan vise brukerne deres biologiske alder i sanntid, og instruere i hvordan å forbedre denne.

Når folk får se at treningen gjør dem fysisk yngre, er dette en formidabel motivasjonsfaktor for videre trening.

Inviterer treningssentrene

75 000 har allerede lastet ned appen fra Myworkout, og selskapet setter om ikke lenge i gang en offensiv for å nå ut til flere.

– Vi henvender oss til treningssentrene for et samarbeid, der målet er at treningssenteret selger flere medlemskap. Vi har utviklet en metode og teknisk løsning for å få Myworkout inkludert i medlemskapet på treningssenteret.

– Medlemmene får dermed en digital treningsveileder, med treningssenterets egen logo i appen. Dette forsterker treningssenter-tilbudet til privatpersoner og bedrifter med faglig tyngde, og fremfor alt rollen til treningssenteret som er å hjelpe og motivere folk å leve sunne og gode liv, forteller daglig leder Knut Løkke i Myworkout.

En formidabel målsetting

Appen er utviklet i samarbeid Medisinsk Fakultet ved NTNU i Trondheim, og selskapet har per i dag tilsammen 21 ansatte.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Blant medarbeidere i det tverrfaglige teamet er også to professorer i medisin, to leger, sykepleiere, to fysioterapeuter og treningsfysiologer. Med seg på laget har man også Forskningsrådet og Innovasjon Norge – og Myworkouts ambisjoner er mildt sagt store:

– Det «hårete» målet vårt er å løse det store internasjonale inaktivitetsproblemet. Det er en formidabel målsetting, og vi vet at vi aldri kommer til løse problemet med inaktivitet i hele verden, men vi vil forsøke. Det er vår ledestjerne, sier Knut Løkke.

Vitenskapelig presisjon

– Hva går teknologien ut på?

– Vi kommersialiserer forskning på trening med teknologi. Teknologien er en mobilapp som måler VO2max, som betyr maksimalt oksygenopptak, og oversetter måleresultatet til biologisk alder, slik at det blir forståelig, og med vitenskapelig presisjon.

Knut Løkke vil verdens inaktivitet til livs. (Foto: Wil Lee-Wright)

– Dette tallet er det viktigste tallet for fysisk helsetilstand vi kjenner til. Tallet forteller mer om helsen din enn blodtrykk, kolesterol, BMI, fettprosent, antall skritt per dag og antall treninger per uke – til sammen.

Løkke forteller at inaktivitet øker biologisk alder, og at det ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er blitt mer helseskadelig enn røyking.

At biologisk alder basert på maksimalt oksygenopptak er den viktigste parameteren for fysisk helse støttes av American Heart Association (AHA) som nylig publiserte en stor artikkel hvor de anbefaler alle leger å måle maksimalt oksygenopptak på sine pasienter for en mer presis vurdering av den fysiske helsetilstanden.

Mange gevinster

– Helsetilstanden vår står i direkte sammenheng med hvor stort oksygenopptak vi har, det vil si kapasiteten til kroppens hjerte- og karsystemer. Det påvirker sykefravær, arbeidskapasitet og risiko for utvikling av livsstils- og aldersrelatert sykdom, og også tidlig død, sier Løkke og forklarer videre:

– Hvis appen måler deg til 20 år i biologisk alder, har du et oksygenopptak tilsvarende en 20-åring. Da har du en lav helserisiko. Appen viser både oksygenopptaket og din biologiske alder. Til lavere biologisk alder desto bedre er helsetilstanden.

Eksempelvis tilsvarer åtte år redusert biologisk alder statistisk sett 3,5 færre sykedager, fem prosent økt produktivitet i arbeid og 15 prosent redusert risiko for utvikling av livsstils- og aldersrelatert sykdom og tidlig død, ifølge Løkke.

Motivasjon er avgjørende

I forbindelse med at Myworkout i 2014 drev et forsknings- og utviklingsprosjekt som inkluderte testing av maksimalt oksygenopptak, oppdaget man raskt at deltakerne ble ekstra motivert når de fikk se sine egne testresultater der og da.

Dermed var beslutningen klar. Det måtte lages en app som kunne måle dette på en enkel og presis måte, og som «oversetter» oksygenopptaket til biologisk alder.

– Når du har fått vite din biologiske alder og maksimale oksygenopptak, får du en NTNU-utviklet oppskrift og instruksjon på hvordan du skal komme i bedre form. I løpet av ti uker, kan man oppnå å bli mellom fem og ti år yngre i biologisk alder med denne appen, sier Løkke.

Anbefaler intervalltrening

Myworkout anbefaler intervalltrening. I løpet av en halvtime er man ferdig, og appen evaluerer aktiviteten og forteller deg hva som er ditt maksimale oksygenopptak, samt din biologiske alder. Dette måles med syv prosent feilmargin.

Brukere av Myworkout som trener intervall. (Foto: Terje Trobe)

– Vi anbefaler intervalltrening fordi den er fleksibel. Du får samme effekt uavhengig om du er en toppidrettsutøver, har ambisjoner om å bli olympisk mester, eller «bare» et ønske om å få mer energi og bedre helse i hverdagen.

– Du får raskt fremgang, og du bruker ikke mer enn en halvtime på treningen. Testen er en treningsøkt. Hvis du er i grei form og trener en halvtime i uken, opprettholder du kapasiteten din. Trener du en halvtime to ganger i uken vil du ha tydelig fremgang.

– Hvilket apparat bør man bruke?

– Vi anbefaler tredemølle med minimum 5 % stigning, og å gå eller løpe utendørs i motbakke. Dette er lavterskeløvelser som er veldig godt overførbart til hverdagslige gjøremål. Vi bruker føttene våre til over 90 prosent av aktivitetene våre i hverdagen, derfor blir gjenbruksverdien av treningen høy, sier Løkke.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]