annonse

annonse

PT: Et yrke i endring etter Covid19

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Vil personlig trening noensinne bli det samme igjen?

Innlegget er skrevet av Henning Holm, CEO hos AFPT

Støvet er i ferd med å legge seg for PT-bransjen etter et krevende 2020. Vi begynner nå å se konturene av hvordan koronapandemien har endret hverdagen til personlig trenere landet rundt: Fra eventyrlig vekst i 25 år til «bom stopp» og nedstengning som følge av pandemien.

Vil personlig trening noensinne bli det samme igjen?

Den første tiden

Den 12. mars slo korona innover Norge, og treningssentrene måtte gjøre som resten av samfunnet og stenge dørene på ubestemt tid. I kjølvannet av det stod personlig trenere uten sitt daglige levebrød, og veldig mange av dem uten inntekt eller støtteordninger.

Personlig trenere er på mange måter vår bransjes idealister. De aller fleste av dem har ingen fast inntekt og arbeider provisjonsbasert på sitt salg av PT timer. En mindre gruppe trenere fakturerer sine kunder direkte og opererer som selvstendig næringsdrivende.

Der hvor yrkeslivet stort sett baserer seg på fastlønn, så jobber trenerne for å skaffe seg kunder for å få inntekt. Med nedstenging av treningssentrene gikk PT-ene en usikker tid i møte. Hjemmekontor var ikke et alternativ og støtte fra NAV var for mange usikkert om de kom til å få i det hele tatt, da i særstilling de selvstendige.

Jeg husker fortvilelsen blant de selvstendige næringsdrivende spesielt godt selv, som PT-leder i disse marsdagene med usikkerhet og frykt. Hvordan skulle dette gå?  Ville PT yrket overleve? Kom markedet til å bli halvert og dyktige trenere til å finne seg andre yrkesprofesjoner?

Håp

Bekymringene var mange og etterhvert som treningssentrene ble nedprioritert av politikerne for gjenåpning, ble både trenere og sentrene mer frustrerte.

Jeg er en entusiast for personlig trening og brenner for det. Årsaken er at jeg har sett hvordan en PT kan forandre menneskers liv til det bedre, gjennom den enkle oppskriften av god faglig kvalitet på trening og genuin relasjonsbygging. Det finnes knapt en bedre oppskrift for å få mennesker til å oppleve mestring og god helse.

Mange PT kunder, deriblant mine egne kunder, var villige til å trene på andre måter under nedstengningen. Onlinetrening og utetrening, etterhvert som det ble tillatt, var populært og fungerte overraskende bra. Mange trenere tenkte nytt, men opplevde også en del kunder var redde og ville vente med trening.

Personlig trening har økt i omsetning og opplevd vekst hvert eneste år siden midten av 90-tallet. 2020 kommer til å bli annerledes. Likevel er det håp.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

I en meningsmåling blant 150 personlig trenere (tidligere studenter hos AFPT) om virkningene etter korona oppgir 32 % at de har færre kunder nå enn før pandemien. 30 % oppgir at de faktisk har flere kunder nå enn før Covid19.

21 % oppgir at de har samme antall kunder som før, mens 6 % sier at de har samme antall kunder, men at kundemassen har endret seg. Det finnes også en brorpart som skal begynne som PT i høst, og de utgjør 10 %. Den minste gruppen er de som har sluttet som PT, de utgjør kun 1 %.

Nye tider – et endret yrke?

Det har alltid vært opp til personlig trenere selv. «Du er din egen lykkes smed som PT», er et utrykk jeg selv har uttalt til både studenter og PT-er i mange år.

Hvordan trenere har taklet koronakrisen har handlet om det samme. Selvstendighet og disiplin er en personlig treners fremste verktøy. Med nytenking og kreativitet har mange trenere fått nye bein å stå på.

Tradisjonell avhengighet til treningssenter har blitt rokket ved i disse tider. Den gamle måten å jobbe på, hvor en PT har måttet vært en del av et treningssenter, er ikke et krav lenger. Mange trenere oppgir nå på PT-studiet at de ønsker å jobbe mer hos bedrifter, hjemme hos kunder, utendørs eller online.

Det gjør trenerne mindre utsatt dersom vi skulle komme i en ny situasjon med nedstenging. Når det er sagt så vil treningssentrene alltid være en primærarena for personlig trening. Avhengighetsbildet er dog endret etter Covid19.

Trenerne kan klare seg uten et treningssenter om de må. Det stiller større krav til sentrene om profesjonell drift og ivaretakelse av sine trenere. Det er personlig treners marked denne høsten.

Omstillingen til PT 2.0

Min erfaring som PT-leder og personlig trener gjennom mange år, er at for kunden så handler det ofte om mer enn bare trening. Flere trenere jeg kjenner fikk meldinger fra kunder som fortalte om hvor mye de savnet den ukentlige økten og den gode samtalen.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Det er kanskje ikke så rart at halvparten av trenerne som har svart, oppgir at de har like mange eller flere kunder, enn før koronakrisen. Vi ivaretar de viktigste tingene i livene våre som mennesker og for mange ser det ut som PT er en byggestein i deres hverdag.

Endring er det eneste valget vi har. Den gode nyheten er at PT-markedet har gått gjennom sin første krise noen gang – og ser ut til ikke bare å ha klart seg, men vokst og skapt flere bein å stå på. Det er gode nyheter for fremtidens personlig trenere og kunder. Og ikke minst for folkehelsen.

Det er nye tider for PT yrket. Du kan møte en PT på senter, på nett hjemme i din egen stue, hos bedrifter eller på eldresentre. Du kan booke en PT på gymmen, utendørs eller i gruppe. Tilbudet og mulighetene har endret seg til det bedre på rekordtid. Fremtiden er her – bare litt tidligere enn ventet.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]