annonse

annonse

Over 7 000 skoleelever deltok på Norges største gymtime

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Tirsdag morgen ble Norges største gymtime gjennomført i regi av Naardic, for å oppfordre politikere til å sørge for økt aktivitetsnivå hos norske barn.

Flere hundre skoleklasser med totalt over 7 000 elever deltok i den digitale gymtimen som ble arrangert av det digitale treningssenteret Naardic i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningen, Kreftforeningen, Norges Idrettsforbund, Fysioterapeutforbundet og Aktivitetsalliansen, ifølge en pressemelding.

Via videokonferanse fulgte elevene oppfordringene fra Yngvar Andersen og Annema Refsnes som var blant gymlærerne for dagen. Én skoleklasse fra Bøler skole i Oslo deltok fysisk foran Stortinget sammen med representanter fra organisasjonene.

– Det var fantastisk moro å trene sammen med tusenvis av glade barn. En stor takk til alle lærere og foreldre som bidro til å sette en Norgesrekord i antallet som deltok i en gymtime.

– Denne gleden og entusiasmen for å bevege seg i løpet av skolehverdagen håper vi også mange politikere merker seg, sier Ole Petter Hjelle, gründer av Naardic – og kjent som «treningslegen».

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Beveger seg altfor lite

– Vi mener at mer lek og bevegelse i skolen vil være blant de viktigste folkehelsetiltakene siden røykeloven. Vi ser en svært uheldig trend hvor norske barn beveger seg mindre og mindre jo eldre de blir. En viktig grunn til dette er blant annet at norske barn sitter for mye stille på skolen, fortsetter han.

Aktivitetsnivået til norske barn synker med omtrent 40 prosent når de går fra barnehagen til de begynner på skolen. Deretter reduseres aktivitetsnivået betydelig for hvert år barna blir eldre.

En gjennomsnittlig norsk 15-åring, ligger eller sitter 17 av døgnets 24 timer. Det er ikke bra for hverken deres fysiske eller mentale helse.

– Vi vet at barn og unge beveger seg for lite, og skolen er den viktigste fellesarenaen vi har. Vi vil derfor få mer fysisk aktivitet inn i skolen, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

– Skuffende og uforståelig

Til tross for at det er bred politisk og faglig enighet om at aktivitet er viktig for barna og for folkehelsen, legger regjeringen bort ambisjonen om mer fysisk aktivitet i skolen for alle, ifølge initiativtakerne.

– Dette gjøres ved å skrote stortingsvedtaket fra 2017, som ga alle norske skolebarn minst én time med fysisk aktivitet og lek hver dag på skolen.  Når vi vet at inaktivitet er like farlig som å røyke og koster samfunnet vårt omtrent 240 milliarder kroner hvert år, er dette både skuffende og uforståelig, sier Hjelle.

– Vi som var forslagsstillere er opptatt av at elever skal få den fysiske aktiviteten hver dag. Vi mener det er bra for mental helse, fysisk helse og for læring, sier stortingsrepresentant Tuva Moflag, (AP) – som også deltok på gymtimen foran Stortinget.

LES OGSÅ: Online treningssenter med store ambisjoner

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]