Playpulse gjør dataspill interaktivt med spinningsykkel. Konseptet er utviklet av NTNU-forsker Kristoffer Hagen, som snart skal presentere treningsmetoden i California.
Kristoffer Hagen har en mastergrad og er tilknyttet teknologimiljøet på NTNU. Han er i gang med en doktorgrad på temaet dataspill og trening, som den eneste i Norge og muligens i hele verden.
Det har tatt ham to år å utvikle systemet for å oppnå den unike kombinasjonen av mekanismene i spillopplevelsen som trigger deltakeren til å ville vinne. Sammen med Elina Willert har han etablert selskapet Playpulse, og i april startet man et pilotprosjekt i samarbeid med 3T, samt en videregående skole på Frøya som et supplement til de ordinære gymtimene.
– Man vet jo at i gymtimene er det svært få av elevene som blir svette… Målet er å få en stillesittende generasjon i fysisk aktivitet, og midlene trigger deltakerne såpass at de nekter å gå av spinningsykkelen, forteller Willert.
Laget av spillere for spillere
– Vi jobber med å forandre synet på trening. Det gjør vi gjennom et konkret treningstilbud hvor vi tar bort alt som handler om fysisk prestasjon i treningsopplevelsen. Vi har bygget et dataspillkonsept for spinningsykler hvor spillopplevelsen står i fokus.
– Det er laget av spillere og for spillere. Man setter seg på en sykkel med en meget følsom sensor som eksakt måler hva man gjør på sykkelen og overfører dette til spillet, sier Willert som konstaterer at pilotprosjektet er meget vellykket.

– Vi har til nå testet konseptet på 500 personer, og deltakerne glemmer helt at de trener, fordi spillet er så engasjerende.
Kombinasjonen dataspill og trening er et actionspill to mot to. Playpulse har vektlagt at det skal være minst mulige barrierer for å komme i gang og at spillet vokser i takt med utøveren: Jo mer man yter i spillet desto flere nivåer får man tilgang til.
– Vi har testet personer over en periode på fem uker, og de synes alltid det er morsommere på slutten av testperioden enn i starten, sier Willert.
Trening blir morsomt
– Man sitter på spinningsykkelen med en dataskjerm foran seg og opererer spillet fra sykkelstyret, som er utstyrt med spesialdesignede spillkontroller. De som er gode dataspill slår dem som er veltrente, og dette tar bort noe av stigmaet som sier at du må være veltrent og flink for å kunne delta i en sportsaktivitet. Vi gjør ganske enkelt trening attraktivt for de såkalte nerdene.
– Åtti prosent av verdens ungdommer beveger seg for lite, og spilltreningen retter seg mot stillesittende ungdommer eller hvilken som helst gruppe det appellerer til. Utøveren får både intensiv intervalltrening og spillopplevelse samtidig. Denne kombinasjonen er helt unik per i dag. Vi lykkes med å få dem som ikke synes at trening er morsomt opp på en treningsykkel, og de storkoser seg.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Willert forklarer at jo større aktivitet man utøver på sykkelen desto raskere beveger man seg i spillet. Spillet er også designet for å gi naturlige intervaller: Man kjører på for å komme opp på et nivå hvor man etterpå kan ta det litt mer rolig. Hadde dette vært et racingspill måtte man kjørt for fullt hele kontinuerlig, og det ville ingen orket.
Den første Playpulse-syklene ble utplassert på et 3T-senter i april i år og selskapet har foreløpig fire sykler i Trondheim. Mot nyttår skal Playpulse utplassere fire til, for en lengre periode. Playpulse-syklene vil da være tilgjengelige for 3Ts samtlige 37 000 medlemmer.
– Vi er selvfølgelig veldig spent på om Playpulse tiltrekker seg nye medlemmer, folk som tradisjonelt ikke oppsøker et treningssenter, sier Willert.
Et enormt potensial
– Dette er min hjertesak, sier doktorgradskandidat Kristoffer Hagen.
– Å lage et konsept for dem som gjerne vil komme i god form men som ikke liker å trene. Et fysisk tilbud som er tilrettelagt for mennesker som er glad i dataspill, men som ikke finner så mye mestring i fysisk aktivitet. I deres verden er fysisk aktivitet i praksis fraværende. Det vil etterhvert komme flere typer spill for flere målgrupper, men hvor spillene er basert på de samme prinsippene fra forskningen min.
Willert og Hagen sier responsen har vært enorm.

– Problemet er at folk ikke vil gå av sykkelen og slippe andre til… Vi har vært nødt til å rasjonere ut tiden for hver enkelt og si at nestemann også må få en sjanse. Det jeg er glad for, er at folk ikke engang tenker over at de trener, men er utelukkende konsentrert om dataspillet. Og når de går av sykkelen et kvarter senere er de ganske slitne og hadde ikke klart en runde til. De sier at dette var skikkelig trening.
Hagens ambisjon er å gjøre dette stort så fort som mulig.
– Jeg tror at potensialet er enormt, for stillesitting er et globalt problem som ikke er blitt løst.
I Norge og Sverige har vi en fritidskultur hvor for eksempel familien går turer i skog og mark. Dette har man mye mindre av i resten av verden, og vi ser derfor et stort marked i utlandet.
Snart i California
Om knappe to uker drar Playpulse til California for å delta i Reach-prosjektet.
– Vi er blitt invitert til Start up/gründer-miljøet, i regi av Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Vi får tilgang til det store nettverket som Innovasjon Norge har bygget opp i USA, et nettverk som består både av potensielle kunder og investorer. Vi vil også få veiledning, tips og hjelp til planlegging for hvordan vi kan få prosjektet vårt til å vokse og bli stort i USA, sier Hagen.