I lys av den ferske Spenst Alta-dommen er Forbrukerrådet på banene med en undersøkelse som viser at flere enn en av ti har opplevd å skade seg på treningssenteret. Og de gir råd hvis uhellet er ute.
I en undersøkelse gjennomført i fjor høst, spurte Forbrukerrådet tusen nordmenn om treningssentre. Undersøkelsen viser at tolv prosent av medlemmene har opplevd å skade seg på trening.
Tidligere har det vært uavklart hvem som er ansvarlig for skader som skyldes treningsapparater med skjulte feil. Det kan typisk være når vaiere i apparater løsner, eller når setet på spinningsykkelen knekker, slik at du skades, skriver Forbrukerrådet på sine nettider.
I en rykende fersk avgjørelse kommer Høyesterett til at mindre til moderate skader, som skyldes trening og fritidsaktiviteter, er noe du må regne med. Dette er motsatt av hva lagmannsretten kom til i samme sak.
LES OGSÅ: Spenst Alta vant i Høyesterett
– I slike tilfeller må du selv dekke det skaden koster deg. Med mindre du kan bevise at treningssenteret har forsømt vedlikeholdet av utstyret, så er det i utgangspunktet forbrukeren som har risikoen for mindre til moderate skader, sier jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Håpet på motsatt konklusjon
Høyesterett sier ikke noe om skader av mer alvorlig karakter. Vi kan lese ut av dommen at mer alvorlige skader som følge av defekt utstyr, fortsatt kan være senterets ansvar.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Heldigvis skjer slike skader veldig sjelden, men de gangene det skjer, er det viktig å undersøke om du har en forsikring som kan dekke skadene, i tillegg til å klage til senteret, sier Iversen.
Dersom du overvurderer deg selv eller bruker utstyret feil, er du selv ansvarlig. Det er alltid lurt å sette seg inn i hvordan utstyret fungerer. I tillegg er det viktig å øke belastningen jevnt, dette vil forebygge mange skader.
– Vi hadde håpet at Høyesterett hadde kommet til samme konklusjon som lagmannsretten i denne saken. Likevel følger vi Høyesterett sin argumentasjon, og er fornøyd med at det har kommet en avklaring på området, sier Iversen.
Unngå skader på trening
Mange treningssenter tilbyr gratis prøvetime ved innmelding. Noen har også jevnlig kampanjer for eksisterende medlemmer.
– Det er lurt å bruke en slik time, særlig hvis du er nybegynner. Også faste kunder kan ha behov for å korrigere litt på teknikken. Slik unngår du mange skader, sier Iversen.
Hvis uhellet likevel er ute, er det viktig å dokumentere hva som har skjedd, slik at du stiller sterkere overfor treningssenter, forsikringsselskap og i en eventuell rettssak.
– Hvis du skader deg som følge av defekt utstyr, er det viktig å dokumentere det godt. Ta bilder og noter hva som har skjedd både med utstyr og eventuelle synlige personskader. Ta kontakt med ansatte på senteret, samt lege ved behov, sier Iversen.
Du trenger ikke gå til rettssak for å kreve erstatning om du er skadet som følge av feil hos treningssenteret. Forbrukerrådet kan mekle mellom deg og treningssenteret, og tjenesten er gratis.
Viktige valgfaktorer
Undersøkelsen fra i fjor høst tok også for seg hva som er den viktigste årsaken til at respondenten valgte å bli medlem på treningssenteret han benytter.
Ikke overraskende kom beliggenhet på topp (34%) med treningstilbud (28%) og pris (19%) på plass nummer to og tre.
Anbefaling fra noen jeg kjenner fikk 8 %. Årsaker som kort bindingstid og gode åpningstider fikk begge 2 %.