annonse

annonse

Puls vil dominere i Follo

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

I sin tid overtok Per-Kristian «Pekka» Lundefaret Langhus Treningssenter og et fjell av gjeld. Over årene har senteret blomstret som Puls Langhus, og i februar åpnet han testsenteret Puls Xlusiv Bøleråsen – et eksklusivt franchisekonsept med maks 200 medlemmer. Ambisjonen er ti slike sentre i Follo.

«Ja»! sier Pekka uten å nøle, når vi spør han om planer for å ekspandere videre – utover Puls Langhus og Puls Xlusiv på Bøleråsen, med tilsammen 1 350 medlemmer.

– Nå er jeg akkurat blitt gjeldfri, så de andre må passe seg!

Ambisjonen hans er å ta over Follo med en rekke forskjellige sentere og å bli den absolutt dominerende aktøren i Follo. Han jobber med å lansere mange nye konsepter og sier han vil rulle ut fem nye treningskonsepter.

– Foreløpig er det forretningshemmeligheter som jeg ikke har lyst til å gå ut med i detalj ennå. Men får jeg gjennomført dette, er det ingen som har sett noe lignende, fastslår han.

En lei start

I 2004 brakk Pekka Lundefaret ryggen og ble muskulært lam i høyre ben. Han begynte å trene seg opp på Langhus Treningssenter i Parkveien på Langhus, og etter hvert kjøpte han 50 prosent av treningssenteret.

– Det var et senter på 300 kvadratmeter, med dårlige sanitære forhold og kreditorer så langt øye rakk. Problemene åpenbarte seg etter at jeg hadde kjøpt meg inn. Jeg betalte 400 000 for herligheten og fikk 2,5 millioner i gjeld «på kjøpet», sier Pekka, som ikke legger skjul på at han følte seg lurt.

Per-Kristian “Pekka” Lundefaret med datteren Soroya.

– Jeg tror neppe noen har hørt om en dårligere start på en treningssenterkarriere. Jeg husker første gang jeg var i banken etter at jeg skjønte det var ugler i mosen. Jeg var 24 år gammel og skulle ta over økonomistyringen fra han jeg drev sammen med. I banken møtte jeg en hyggelig bankfunksjonær, og han ga meg sitt visittkort hvor det stod at hans felt var «spesialengasjement». Jeg spurte om det var spesielt bra eller spesielt dårlig, og han kunne bekrefte at det i mitt tilfelle nok var det siste…

Fant nøkkelen

Pekka måtte bare brette opp ermene og begynne å jobbe. Han hadde brukt alle sparepengene, og var så blakk at han ikke hadde råd til en eneste investering.

– Jeg hadde ikke penger til å gjøre noe av hva mine konkurrenter i bransjen gjorde. Jeg måtte bruke det jeg mente var mine kvaliteter: Jeg satset på å møte folk på et mest og best mulig personlig plan; Finne ut av hva de trengte og hva de ikke trengte, hvorfor de trente og hvorfor de ikke trente.

– Jeg tror jeg fant nøkkelen til hva som er det viktigste i hele treningsbransjen, og derfor gjør vi det også såpass bra per i dag. Vi satser på det personlige preget og å møte medlemmene med optimal kontakt og service, sier Pekka.

Ti år etter overtakelsen, i 2014, var Puls Langhus et av treningssentrene i Norge som hadde høyest driftsmargin. Omsetningen havnet på 6,8 millioner kroner og driftsresultatet nærmet seg 750 000.

Store planer på Langhus

– Jeg har pågangsmot og har nå nedbetalt all gjelden, og jeg tror at jeg kunne fått hvem som helst til å begynne å trene hos meg bare jeg fikk pratet litt med dem, fastslår han.

Senteret på Langhus ble bygget ut med 100 kvadratmeter i første utvidelsestrinn. Nå er man også ferdig med en ytterlige re-utvidelse på 400 kvadratmeter i form av et nybygg.

– Tilsammen har vi 900 kvadratmeter og 1 200 medlemmer på Langhus.

Pekka har ytterligere planer for Langhus, og han tenker stort.

– Vi skal rive det gamle senteret på Langhus og bygge et nytt på 4 000 kvadratmeter. Det blir et rendyrket aktivitetssenter med en rekke aktiviteter. Måten vi skal arrangere aktivitetene på er unikt, men jeg vil som sagt ikke gå ut med noe konkret og detaljert ennå.

Ser dekningsbidrag på 40 prosent

Et av de fem nevnte konseptene, er nyåpnede Puls Xlusiv Bøleråsen – et testsenter for et franchise-konsept Pekka ønsker å etablere. Her har man begrenset medlemstilgangen til et lavt antall.

– På Bøleråsen har vi satt et tak på 200 medlemmer. Ideen bak er at alle har forskjellige behov, og noen liker å trene for seg selv og ikke bli forstyrret. I treningsmiljøet, spesielt på mandager, kan man oppleve at senterne er overfylte. Det er kø ved apparatene, mye støy og mange forskjellige typer mennesker og aldergrupper.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Vi ville åpne et eksklusivt, intimt nøkkelkortsenter avgrenset til 200 medlemmer og med en nedre aldergrense på 25 år.

Testsenteret på Bøleråsen er et showrom for andre som har lyst å drive tilsvarende senter på lisens. Man kan droppe innom showrommet for å se om dette er interessant. Ambisjonen er å bygge hele ti slike sentre i Follo.

– Vi tester ut, og vi ser at dette er et konsept vi kan bygge videre på. Vi har egent utstyr, finansiering, opplæring etc. som settes i system og prøves ut skikkelig.

– På Puls Xlusiv ser det ut til at vi får et dekningsbidrag på rundt 40 prosent, noe ingen i bransjen kan måle seg opp mot. Vi har også et PT-salg på ca. 35 prosent, som er markedsledende, på grunn av at vi utvikler våre egne PT gjennom min filosofi.

Fantastisk gøy

– Filosofien min er veldig enkel; å tilby et personlig treningssenter. For å få til det må man ha noen personer ansatt, og jeg har en meget dyktig stab med ni fast ansatte pluss en god del som jobber deltid. Min tanke er også å bygge opp flere eiere, og på Bøleråsen har jeg tatt inn fem deleiere som til sammen eier 40 prosent av dette konseptet.

MEDEIER: Instruktør og medeier Charlotte Hollo Bugge (foran).

– For å ha et personlig treningssenter handler det om å ansette de rette personene, og jeg har vært heldig.  Flere av dem har også vært ansatt hos meg i over ti år.

Han legger til at Bøleråsen-senteret er som en skole for medeierne, hvor de får utviklet seg til selvstendige eiere og drivere som han kan ta med seg videre.

– Jeg synes det er fantastisk gøy å tilby slike muligheter, det er mer tilfredsstillende enn penger.

Det viktigste for meg er å skape et miljø og bidra til at både virksomhetene og menneskene vokser.

Mange langtidsmedlemmer

Pekka møter konkurransen med å satse på det personlige plan, og på Langhus har han en rekke medlemmer som har vært lojale i svært mange år.

– Vi ser primært verdien i mennesker. Det gjør vel for så vidt de andre også, men jeg tror at vi bedre skjønner hvordan man møter medlemmene.  Vi er kort sagt veldig personlige og opptatt av hvert enkelt medlem – og ikke av antallet. Vi kjenner våre medlemmer veldig godt og bruker mye tid på dem.

PENSJONISTTREFF: Pensjonistene, som går under navnet «Langhus-mafiaen», møtes fast i sosialt samvær på Puls Langhus hver fredag.

– Veldig mange av medlemmene våre har vært hos i over 10 år, og det er spesielt for et senter som verken har gått konkurs eller har startet opp på nytt. Disse er blitt æresmedlemmer og det begynner å bli en del av dem. Jeg vil påstå vi har bygget en god kultur og et miljø, noe som ikke er gjort over natten. Vi har medlemmer som har vært her siden 2004.

Pris betyr mindre

Pekka fastslår til at han ikke opplever noen direkte konkurranse.

– Fordi våre konkurrenter kjører vesentlig på pris, og så lenge de gjør det er vi trygge…

Pekka har sett på om gradert medlemskap er en god vei for å holde på medlemmene og rekruttere nye, men står på at miljøet er den vesentligste faktoren for å lykkes.

– Det kommer litt an på hvilke tilbud du gir og hvilke behov medlemmene har. Det er viktig å forstå at hvis man bare kaller seg for treningssenter, plasserer man konseptet i en boks. Vi snakker om mennesker som kommer til et sted og som har like mye behov for det sosiale som ren treningsmengde. Og kan man tilby noe spesielt bra, vil prisen bety mindre.

– Vi må også lytte godt etter hva medlemmene vil ha. Jeg åpnet et nøkkelkortsenter til kr 499 per måned, og konkurrentene sa at det var «høl i hue», men mitt tilbud viste seg altså ikke å være for dyrt.

Vil ikke settes i bås

Pekka er ikke i tvil om hva som er den største utfordringen for bransjen, nå og i fremtiden:

– Det er identiteten vår og hva vi blir identifisert som. Veldig mange sliter med å motivere seg for å løpe på en tredemølle, og mange identifiserer treningssentre som «stedet med de kjedelige apparatene». Jeg har ikke lenger lyst til å bli satt i bås med de tradisjonelle sentrene. Jeg vil skape steder hvor folk samles for aktivitet og hvor det medmenneskelige og sosiale er en viktig del.

– Folk trener selvsagt for å få av seg noen kilo og komme i form. Men er man glad, er det også mye lettere å trene. Hos oss føler medlemmene seg hjemme, og vi blir vi veldig godt kjent med dem.  Dermed kan vi motivere dem på et personlig plan og gi og dem de beste rådene for hvordan de skal trene.

annonse

Senterpartnere

Leverandørpartnere

[l_slider]