annonse

annonse

Ni punkter som bygger varemerke

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Det blir stadig viktigere for treningsbransjen å bygge varemerke. Konkurransen øker, og hver virksomhet må ha sine egenskaper som skal identifisere og differensiere tjenestene som tilbys.

Et varemerke er en oppfatning i forbrukerens bevissthet – du må leve opp til kundenes forventninger. Det er viktig å skape de rette forventningene for hva produktet eller selskapets ansatte leverer.

Klassiske eksempler er Apple: brukervennlighet, BMW: kjøreglede og Coca Cola: felleskap.

Ofte er varemerkemålinger basert på hvor kjent et merke er – Coca Cola antas å ha et merke som 93 prosent av verdens befolkning kjenner til; utrolig. Det er et faktum at i en verden av «kaos» skapt av en overflod av informasjon, vil vi kjøpe sikkerhet fra noen man kan stole på.

Det er her viktigheten av et sterkt varemerke kommer inn. For assosiasjonene knyttet til et varemerke skal i den kommersielle verden først og fremst føre til en kjøpsbeslutning – en velkjent og positivt ladet «brand» er en avgjørende faktor.

Hver dag velger vi å kjøpe en dyrere varemerke fremfor noe som kan være et kvalitetsmessig likeverdig lavprisalternativ. For når du tar en kjøpsbeslutning i hverdagen, velger du da alltid det billigste alternativet? Nei, det tror jeg ikke.

Et varemerke består av fire forskjellige deler:
  • Logotype – navnet og det tilhørende symbolet selskapet velger.
  • Profil – ledelsens bilde av hvordan man ønsker å bli oppfattet.
  • Identitet – de ansatte verdier, holdninger og handlinger ut mot kunden.
  • Brand – hvordan selskapet faktisk oppfattes i markedet.

 

Logoen er ubrukelig uten det som identifiserer, karakteriserer og differensierer. Dette skaper verdien for kunden og verdien til kunden er ditt «brand». Svar derfor på spørsmålet: hvilke forventninger har kundene for vår virksomhet?

Alle sterke og langsiktige varemerker bidrar i utgangspunktet med noe som markedet virkelig setter pris på. Hvilken profil, identitet og image har varemerket din? Hvis jeg får høre navnet på treningssentret – hvilke verdier og følelser dukker opp da?

Husk at du som representerer ledergruppen, kan ha én oppfatning, personalet en annen og fremfor alt markedet, kan ha et helt annet bilde av hva selskapet står for – sørg for at det ikke er tilfelle.

Ni punkter å kjenne til når du bygger varemerket ditt

1. Jobb med å fylle varemerket ditt med løfter som du kan holde på markedet. De skalvære relevante, troverdige og konsekvente.

2. Pepsi begynte å bygge sitt varemerke i 1898. Men i dag kan du lynraskt få varemerket ditt ut, i og med det finnes mange flere effektive kommunikasjonskanaler.

For eksempel ble Snapchat lansert i september 2011. Selskapet ble børsnotert til en verdi på mer enn 20 milliarder kroner i mars 2017. I den forbindelse dro eierne inn flere milliarder kroner. Det er kjekt å vite at selv om ditt selskap er et nyåpnet treningssenter, kan du raskt nå ut med dine verdier.

3. Viktig å påpeke – du må ikke «være kjent over hele verden». Det holder at de i din målgruppe, som bor eller jobber i ditt lokale marked, kjenner til virksomheten din.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

4. Vi er klare til å bruke penger på noe som er kult, gir oss status og har anerkjent kompetanse og kvalitet. Her kommer et sterkt varemerke inn.

5. Svar på spørsmålet: Hvordan kan jeg som treningssenter fylle mitt varemerke med egenskaper og løfter? Vær tydelig på hva du holder på med. Bruk mye tid på å svare på spørsmålet «hvem skal kjenne til oss og hva vil vi være kjent for?».

6. Uansett hvilke «følelser og egenskaper» du velger å identifisere virksomheten med, presenter dem som fordeler dette gir kunden. Det er alltid viktigere å løfte frem «kundefordelen» enn å fokusere på virksomheten din. Din virksomhet, for kunden, er bare viktig hvis den «hjelper dem til et langt og kvalitetsrikt liv».

7. Lavprisaktører har svært lave forventninger fra kundene sine – da har kunden et høyt toleransenivå (de er klare til å «tåle litt dritt»). En premium-leverandør har høye krav til kundens forventninger, da vil det også være vanskeligere å overgå forventningene (men det er fullt mulig).

8. Nesten alltid er det de ansatte som er nærmest kunden. Hvis personalet ikke er opplært, og virkelig har omfavnet hva varemerket ditt skal stå for, vil de antageligvis formidle en opplevelse som sannsynligvis ikke stemmer over ens med det som ledelsen mener er viktig.

9. De ansatte er en av dine sterkeste varemerkebyggere. De skal absolutt bli opplært i «alt du synes er viktig» og deretter være gjenstand for regelmessig opplæring.

Pass på at de er stolte av jobben sin. Kle dem i fine klær, profiler dem kraftig på nettstedet ditt, i e-postutsendelser, sosiale medier etc. Gjør dem til «konger og dronninger» som dine medlemmer ser opp til og vil «henge» med.

LES OGSÅ: Hvilken type treningssenter-eier er du?

LES OGSÅ: Selg gjennom å stille de riktige spørsmålene

Artikkelen er skrevet av Björn Johansson – Gymbusiness.se

Björn Johansson i Gybusiness.se

Björn Johansson er nå i sitt 28. driftsår innen trening og helse. Han har startet, eid og vært operativt aktiv i en rekke selskaper som Studio Aktiverum, instruktøropplæringsselskapet Fitness Industry Alliance, Fitness Invest, Form og Figur og MBM – Modern Business Meeting.

De siste 19 årene har han hatt fullt fokus på å jobbe som lønnsomhetskonsulent for kommersielle treningssentre innenfor områder som ledelse, markedsføring, salg og kundetilfredshet. Björns ideer, verktøy og systemer er implementert i over 400 av Nordens mest vellykkede aktiviteter innen trening og helse.

I tillegg til konsulentvirksomhet driver Björn en vellykket B2B-nettside – www.gymbusiness.se – en møteplass for de som ønsker å drive et vellykket treningssenter.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]