annonse

annonse

Opp og ned for de største kjedene

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

De største treningssenterkjedene omsatte i 2015 for over to milliarder kroner. Lønnsomheten peker oppover, men omsetningsveksten uteblir samlet sett.

De fem største egeneide kjedene Stamina, SATS Elixia, Fresh Fitness, Actic og Fitness Group Nordic (EVO Fitness) omsatte i 2015 for ca. 2,02 milliarder kroner. På topp ligger SATS Elixia med ca. 1,3 milliarder kroner samlet sett i Norge i fjor.

Driftsresultatet til kjeden havnet på ca. 130 millioner kroner, ifølge konsernsjef Olav Thorstad i eierselskapet Health & Fitness Nordic (HFN).

Sammenlignbare tall for 2014 har han ikke, i og med selskapet gjennomførte fusjonen av SATS og Elixia, samt at de solgte ut 11 klubber i fjor.

LES OGSÅ: – Kundene begynner å like oss igjen

Fra minus til pluss

Den andre kjeden eid av HFN, Fresh Fitness, la på seg 30,7 millioner kroner i omsetning, men måtte se at lønnsomheten tok en tur under streken. Fra pluss fem millioner i 2014 til minus seks millioner i 2015.

LES OGSÅ: Fresh Fitness tar en fot i bakken

EVO Fitness mistet nesten seks millioner i omsetning, men forbedret lønnsomheten betraktelig: Fra minus 20,4 millioner til pluss 8,4 millioner kroner i 2015.

De fem største oppnådde en driftsmargin på 7,2 prosent i 2015, mye hjulpet av sterke tall fra storebror SATS Elixia som alene har en driftsmargin på 10 prosent. Lønnsomheten uten SATS Elixia havner på 2,2 prosent. Ikke mye å rope hurra for, men likevel en bedring i forhold til 2014, da den samlede driftsmarginen for de fire var på minus 2,2 prosent.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Administrerende direktør Eskild Rudolf Larsen i Stamina Group opplyser Treningsindustrien.no om tallene for Stamina Trening (dvs. treningssenter-virksomheten til Stamina Group): Omsetningen falt med ca. 20 millioner kroner til ca. 279 millioner kroner. På samme tid økte lønnsomheten, da selskapet snudde driftsresultatet fra minus 10,4 til pluss 4,8 millioner kroner fra 2014 til 2015.

LES OGSÅ: Ny toppsjef i Stamina

Marginal omsetningsøkning

Den mest stabile aktøren blant de fem store var Actic. En omsetningsnedgang på 1,2 prosent førte til en reduksjon i driftsresultat på 749 000 kroner. Driftsmarginen på 6,6 prosent ble kun slått av EVOs snuoperasjon og SATS Elixias 10 prosent.

De store kjedene, minus SATS Elixia, økte omsetningen fra 2014 til 2015 med kun 2,75 millioner kroner. Det var kun lavpriskjeden Fresh Fitness som bidro på vekstsiden. I og med SATS Elixia solgte unna i fjor, er det vel rimelig å anta at omsetningen for kjeden også gikk ned. Det betyr at de store ikke vinner særlig grunn, hvis vi legger 2015-tallene til grunn.

Her er tabellen med hovedtallene til de fem største egeneide treningssenterkjedene!

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]