I fjor kom brevet fra Namsmannen – i år ble det inntaksstopp fordi kapasiteten er sprengt. Core Fitness Lab på Økern i Oslo har gjennomført en fascinerende snuoperasjon.
I 2011 var Øystein Sondrup nyutdannet i akupunktur, helse og trening. Han åpnet treningssenter basert på TACFIT-systemet, utviklet av Coach Scott Sonnon i USA.
Det ble mange skjær i sjøen, og først nå kan Sondrup begynne å høste fruktene av innsatsen. Han var nær ved å gi opp flere ganger.
– Core Fitness Lab er et entusiastprodukt og vi startet veldig i det små. Oppstarten for snaut syv år siden var egentlig ganske grei. Vi leide deltid hos en kampsportklubb og hadde veldig lave kostnader. Vi markedsførte oss via Facebook fra starten, og den gang var det ganske lett å få inn folk, selv om jeg ikke var så god verken på markedsføring eller salg.
– Vi fikk inn en del folk som prøvde, og noen ble. Men etterhvert ble det bare dyrere, og vanskeligere å få fatt i kunder, forteller Sondrup.
Tvilen kommer
Sondrup forteller at usikkerheten begynte å snike seg inn.
– Man begynner jo å tvile litt på seg selv og systemet man driver. Hadde jeg lurt meg selv til å tro at folk ville komme? Levde jeg på en illusjon om at det var dette folk ville ha?
– Samtidig hadde jeg også noen få, faste medlemmer med helt fra starten, som aldri hadde trent så lenge på noe annet treningssenter. Da gjorde vi vel noe riktig? Jobben var å finne flere kunder.
I 2015 bestemte Sondrup seg for å øke innsatsen, men dessverre ga ikke dette ønsket resultat, snarere tvert imot.

– Vi fikk egne lokaler i mai 2015. Det var en stor satsing, men langt fra den lureste. Kostnadene føk enormt i været, men jeg var sikker på at dette var løsningen på problemet: En egen gym som ville øke statusen vår og gjøre at flere fant oss interessante. Her bommet jeg totalt, erkjenner Sondrup som på det tidspunkt følte på om han skulle kaste inn håndkleet.
– Jeg hadde alvorlige tanker om å legge ned virksomheten. De kom en til to ganger hvert år de siste fire årene, ofte rundt bursdagen min i midten av november. Jeg så tilbake på året som var gått og gjorde opp status: Hvor mye arbeid jeg hadde lagt i virksomheten og hvor langt jeg var kommet videre. Det ble en veldig lite motiverende analyse, forteller han.
Brev fra Namsmannen
Økonomien tynget og skyene i horisonten ble mørkere og mørkere.
– Jeg fikk et enormt press, med en voldsom husleie som lå på over 80 000 i måneden, og jeg var i realiteten konkurs to ganger.
– I mai 2016 fikk jeg en avtale med eieren av lokalet om å gå ned i areal. Vi tapte depositumet, men fikk en god ordning for å kunne fortsette litt til. I slutten av 2016 hadde jeg Namsmannen på nakken. Han skulle komme i begynnelsen av januar og kaste oss ut fordi vi lå for langt etter med leien.
Snuoperasjon
Nå måtte noe gjøres og Sondrup igangsatte en markedsføringskampanje som etterhvert skulle vise seg å gi strålende resultater.
– Jeg hadde tatt et kurs i markedsføring, og det første jeg gjorde var å markedsføre massasje og akupunktur. Jeg tilbød en gratis prøvemassasje. Det var om å gjøre å få inn kunder. Jeg brukte god tid på dem, fikk vist hvem jeg var og spurte pent om de var interessert oppfølging.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– I midten av desember 2016 eksploderte det! Jeg ble fullbooket i løpet av et par uker. Dette reddet hele bedriften. Nå ville jeg også overføre markedsføringen til treningsbiten.
– Den lanserte vi i slutten av april 2017 og i løpet av et par måneder fikk vi 200 påmeldte til en gratis måned i gymmen vår. Ikke alle ble værende, men vi fikk inn en god del nye medlemmer som la grunnlaget for at vi kunne fortsette.
Gjennomtenkt kampanje
Sondrup hadde forstått at han måtte tilby treningsopplegget uten å fokusere på TACFIT-systemet som var nokså ukjent i Norge. Dermed tok han bort alt som refererte til TACFIT.
– Jeg foretok en markedsundersøkelse og fant ut at de største problemene for kunder er å finne tid til å trene samt å holde motivasjonen oppe. Dette brukte jeg i markedsføringen for alt det var verdt: «Ikke tid til å trene – vanskelig å holde motivasjonen i gang? Prøv en gratis måned hos oss!».
– Dette var et glimrende tilbud, for det var ikke én gratistime man fikk, men en hel måned med gratis trening!
Medlemmene strømmer på
Det rant inn en rekke nye medlemmer. Sondrup hadde en liten utfordring med å få folk til å tegne medlemskap rett før sommeren, men klarte å omgå det ved å gi potensielle medlemmer et ekstra tilbud. Dermed signet de opp rett før sommeren.
Etter sommeren kjørte han en ny kampanje og fylte opp gymmen på nytt, og per i dag er mange klasser fullbooket.
Core Fitness Lab er et vaskeekte nisjesenter med bare 95 medlemmer, men som nå ser lyse tider imøte. Klok av skade vurderer Sondrup nøye hvordan veksten skal skje videre.

– Vi ser etterhvert for oss å øke antall medlemmer til rundt 120, men vi må gå litt mer gradvis for å kunne ta hånd om de medlemmene vi har. Vi beregner at gruppetreningen skal dekke de løpende kostnadene for gymmen med leie og lønn til de to ansatte, og vi har i tillegg inntekter på PT og varesalg.
– Vi har også begynt med markedsføring for andre små treningssentre og de som driver med behandling. Vi har jo funnet ut hvordan dette skal gjøres. Jeg hjelper kolleger i Norge og dessuten også i USA. Dette er blitt gøy! fastslår Sondrup.
Ny problemstilling
Suksessen er i øyeblikket så stor at Core Fitness Lab må innføre inntaksstopp for en periode.
– Vi skal ta inn noen få medlemmer til, men det er rett før jeg sender ut en mail om at vi stenger dørene – men ikke i en negativ forstand som virkeligheten var i fjor. Vi ikke har rett og slett ikke mer kapasitet foreløpig.
– Vi kan ikke lenger kjøre kampanjer som vi har gjort og fylle opp, det begynner å skorte på plassen. Vi har fått en helt ny problemstilling: Fra å være 5-6 i hver klasse, er vi nå 15-16, og vi har satt et tak på 16 deltakere i hver klasse, sier Sondrup, som legger til at det neppe blir aktuelt å flytte inn i andre lokaler.
– Jeg har dårlige erfaringer med store lokaler hvor det står og faller på den dyre leien i Oslo. Nå betaler vi 51 000 i måneden, som er en drøy sum. Det rimeligste medlemskapet vårt koster 1 090, så vi trenger 50 medlemmer bare for å dekke leien.
– Vi har ikke så mye å gå på og fremover må vi optimere det vi har, utnytte lokalet bedre og se på hvordan vi kan tjene mer penger per medlem ved å tilby ekstra kurs, workshops og diverse.
Ingen som pruter
En månedspris på 1 090 kroner ligger langt fra lavprissentrene, men Sondrup er i en helt annen nisje.
– Det er veldig få som diskuterer prisen, og etter den siste kampanjen trenger jeg ikke å pushe salg – folk kommer og spør om å få bli medlem. Da betyr ikke prisen så mye. Man ser at vi leverer noe man ikke får andre steder.
– Og hva får medlemmene hos deg?
– TACFIT står for Tactical Fitness, og er egentlig utviklet for dem som har taktiske yrker; brannvesen, politi, militære osv, som har bestemte behov for hva et treningssystem skal gi. TACFIT er på mange måter ganske likt CrossFit, og vi gjør mange av de samme kroppslige øvelsene, både med og uten vekter.
– CrossFit har blitt en sport hvor man skal gjøre mest mulig på kortest mulig tid, mens vi ikke har konkurranseaspektet i det hele tatt. Vi er mer opptatt av rett intensitet og nivå for hver enkelt, og stresshåndtering og pusteteknikk imellom øvelsene.
– Målet er ikke å bli så sliten som mulig, men å gi akkurat nok utfordring for kroppen uten å overdrive. Selv om øvelsene er laget for de tøffeste, kan de skaleres ned til nybegynnerne. Treningen vår fungerer mer som personlig trening i gruppe enn gruppetrening. Hele konseptet vårt er i grunnen personlig trening.
Kvinner i business
– Hvordan ser lokalet ut?
– Det er veldig lite utstyr. Vi har en stor matteflate, type rød kampsportmatte på ca. 100 kvadratmeter hvor vi utøver selve treningen. Vi har en rigg hvor vi kan gjøre pullups og lignende, samt kettlebells og clubbells og litt enkelt utstyr. I hovedsak trener man på en stor, åpen plass, forteller Sondrup.

En overvekt av medlemmene er kvinner, og en god del tilhører forretningslivet.
– Det er medlemmer som verdsetter hvor presise vi er og hvor lite av tiden de kaster bort på oss. De ønsker «return of investment», og når de bruker sin dyrebare tid et sted, vil de ha mest mulig igjen. Kvinner fra 30 til 55 er vårt største marked, men etter de siste kampanjene har vi økt andelen av menn.
– Jeg erfarer at mange finner treningsgleden for første gang. De føler seg hjemme, velkomne og sett – og det gir dem en slags forpliktelse til å møte opp. Hos oss er det også en helt annen setting enn å gå inn på en tradisjonell gym.
– Vi er en veldig godt sammensatt gjeng av godt voksne i alle former og utgaver, og det er ingen form for press på utseende eller prestasjon. Alle kan jobbe på sitt nivå, samtidig og sammen. Det er veldig hyggelige folk, og vi er som en familie.
Skårer høyt på trendene
Sondrup tviler ikke lenger på at han driver riktig, han har attpå til fått det bekreftet.
– Vi er absolutt et nisjesenter og vi ligger veldig bra an i forhold til de ti trendene for 2017: Vi skåret på ni av dem, bortsett fra den første som gikk på bruk av gadgets. Vi har det gode produktet og nisjen. Vi er veldig definert på akkurat hva vi driver med. Det gjaldt bare å bli mer synlig for publikum, konstaterer Sondrup.
– Hvor fornøyd er du?
– Vi har et økonomisk etterslep som vi må ta igjen, så vi ser ikke gull og grønne skoger ennå. Men vi ser mulighetene, og på de siste seks månedene har vi nesten tredoblet medlemsomsetningen vår – og da har vi ikke regnet inn omsetningen på PT, behandling og varesalg.
– Jeg brukte en stund og jeg gjorde mange feil opp igjennom årene, men nå har jeg virkelig funnet nøkkelen, og jeg traff til slutt helt riktig, sier Sondrup.
LES FLERE HISTORIER OM PÅGANGSMOT OG VILJE TIL Å IKKE GI SEG:
LES: Full rulle på Fysiotrimmen
LES: En gaselle på Stord