annonse

annonse

Rosa boksing uten blåveis

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Pink Gloves Boxing (PGB) er et gruppetreningstilbud for kvinner. Med PGB får man den gode treningen som boksing gir – uten å slå løs på en levende motstander.

«The Noble Art of Self Defence» er en omdiskutert risikosport, men boksing gir uten tvil kroppen massevis av trening. Man lærer smidighet og man bruker alle musklene.

I 2006 lanserte Garret Garrels fra Montana i USA konseptet Pink Gloves Boxing. Et treningsopplegg rettet mot kvinner, hvor man bruker boksingens effektive og morsomme trening og oppnår boksesportens fysiske gevinster, men uten blåveiser og sprukne lepper. I PGB slår man på sekker og puter istedenfor å bokse mot mennesker.

Funksjonell Helse i Mjøndalen har bragt PGB-konseptet til Norge, og daglig leder Renate Løw spår at PGB kommer til å bli minst like populært i Norge som det er blitt i Sverige.

Trener i små grupper

– Interessen for PGB blir stor når vi først får folk til å prøve det. Alle som har forsøkt seg sier at dette er dødsgøy. Det er morsomt å «slå løs», og hos oss banker man altså løs på noe istedenfor «noen». Det er en sunn måte å få ut aggresjon på, og i tillegg får man veldig mye trening.

– Deltakerne lærer og bruker alle bokseteknikkene, som gir god styrke- og kondisjonstrening og krever godt fotarbeid.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

PGB arrangeres som kurs over 15 uker med to treningstimer per uke. Treningen er inndelt i syv terminer. Man trener i små grupper med maks 12 deltakere i hver gruppe.

-Alle som begynner på PGB får et start-kit med egne hansker og bandasjer og treningsmanual. Når man går over på termin 2, får man et nytt sett med utstyr. Vi starter med svarte boksehansker med rosa logo på og bandasjer i svart og rosa. Etterhvert blir utstyret mer og mer rosa, forteller Løw.

For damer i alle aldre

Funksjonell Helse i Mjøndalen introduserte PGB i Norge for tre år siden og sitter på rettighetene til PGB. Per i dag tilbyr to andre treningssentre PGB: Ullern Trening i Oslo og Kortreist Trening på Konnerud i Drammen.

I PGB-trening brukes engelske bokseterminologier og amerikanske terminologier forøvrig, siden konseptet kommer fra USA.

– Vi jobber etter tre målsettinger: Fun (morsomt) – Achievement (oppnåelse) og Community (fellesskap). Fun-delen dreier seg om at trening skal være kult og noe man gleder seg til. For Achievement gjelder at vi utvikler oss og lærer nye ting for hver økt. Community betyr at vi lærer hverandre å kjenne, skaper god gruppetilhørighet og får en teamfølelse.

Hvem er målgruppen?

– PGB er innrettet for kvinner i alle aldre. På det første kurset var yngste deltaker 16 år og den eldste 63. Per i dag er den yngste 18, og hoveddelen er fra 30 til 50 år, men vi har en del i 20 års alderen også. Vi har ventelister på kursene våre, og på Konnerud ble kurset raskt fullbooket. Der har de har også ventelister. Totalt trener mellom 30 og 40 PGB i Norge.

Deltakerne blir gira

PGB har slått an internasjonalt og foruten USA er treningsformen blitt populær i blant annet Saudi-Arabia og Emiratene, hvor det er naturlig at kvinner trener sammen med kvinner. I Sverige har man også tilbudt PGB en stund.

– Hvordan ser du for deg utviklingen?

– Målet er å spre Pink Gloves Boxing over hele Norge. Dette er en flott trening. Dessuten skaper miljøet et fantastisk godt fellesskap og en god gruppedynamikk, og deltakerne elsker å komme på treningen. De gleder seg til hver økt.

Tommy Lehne og Renate Løw (Foto: Funkjsonell Helse)

– Trening skal jo ikke være et «nødvendig onde», men noe man virkelig har lyst til å gjøre. Hos oss får man også brukt musklene skikkelig: Vi kjører Burn Out og folk er kjempeslitne, men synes likevel det er gøy. Damer som for eksempel har vært fraværende på grunn av mammapermisjon, kommer tilbake til oss straks de er klar for trening igjen, sier Løw og legger til at det var litt vanskelig å få folk inn i begynnelsen. Men de som kom, ble skikkelig gira, og man har måttet starte opp flere kurs.

– Hvordan markedsføres PGB?

– Vi gjør oss mest synlige gjennom sosiale medier. Vi har dessuten deltatt på Womans Weekend på Norefjell, og vi skal være på Fit Camp i Sirdal samt Oslofjord Fitness Convention. Vi vil også være tilstede på NIH Convention.

– Er dette en dyr trening?

– Omregnet i månedspris, koster PGB rundt 950 kroner inkludert alt utstyret man får. Prisen på kurset kan variere noe i forhold til størrelse og utgifter hos den enkelte arrangør. Utstyret omfatter treningsbag, boksehansker, bandasjer, treningsmanual og noen gadgets.

Vil at flere skal prøve

– Hva tilbyr Funksjonell Helse Mjøndalen utover PGB?

– Vi er et gruppetrenings- og PT-senter hvor vi driver FH Trening, personlig trening, diverse kurs innen trening, og Pink Gloves Boxing. Jeg og min gode venn og kollega, Tommy Lehne, eier og driver senteret sammen, og vi har vært i treningsbransjen i mange år. Vi er også treningskonsulenter for Drammen Fysioterapi.

– Når får vi se rosa boksing i for eksempel Bergen?

– Det er vanskelig å angi noen tidslinje. Vi vil jo svært gjerne at bransjen skal utprøve konseptet, og når noen først har fått smaken på PGB, tror jeg også vi vil se en god spredning, sier Løw.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]