annonse

annonse

Det ruller en BasisBall over landet

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Det norskutviklede treningskonseptet BasisBall har spredt seg fra Lindesnes i sør til Kirkenes i nord. I 2016 har internasjonalisering vært i fokus, og i april skal konseptet lanseres i Sverige.

Siri Linn Opsahl Haugen og hennes medgründer og forretningspartner Silje Blindheim, har begge over 20 års erfaring i bransjen.  Fascinert av mulighetene i en medisinball som redskap og basistrening som metode, visste de at de kunne leverer et faglig kompetent treningskonsept til folket.

– Silje skrev hovedoppgaven sin om basistrening, og vi bygger konseptet BasisBall på en norsk treningsfilosofi som oppstod på 1990–tallet gjennom Olympiatoppen, sier Siri Linn Opsahl Haugen – som selv har grunnfag i helse og ernæring og en bachelorgrad i idrett.

Så en forretningsmulighet

– I dag er det mange grunnleggende bevegelsesmønster som blir glemt når vi trener. Det er synd, for man vet at mange av disse er veldig viktige for å få en optimal funksjonell og skadefri kropp. BasisBall har fokus på helhetlig og allsidig trening som påvirker alle aspekter i kroppen, sier hun.

Siri Linn og Silje møttes gjennom studentidretten i Bergen, og fikk stor gjensidig respekt for hverandre. Siri Linn flyttet etter hvert til Stryn, og jobbet som lærer.

Utetrening med BasisBall (Foto: BasisBall)

– I gymtimene drev vi mye med basistrening hvor vi også benyttet medisinball. Silje og jeg holdt kontakten. Begge har et brennende engasjement for folkehelse, og summen av alle våre erfaringer er nok det som bragte oss mot etableringen av selskapet vårt i november 2011, med hva vi anså som en forretningsmulighet.

I Stryn fikk de dessuten god kontakt med et skapende gründermiljø som har avfødt store norske suksesser som Moods of Norway, Riccovero og Skogstad.

Skynder seg langsomt

Gründerne lanserte BasisBall på NIH Convention i november 2012 og holdt det første kurset i mars 2013.

– Vi skyndte oss langsomt, det har vi alltid gjort. Men vi tenkte stort og hadde fokus på å gjøre alt grundig for å ruste selskapet til å tåle vekst.

Per i dag tilbys BasisBall på ca. 160 steder; treningssentre, skoler, idrettslag og bedrifter over hele landet tatt konseptet i bruk. BasisBall er spredd fra Lindesnes i sør til Kirkenes i nord, pluss Svalbard.

Går fullt inn i Sverige

– Vår tanke har hele tiden også vært å presentere dette i utlandet. I 2016 jobbet vi ganske mye med produktutvikling i forhold til forretningsmodellen vår og å knytte kontakter, blant annet i London – både for å føle på tempoet der og observere trender.

Gründerne har også vært i New York med det samme for øye.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Vi har hatt tilbud fra utlandet tidligere, men vi har ikke kjent oss riktig modne. Vi har blant annet BasisBall i Portugal og Spania, men foreløpig i liten skala, forteller Opsahl Haugen.

– I 2016 brukte vi mye tid på nettverksbygging og å analysere av hva markedet vil ha.  Nå er vi godt forberedt, men satser først nærmere hjemme. Vi er helt i startgropen, men har allerede et godt nettverk i Sverige og går inn for fullt der fra våren.

 Lisensiert konsept

Virksomheten er organisert gjennom selskapet Back To Start AS, og har kontor i Bergen og Stryn.

– Konseptet er lisensiert, og vi selger kurs og BasisBall-treningsutstyr. Vi tilbyr fire konsepter med forskjellig treningsfokus, og vi kjører samme lisensen enten man benytter seg av ett eller alle fire konsepter, forteller Opsahl Haugen.

Selskapet har tre fast ansatte: De to gründerne, og en som er kundeansvarlig.

– I tillegg har vi et fast engasjert team med ulike oppgaver som omfatter alt fra utvikling, kvalitet og gjennomføring av kurs.

Fremdeles store muligheter i Norge

Før 2012 var det ingen som hadde hørt om BasisBall, og det er ikke så rart, for disiplinen eksisterte ikke.

– Nei, BasisBall fantes ikke før vi lanserte konseptet. Vi har bygget alt opp fra «scratch» og vi er veldig stolte av det vi har fått til. Vi markedsfører BasisBall med fokus på at dette er norskutviklet. Vi er stolte av å være norske, og vi legger vekt på at dette ikke er noen fiksfakserier, men ekte trening, fastslår Opsahl Haugen.

BasisBall-gründerne Silje Blindheim og Siri Linn Opsahl Haugen. (Foto: BasisBall)

BasisBall bruker den norske naturen i promoteringen, og tar med seg basisballene opp på fjelltopper og andre praktfulle norske omgivelser.

– Vi elsker å reise rundt i landet, både i bygde-Norge og i bystrøk. Vi er opptatt av at BasisBall kan brukes overalt og av alle som ønsker kvalitetstrening. Selv om vi ser mot utlandet har vi vårt hovedfokus på markedet i Norge, hvor vi ser store muligheter for vekst fremover.

Hardt arbeid lønner seg

– Vi har jo et langstrakt land, og det er lettere å komme seg til London enn å reise rundt i Norge. Men vi elsker disse reisene hvor vi treffer så mange herlige folk. Responsen på BasisBall er utelukkende positiv. Siden vi startet opp har vi omtrent ikke opplevd frafall. Vi konstaterer at de som begynner med BasisBall har lyst til å fortsette.

– Som tilbydere av et treningskonsept har vi klart å være lenge i markedet og vi opplever en god vekst. Folk merker, bevisst eller ubevisst, at dette er et treningsopplegg som gir en komplett effekt. Tilbakemeldingene vi får er at dette er gøy og at det gir resultater. Det verktøyet kundene får av oss, både i form av kurs og gjennom kompetanseportalen vår, er noe som treffer.

Siri Linn utstråler ekte gründerånd og blir ikke motløs om hun skulle møte motstand.

– Hardt arbeid lønner seg. Vi er ikke redde for å ta i et tak, og som gründere må man tåle en smell eller tre. En motgang i ny og ne gir økt styrke. Men vi tør, og vi utfyller hverandre veldig godt. Vi våger å tenke stort og utfordre oss selv, og vi kan stå i det ubehagelige når det måtte inntreffe. Vi lærer vanvittig mye, og det er gøy.  Det er som under trening; man må ut av komfortsonen for å få en utvikling, fastslår hun.

Utnytter enhver mulighet

Selv om treningssenterbransjen er primærkunden, har gründerne også satset mot bedriftsmarkedet. BasisBall har blant annet fått offshore-selskaper og Tine Meierier som kunder. Fokuset mot bedrift er på folkehelse og forebyggende arbeid.

– BasisBall er et tilpasningsdyktig konsept som kan brukes på mange måter; like godt som et kort avbrekk i en produksjonsbedrift, som en time på senteret.

– Vi er mye ute og treffer folk. Noen kontakter er tilfeldige, men vi er veldig åpne og prøver å utnytte enhver mulighet vi ser. Vi er fremoverlente, og prøver å være til stede der vi treffer de rette menneskene som kan være med å utvikle oss videre, fastslår Opsahl Haugen.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]