annonse

annonse

– Naivt å tro at det er null doping på treningssenteret sitt

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Daglig leder Kent Roger Engdal på Spenst Førde snakker med alle på treningssenteret sitt om doping. Selv om han ikke har mistanke om dopingbruk.

– Det er jo dumt å se ut som en tøff amerikansk sportsbil, om en på innsiden har en motor på høyde med en Lada, sier Engdal.

Kent Roger Engdal forteller om hvordan han snakker med ungdommene på treningssenteret sitt, i en ny episode av Antipdoping-podden.

Engdal har lenge vært svært opptatt av å jobbe forebyggende mot doping, ifølge Antidoping Norge sine nettsider.

Gjennom hele året tar han medlemmer inn til samtaler. Både de han har mistanke til kan bruke dopingmidler og de han ikke tror har vurdert det.

– 80 prosent har jeg ikke mistanke til, men jeg ser på det som forebyggende samtaler. Jeg snakker med forskjellige aldre og med begge kjønn.

Hør Antidoping-podden: Hvordan snakke om doping på treningssenter?

Må bygge kunnskap og holdninger

Han spør for eksempel om hva de tenker om kosttilskudd, hva slags treningsapparat de liker best og om det er styrketrening eller kondisjon de er mest interesserte i.

– Det handler om å bygge kunnskap og holdninger. Kanskje kan jeg legge litt til i kunnskapssekken, sier han.

Før han startet på treningssenteret hadde Engdal fire år bak seg som sykepleier. Da så han hvor store konsekvenser dopingbruk kunne få.

– I Førde har vi slitt mye lokalt med dopingproblemer, og som sykepleier så jeg hva doping kunne gjøre med folk både psykisk og fysisk. Da jeg begynte på treningssenteret ville jeg gjøre det vi kunne for å forebygge, forteller Engdal.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– En ildsjel

– Kent Roger er en ildsjel som virkelig har brukt Rent senter-programmet. Han tar så mange samtaler og gjør det normalt å snakke om doping på senteret, seier prosjektkonsulent for Rent senter, Kaja Haugen.

– Han har for eksempel også trykket opp en egen T-skjorte der det står Antidoping-ansvarlig på ryggen, som han går med rundt på senteret. Det er slik vi ønsker at treningssentre skal jobbe, fortsetter hun.

Haugen mener det er spesielt viktig at treningssentre jobber forebyggende, fordi det er mange ungdommer som kommer dit etter å ha sluttet i idretten.

– Det er mange som går fra idretten og blir interessert i styrketrening i ung alder. Det er kjempebra og treningssentre er en viktig del av folkehelsa. Men da er det også veldig viktig at de blir møtt med gode holdninger og et sunt treningsmiljø på senteret.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Har hatt god effekt

Profilen treningssenteret har er viktig.

For Spenst Førde er det to ting som er viktige i det forebyggende arbeidet.

– Det jeg synes er mest effektiv er profilen man har på senteret og de forebyggende samtalene jeg har. På senteret vårt ønsker vi en profil som gjør at alle føler seg velkomne, uansett hudfarge, kilo og hvordan man ser ut. Derfor er vi veldig bevisste på hva slags bilder vi deler i sosiale medier for eksempel, sier Engdal.

Selv om han mener arbeidet deres har hatt gode effekt, mener Engdal han ikke kan tro at det ikke foregår dopingbruk på senteret hans.

– Jeg tror det er naivt av en eier av et treningssenter uansett hvor i Norge, å tro at det er null doping på treningssenteret sitt. Jeg tror nok det er en del mørketall der ute. Akkurat nå er det nok medlemmer på treningssentre rundt om i landet som doper seg.

I Antidoping-podden kan du høre mer om Rent senter-programmet og hvordan Spenst Førde jobber med antidoping.

https://shows.acast.com/antidoping-podden/episodes/korleis-snakke-om-doping-pa-treningssenter

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]