Første desember åpner Saga FT i Steinkjer. – Det blir et nytt tilbud både når det gjelder innhold og pris. De andre aktørene på markedet vil merke at vi kommer, sier Øystein Bjørnes.
Han er en av eierne og initiativtakerne til det nye treningssenteret som åpner i andre etasje på Dampsaga senter i Nord-Trøndelags hovedstad.
Saga FT har funnet sin nisje i funksjonell trening. Om kort tid åpner senteret også Crossfit Steinkjer vegg i vegg med treningssenteret. Bak Saga FT står flere av eierne som har drevet Fysioterapi & Trening Campus Steinkjer i fem år.
– Vi valgte å gå ut for vi så ikke lenger noen muligheter. Ikke bare med tanke på det økonomiske, men også med en rigid huseier, forteller Bjørnes – som tidligere var hovedeier i Fysioterapi & Trening Campus Steinkjer.
Opptatt av driften
Saga FT er det tredje senteret Øystein Bjørnes er med på å åpne.

– Jeg har høstet erfaringer på godt og vondt. Med det senteret vi bygger opp nå er det vesentlig for oss med god dialog med huseier. Vi satser på kvalitet når det gjelder estetikk og utstyr. Vi har landet en god, gjensidig avtale med Concept, sier han.
Erfaringene gjør også at driftsutgifter står høyt på agendaen.
– Vi skal ha en forenklet drift, og har gått inn for å bruke Eziteq – som lover oss at administrasjonstiden går vesentlig ned. I utgangspunktet er Saga FT et kortsenter, men vi er tre til seks fysioterapeuter som jobber der daglig, og som er med på å sikre bunnlinja ved fremleie, sier Bjørnes.
Legger seg lavt i pris
Senteret breier seg i lokaler på ca. 800 kvadratmeter, med mulighet for å øke med ytterligere 200.
– Vi får nå et senter med fysioterapi og treningsveiledning, og da er vi inne på den veien vi ønsker å gå: Funksjonell trening. Vi har topp utstyr for de som vil løfte, men det viktigste for oss er kanskje cardio og at vi snart åpner Crossfit Steinkjer. Vi venter på siste godkjenning, kun formaliteter gjenstår, sier Bjørnes.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Han legger til at funksjonell trening og crossfit er eiernes filosofi også når det gjelder pasienter, på grunn av ideologien som ligger i konseptet med intensiv, funksjonell trening.
Saga FT legger seg på et lavt prisnivå for de som ønsker å klare seg selv.
– De som ikke trenger veiledning skal få trene til en billig penge; 249 kroner måneden uten binding. Vi kjører den prisen som første senter i byen. Kunder som ønsker oppfølging og veiledning betaler til PT og fysioterapeut. For crossfit – eller funksjonell trening som vi må kalle det før godkjenning – koster medlemskapet 399 kroner per måned. Det er også billig, fastslår Bjørnes.
Tøff konkurranse
Han forklarer at de har lagt seg lavt i pris fordi de får det til å gå rundt på relativt lave tall.
– Det er mange som har meldt seg inn som medlemmer, og responsen er god fra både medlemmer og pasienter fra det senteret vi forlater. En ting er pris og null binding, men erfarne folk som har vært inne og sett på utstyret, hevder man må til Trondheim for å finne et lignende tilbud på styrketrening, sier Bjørnes.
Det er hard konkurranse i Steinkjer og Nord-Trøndelag. Bjørnes med kompanjongene Terje Saugestad og Thomas Nordengen skal slåss om kundene med 3T, sitt tidligere senter Campus og Dampsaga bad og gym som holder til i nabobygget til Saga FT.
– Til tross for det velger vi å starte opp vår nisje som vi mener er fremtidsrettet. For meg som fysioterapeut er funksjonell trening absolutt det riktige både for pasienter og medlemmer, hvor vi ser mye raskere resultater, sier Bjørnes.
Dreier over til mestring
Han mener at crossfit har fått en litt vanskelig inngang i Norge, og ikke festet seg som et begrep som gagner alle.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, om det er markedsføringen av konseptet eller hva. Det har vært en del tilfeller med negativ omtale på grunn av sykdommen rabdomyolyse, men det skyldes feiltrening og feil-coaching etter min mening.
– Der har vel dere som fysioterapeuter en fordel?
– På papiret er jeg enig i det, men fysioterapeuter er ikke i noen særklasse når det gjelder trening. Det er særegne interesser hos fysioterapeuter som gjør at de kan kalle seg veldig kompetente etter hvert. Navnet i seg selv gir en viss status, men den er kanskje uberettiget, mener jeg. Vi har tenkt altfor tradisjonelt med benkbehandling, mens vi nå har dreid oss over mot mestring. Det vil si riktig trening til riktig tid.
Fokus på seniorene
Saga FT sikter seg inn mot to hovedgrupper. Den ene er seniorer på formiddagen.

– Seniorene blir stadig flere, de har tid, de har behov og de har ressurser. Eldrebølgen kommer for fullt og erfaringene med denne gruppen er at det sosiale må stå i fokus. Stikkordet blir funksjonell trening i grupper. Vi jobber etter budskapet «begynner å trene av fysiske årsaker, men fortsetter av sosiale». Det er utfordringen vår, å skape en trygg, sosial arena for seniorer på formiddagen.
Den andre hovedgruppen er funksjonell trening på kveldstid, dreiet mot crossfit.
– Vi skal lage lavterskel crossfit-tilbud. Vi skal ha tak i 40, 50 og 60-åringer som må komme seg inn på riktig sti. Vi skal ufarliggjøre crossfit, fastslår Bjørnes.
Neste steg blir en satsing mot bedriftsmarkedet med en komplett pakke med akutt-timer, oppfølgning og trening.
Jager ikke profitt
– Hva er de langsiktige ambisjonene deres?
– I løpet av 18 måneder skal vi opp på 800 – 900 medlemmer, men vi trenger ikke mer enn ca. 300 for å få det til å gå rundt. Vi skal vurdere responsen det første året. Blir den for stor setter vi et inntaksstopp, for det vi erfarer med funksjonell trening og crossfit – og det samme med seniorer – er at de blir veldig trofaste medlemmer. Vi skal ikke ha et senter hvor folk må stå i kø. Det kommersielle er viktig, men vi har bygd et senter for fremtiden hvor trivsel står i fokus. Så lenge det er sunn drift, higer ikke vi etter mest mulig profitt, sier Bjørnes.