Setter du hele medlemsmassen på frys, får du dekket 90 prosent av de faste kostnadene. Men om det er riktig strategi, må hver enkelt sentereier vurdere. Her er oversikten over de «faste uunngåelige kostnadene» på et treningssenter.
Sist torsdag kom myndighetene på banen med en krisepakke som skal lette situasjonen for bedrifter som har blitt sterkt påvirket av koronakrisen.
LES OGSÅ: Slik blir kontantstøtten til treningssentrene
For å få maks uttelling på dekning av faste kostnader, må en gitt bedrift ha 100 prosent tap av omsetning – men minimum 20 prosent i mars og 30 prosent i april – for å kunne få dekket en del av uunngåelige faste kostnader.
Mange problemstillinger
Jan Eugen Johannessen solgte Asker Treningssenter til Actic i januar i fjor, men har siden 2013 også jobbet som rådgiver i treningssenterbransjen med et utvalg kunder.

– Jeg har stått i stormen sammen med de i denne litt uvirkelige perioden. Å få kontroll på kostnader og fryse medlemmene, minimere oppsigelser, permitteringer og om man skal sende sitt avtalegirotrekk eller ikke, har vært springende temaer, forteller han.
Mange medlemmer har hatt et sterkt ønske om fortsatt å støtte sitt senter for å opprettholde treningstilbudet sitt den dagen myndighetene åpner sentrene.
– Det sier en del om hvor viktig treningssentrene har blitt for mange. Ikke bare at man skal komme i form, få en bedre psykisk og fysisk hverdag – men at man har sted hvor man kan møte andre mennesker i et hyggelig miljø, sier Johannessen.
Krystallklar kommunikasjon
Hva som er det riktige valget etter at myndighetene kom på banen med en krisepakke, er det sikkert delte meninger om rundt om i landet.
Bransjedirektør Kjersti Oppen i Virke Trening har fastslått at det må være opp til hvert enkelt treningssenter å velge det som er riktig for dem på lang sikt.
Johannessen har en klar anbefaling: Hva du enn velger; kommuniser valget krystallklart.
– Om man skal sende trekket i april eller ei, vil være en avveining som hvert enkelt senter må gjøre.
– Det er også et spørsmål om hvor langt man skal strekke strikken overfor medlemmene. Vi må tenke på hvordan vi skal beholde flest mulig av medlemmene våre når vi åpner dørene igjen, sier Johannessen – og legger til at det også innebærer kreative løsninger ved en delvis åpning i løpet av våren.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
De faste kostnadene
De unngåelige faste kostnadene er listet opp under. Ifølge Johannessen (og andre kilder), vil de nok variere noe fra treningssenter til treningssenter:
- Strøm (man kan slå av strømmen på det meste, men for eksempel nettleie vil man få uansett. Ofte kan strøm også være à konto innbetalinger)
- Vann/avløp (vil være mye mindre da senteret er stengt)
- Husleie (ligger ofte på 15 til 35 % av omsetningen)
- Investeringer gjort i lokalene betalt av gårdeier, men som er lagt på husleie over flere år. (Renter og avdrag. Ofte bakt inn i husleien)
- Felleskostnader (på lokalene man leier)
- Leasing avdrag og renter (treningsutstyr, kopimaskin, kaffemaskin, vending-maskin, hjertestarter etc.)
- Forsikring (bil, inventar, utstyr)
- Abonnement (telefon, internett mv.)
- Annen elektronisk kommunikasjon (for eksempel sms-utsendelser)
- Renter banklån
- Lisenser medlemssystem (brp, exceline, nortrim, boost, sics, etc.)
- Lisens produkt/koreografi saltmer (Lesmills, Basisball, ol.)
- Lisens regnskapssystemer
- Leie av dataservere
- Regnskap
- Revisjon
- Inkassotjeneste
- Eventuell franchiseavgift
- Tono/Gramo (disse er basert på antall deltakere på saltimer)
- Bankterminaler
- Matte-leie/service (matter i entreen på senteret)
Om lederlønn er en fast kostnad, strides de lærde om. Det som er viktig er at alle kostnader og inntektstap må dokumenteres og kunne bekreftes av en autorisert regnskapsfører og/eller revisor.
Tapt fremtidig inntekt
Det krisepakken ikke kompenserer er de medlemskap man ikke har solgt siden 13.mars og i den perioden man blir hold stengt. Ifølge Johannessen har mange av disse medlemskapene har en snittlevetid på 16-18 mnd. Noen ganger mye lengre.
Så hvis man sier at man har et tapt salg på 70 medlemskap i mars og april og ganger dette med snittpris på 425 kroner i måneden, vil tapet være 476 000 over 16 måneder. I tillegg kommer tapte PT-inntekter.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Å ta igjen tapte fremtidige inntekter fremover vil være den tøffe oppgaven.
– Den vanlige hverdagen vår åpner ikke igjen med det første og vår situasjon vil ikke bli normal på en lang stund, tror jeg. Så også gårdeiere i hele landet må forberede seg på at ting vil bli annerledes. Treningssentrene kan muligens ikke være i stand til å betale den samme leien som før, og det er en runde man må gå når vi åpner igjen
– Men nå skal ikke vår bransjen klage. Vi får iallefall bistand med en del av kostnadene våre. Mange andre bransjer har en mye tøffere ferd foran seg Man skal være veldig glad for at man bor i Norge akkurat nå, fastslår Johannessen.