annonse

annonse

PT-sjefene er positive til det nye forbundet

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

PT-sjefene i flere av de største treningssenterkjedene er positive til opprettelsen av Norge PT-forbund. Ingen tror det vil bli nevneverdig konfliktfylt og alle tror det vil være et gode både for bransjen og PT-ene. Men ingen sjefer vil aktivt anbefale sine PT-er å melde seg inn.

For en uke siden hadde Norge PT-forbund sitt første offisielle informasjonsmøte i form av et webinar. Trioen Atle Arntzen, Henning Holm og Øystein Jensen fortalte om bakgrunn og formål, mens arbeidstakerorganisasjonen Negotia informerte om mulighetene og fordelene de kunne by på for medlemmene.

LES OGSÅ: Sterke krefter starter opp Norges PT-forbund

Det er en viss usikkerhet om hvor mange aktive PT-er det er i Norge i dag, men et anslag er ca. 1700. Vi tok en runde med PT-sjefene (eller ansvarlig «myndighet») i noen av de største kjedene, som både har ansatte PT-er og kontrakter med selvstendige, for å høre hva de synes om opprettelsen av Norges PT-forbund.

De vi snakket med representerer i underkant av 600 PT-er totalt sett. (Fresh Fitness, 3T, Actic, Nr1 Fitness, EVO, Family Sports Club)

Positive til forbundet

Første spørsmål var ganske enkelt «Hva synes du om opprettelsen av Norges PT-forbund?»

Jørn Stian Dahl

– Ut fra det jeg vet nå er det bare positivt. I Fresh Fitness har vi selvstendige PT-er og har ikke fått mange spørsmål rundt dette – men vi vet at det er del som er nysgjerrige. Det er bra for bransjen og profesjonaliseringen, fastslår PT-sjef Jørn Stian Dahl i Fresh Fitness.

– Jeg er positiv. Det må være en bra ting og det blir spennende å se hvor mange som hiver seg med og hva de skal jobbe med, sier salgsdirektør og PT-sjef Arne Eilertsen i Family Sports Club.

Konsernsjef Trygve Amundsen i Nr1 Fitness er positiv til et organisert arbeidsliv, og fagansvarlig Trude Størmer Vinje i 3T applauderer tiltakene som kom frem under informasjonsmøtet.

Trude Størmer Vinje (Foto: 3T)

– Litt rart at dette ikke har kommet tidligere. Det er en helt naturlig utvikling og viktig for bransjen at PT-ene får en felles stemme. Vi ønsker dette velkommen, fastslår produktsjef Magnus Johansen i Actic – og får støtte av PT-sjef Lars Mæland i EVO:

– Dette har vi savnet i mange år og for vår del er dette utelukkende positivt. Det er bra at denne yrkesgruppen blir mer ivaretatt en tidligere – og det er bra for anerkjennelsen av yrket fremover, sier han.

VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Frykter ikke konflikter

Norges PT-forbund er en arbeidstakerorganisasjon og vil dermed være en motpart til arbeidsgiverorganisasjoner som Virke og NHO. Men det er likevel ikke mye frykt for konflikt å spore hos PT-høvdingene.

– Frykter du at forbundet vil bli en lønnspresser og motpart fremfor en kompetanseløfter og samarbeidspartner for mer ordnede forhold?

– Nei, det frykter jeg ikke. Det handler om å finne gode ordninger for PT-ene som vil gagne bransjen. Jo flere rammer vi får på plass, desto bedre. Det er jo en grunn til at det er mye gjennomtrekk, sier Trude Størmer Vinje.

Konsernsjef Trygve Amundsen i NR1 Fitness. (Foto: Nr1 Fitness)

– Jeg håper det blir en organisasjon man kan ha en god dialog med. Vi er nå i post-pandemi og det er viktig med dialog. At man tar kamper og dialoger er til det beste for alle, fastslår Trygve Amundsen i Nr1 Fitness.

Lars Mæland mener at med tanke på initiativtakerne bak det nye forbundet, er det liten grunn til å tro at det brygger opp til kamp.

– Jeg håper dette skal være et supplement og en tjeneste som har vært etterspurt for at bransjen skal bli mer profesjonell, sier han.

Mye å ta tak i

Jørn Stan Dahl mener at markedskreftene vil styre kompensasjonen, Arne Eilertsen tror det kommer til å gå helt greit – mens Magnus Johansen mener det er naturlig at forbudet også vil heise lønn som en viktig sak.

– Det er vel også mandatet deres. Men samarbeid om lønnsbetingelser har vi lang erfaring med i Norge, så det vil fungere også her, sier han.

Produktsjef Magnus Johansen (Foto: Actic)

– Det er ikke der den største utfordringen ligger. Det er mange ting som må løftes for at alle skal ha det godt og stå i yrket lenge, presiserer Eilertsen.

Ifølge trioen som står bak Norge PT-forbund er potensialet mellom 300-500 medlemmer det første året. Men noen aktiv drahjelp fra PT-sjefene får de ikke rett etter startskuddet har gått.

– Kommer du som PT-ansvarlig – og dermed arbeidsgiver – til å anbefale dine å melde seg inn?

– I første omgang må vi få mer på plass. Nå er vi i en tid hvor ting skal løftes opp og belyses. Blir Norges PT-forbund en arena som forespeiles, blir dette fint – spesielt for de selvstendige. Vi har kun ansatte og kjenner oss ikke helt igjen i det som blir sagt om at PT for eksempel er et ensomt yrke, sier Størmer i 3T.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Må ta egne valg

– I Norge er det organisasjonsfrihet. De som vil være med gjør det, og de som vil stå utenfor gjør det, konstaterer Magnus Johansen.

Trygve Amundsen sier at PT-ene gjerne må melde seg inn.

– Vi tar vare på våre om de er organisert eller ei. Det viktigste for oss er å ha gode ansatte som er stolte av å jobbe her og fornøyde med betingelsene, sier han.

Jørn Stian Dahl fremhever at PT-ene må ta valget selv.

PT-sjef Arne Eilertsen. (Foto: Familiy Sports Club)

– Jeg er veldig positiv til at de melder seg inn, men de må undersøke på selvstendig grunnlag, fastslår han.

Både Eilertsen i Family og Mæland i EVO mener det er for tidlig til å kunne mene noe om anbefaling:

– Jeg vet for lite. Vi får vente og se hva det blir, sier Eilertsen.

– Det er litt for tidlig for meg å si, i og med ikke alle faktorer er på bordet ennå. Inntil videre er det vente og se, konkluderer Mæland.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]