annonse

annonse

Når helsemyndighetene blir folkehelsens største fiende

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Regelrytteri medfører at Helsedirektoratet gir den kommersielle treningssenterbransjen finger’n når det gjelder utetrening i regi av et treningssenter i «5B-kommuner». Smittefaglig begrunnelse mangler (les: eksisterer antageligvis ikke) og konkurransevridende forskjellsbehandling er et faktum.

Treningssentre i såkalte «5b-kommuner» føler seg tråkket på av helsemyndighetene, med rette. Striden kjerne er hvorvidt treningssentre som opererer i kommuner med 5B-regler i Covid-forskriften, skal kunne tilby utetrening i grupper for sine medlemmer, når treningssentrene er pålagt stengt for vanlig drift.

Denne praksisen var tillatt i fjor vår da alle landets treningssentre var stengt. Når er det forbudt. Organisasjoner og lag som ikke er definert som treningssenter, får lov til å samle personer ute for trening – men er man definert som et kommersielt treningssenter, er det ikke tillatt.

Virke Trening forsøkte å argumentere for at forskriften kan tolkes dithen at treningssentrene kunne tilby sine medlemmer denne tjeneste i 5B-kommunene. Juristene hos Statsforvalteren i Oslo og Viken kunne ikke finne noe i forskriften som forbød praksisen og sa dermed at det var greit.

Forvirringen har vært total og praksisen ulik. Statsforvalteren fant tolkningsforskjellene uholdbare og tok kontakt med Helsedirektoratet. Svaret derfra var at det var deres tolkning som gjelder: Treningssentre i 5B-kommuner kan ikke arrangere gruppetrening ute for sine medlemmer.

Reaksjonene taler for seg selv. Treningssenterdriverne er oppgitte, rasende, undrende og provoserte. Hvordan er det mulig å komme frem til en slik regel?

Virke Trening og flere lokalaviser i 5B-kommuner har spurt Helsedirektoratet om den smittefaglige begrunnelsen som ligger til grunn for beslutningen. Den er fremdeles ikke kommunisert eller kjent. Antageligvis finnes den ikke.

For dette antar konturene av regelrytteri og jurister som skal flekse makt, og ikke kan innrømme feil. En klar smittefaglig begrunnelse ville vært enkel å kommunisere om den hadde eksistert. Den hadde da også rammet andre organisasjoners mulighet til å arrangere trening i grupper ute i 5B-kommuner.

I stedet for å innrømme at man har trådt feil, tviholder Helsedirektoratet på definisjoner og trekker frem at kommersielle treningssentre ikke kan gjøre det samme som lag og organisasjoner – til tross for at det de vil tilby er helt likt. I tillegg har treningssentrene eksepsjonelle sporingsmuligheter via medlems- og påmeldingssystemer – og en innarbeidet smittevernveileder.

Denne uken skal det være nok et møte mellom Helsedirektoratet og Virke Trening for å belyse saken. Det er lov å håpe at evnen til å utvise fleksibilitet og innrømme feilvurdering, er tilstede hos helsemyndighetene.

Det er bare trist hvis spørsmålet «Hva skal folkehelsen med fiender når den har Helsedirektoratet?», blir stående.  

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

LES OGSÅ: Konklusjon gruppetrening ute i 5B-kommuner: Ikke tillatt!

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]