annonse

annonse

Offisiell Crossfit Games-kvalik på Storefjell

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Hva gjør du når Crossfit Inc. ringer og lurer på om du kan arrangere et offisielt kvalifiseringsmesterskap til Crossfit Games? Roger Nilsson i Aktivitet Norge sa i hvert fall ja.

Roger Nilsson driver selskapet Aktivitet Norge, og har de to siste årene arrangert crossfit-konkurranser i Sandvika. Årets event i regi av Aktivitet Norge går av stabelen på Storefjell, 1001 moh.

Han har tydeligvis gjort noe som blir lagt merke til, for i april i år ble han kontaktet av Crossfit Inc. med forespørsel om hans selskap ville være én av 20 såkalte «Sanctioned»-arrangører verden over.

– Min verden ble med ett forandret. Det er litt som om Hollywood skulle ringe en liten filmmaker, forteller Nilsson.

Han sa ja, og fikk dermed rettighetene for Skandinavia og den velklingende tittelen Sanctions Direcor. Dermed blir Norge, nærmere bestemt Storefjell på Gol, et av kvalifiseringsmesterskapene for neste års Crossfit Games – i selskap med blant annet Miami, Dubai, Paris…

Crossfit vokser i Norge. (Foto: Aktivitet Norge)
Nytt kvalik-regime

Forespørselen kom som en følge av at Crossfit Inc. skal bruke mindre tid på å arrangere konkurranser, og mer tid på å befeste sporten og jobbe mer med området «health». Men selve «VM», Crossfit Games, skal fremdeles arrangeres av selskapet.

Tidligere var det slik at for å kunne kvalifisere seg til Crossfit Games måtte man gå gjennom online-kvalifiseringskonkurransen Crossfit Open. De 30 beste fra hver region (Europa, Asia etc.) kunne delta i Crossfit Regional, hvor de fem beste fra hver region gikk til Crossfit Games.

Nå er kvalifiseringen basert på 20 såkalte Sanctioned-events, hvor den beste mannen, kvinnen og laget går direkte til Games. For å kunne delta på et av de 20 Sanctioned-eventene må man først kvalifisere seg via innledende online-konkurranser.

Blir en test i august

Årets crossfit-konkurranse i regi av Aktivitet Norge er ikke et Sanctions-event, men det blir en god test for hva som venter til vinteren da det offisielle kvalifiseringsmesterskapet går av stabelen. Ifølge Nilsson er det allerede 245 påmeldte fra 30 forskjellige land. Målet er 300 deltakere.

Roger Nilsson i Aktivitet Norge. (Foto: Aktivitet Norge)

I 2017 og 2018 hadde man henholdsvis 70 og 184 deltakere i Sandvika.

– Etter det kjente jeg at jeg ville teste noe nytt. Jeg har vært på Strongman-konkurranse på Storefjell tidligere, og tenkte at det vil jeg teste – så nå har vi en konkurranse der oppe i august, forteller Nilsson.

For å kunne håndtere hele Sanctioned-konseptet har Nilsson fått med seg Thomas Tangnes og Glenn Rune Olsen på laget. Tangnes skal håndtere kontrakter og sponsorer, mens Olsen er økonomiansvarlig.

En voksende treningsform

– Hvor stort er Crossfit i Norge?

– Det er en ekstremt voksende sport og treningsform. Det finnes ca. 90 offisielle Crossfit Box-er i Norge – alt fra den lille med 50 medlemmer til Crossfit Oslo med ca. 1000 medlemmer. Jeg vil anta at det er mange tusen som driver med dette i Norge.

– Tidligere har konkurransene vært fokusert på de aller beste, men jeg kjører også en klasse som heter «Beginner». Det har vært populært for folk liker å teste seg selv. Ekstremutøverne utgjør ca. fem prosent, resten er vanlige folk som liker å trene funksjonelt, men er opptatt av å måle seg med andre.

– På Sanctioned skal vi også ha en beginners-klasse, det har vi fått lov til av Crossfit Inc. Da kan vanlige utøvere måle seg mot de aller beste, forteller Nilsson.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]