Professor Tron Krosshaug ved NIH har laget to nye apper som passer for alle som vil forstå styrketrening og øvelsesteknikk enda bedre. Med selskapet Muscle Animations har han store ambisjoner fremover.
Styrketreningsentusiast og professor Tron Krosshaug jobber til daglig ved Seksjon for idrettsmedisin ved NIH, hvor han underviser studentene i blant annet styrketrening og biomekanikk.
De siste årene har han også utviklet undervisningsmateriale basert på 3D-animasjon og video via selskapet Muscle Animations. Nå lanser han to nye apper, ifølge NIH siden hjemmesider.
Få ny forståelse
Appen MA Basis4 gir deg detaljert 3D-animert instruksjon og muskelbruk i fire av de mest grunnleggende styrkeøvelsene: Benkpress, knebøy, markløft og kroppshev.
Appen visualiserer hvordan biomekanikken i de ulike øvelsene bestemmer muskelaktiveringen. Til og med eksperter kan derfor få en helt ny forståelse av disse grunnleggende øvelsene ved å studere de interaktive animasjonene i appen.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Den grundige gjennomgangen av disse øvelsene gir deg et godt utgangspunkt til å mestre de aller fleste øvelsene i styrkerommet. Appen passer like godt for nybegynneren, som ønsker å lære korrekt utførelse, som for eksperten – som ønsker en dyp forståelse av disse øvelsene, sier Krosshaug.
Gratisapp
Krosshaug har også utviklet gratisappen MA Biomek. Den gir en enkel innføring i biomekanisk analyse.
Slike analyser er ifølge Krosshaug «et must» for alle som ønsker å forstå hvordan ulike øvelser virker på muskel- og leddbelastning.
Det animasjonsbaserte undervisningsmaterialet, inkludert appene benyttes nå på en rekke emner på NIH, fra basisåret og opp til masternivå.
To tidligere masterstudier fra NIH viser at både elever og lærere ved videregående skoler blir motiverte av å benytte slike animasjoner.
– Animasjonene egner seg svært godt som utgangspunkt for diskusjon og oppleves derfor som engasjerende, sier Krosshaug.
Stort potensiale
Han synes det også er svært interessant å se at idrettselever som i utgangspunktet var vurdert som «svake» i faget, presterte meget bra når de ble eksponert for biomekanikk via 3D-animasjonene.
Erfaringene fra idrettshøgskolen i løpet av de siste 10 årene viser også at studentene nå har blitt svært gode på dette feltet.
I en nylig gjennomført spørreundersøkelse av omlag 500 styrketrenere fra hele verden, viste det seg at det var et stort potensiale for forbedring.
– Vi har utviklet, og vil fortsette å utvikle en rekke spennende animasjoner som vi tror vil øke forståelse for styrketrening og spesifikke idrettsøvelser i Norge og internasjonalt, sier Krosshaug.
70 000 nedlastinger
Tidligere har Krosshaug og hans selskap Muscle Animations laget gratisappen Styrk! i samarbeid med Diabetesforbundet. Denne appen viser hvordan man enkelt kan utføre effektive styrkeøvelser med kun kroppsvekt og strikk – uansett hvor sterk eller svak man er.
Styrk! er lastet ned av mer enn 70.000 nordmenn.
– Hva slags ambisjoner har du med selskapet Muscle Animations?
– Det er utvilsomt en stor mangel på kunnskap på hvordan ulike styrkeøvelser påvirker muskelskjelettsystemet. Vi har ambisjon om å være verdensledende på 3D-visualisering og formidling av evidensbasert kunnskap om teknikk, muskelbelastning og biomekaniske prinsipper innen styrketrening, forteller Krosshaug.

Selskapet har planer om å lansere flere nye produkter som også går dypere i materien enn appene man nå har lansert.
– Disse vil rettes mot det internasjonale markedet. Vi har allerede laget en rekke animasjoner av biomekanikkene i alle de vanligste styrkeøvelsene, som brukes på flere ulike undervisningsinstitusjoner i Norge, inkludert Idrettshøgskolen.
Ingen konkurrent til PT-en
– På hvilke måter kan treningssentre og/eller PT-er utnytte disse appene?
– Appen MA Biomek er en app for de som ønsker å lære hvordan man kan gjøre biomekaniske analyser. Dette er noe jeg vil påstå alle PT-er med ambisjoner bør kunne. Og det er ikke så mye som skal til før man forstår prinsippene, sier Krosshaug.
– Appen MA Basis4 viser grunnleggende biomekaniske analyser av fire viktige øvelser. Det er lett å se hvilke muskler som jobber, og hvor gjennom bevegelsesbanen de er mest aktive. I tillegg er det grundig instruksjoner som også inkluderer forklaringer. Mye er nok allerede kjent for gode PT-er, men det er nok også en del nytt å snappe opp.
Appen kan også brukes som et pedagogisk verktøy overfor kundene.
– Noen tenker muligens at denne appen kan være en konkurrent til en PT, men jeg tror ikke det er tilfelle. En PT fyller åpenbart mange funksjoner som appen ikke kan gjøre, som for eksempel korrigering av teknikk, motivasjon, planlegging osv. Tvert imot tror jeg PT-er som viser at de har kompetanse, men samtidig er ydmyke for at det er mer å lære, vil nå lengst.
– Er det generelt sett god kunnskap om styrketrening i den norske treningssenterbransjen?
– Ja, det vil jeg si. Mange leverer på et høyt nivå og er både beleste på nyere forskning og har mye praktisk erfaring. Men når det gjelder temaet styrketrening og biomekanikk har det vært vanskeligere fordi det ikke eksisterer gode læremidler. Det har vi ambisjoner om å endre i årene fremover, fastslår Krosshaug.