SKOI betyr gøy, og i kjølvannet av oljekrisen ser SKOI trening og helse lyst på fremtiden. 2017 byr på medlemsvekst og nye investeringer.
SKOI trening og helse er lokalisert i storkommunen Karmøy, som omfatter byene Kopervik, Åkrehamn og Skudeneshavn. SKOI består av to sentere; det største i Åkrehamn med 1 050 medlemmer. Avdelingen i Kopervik har i overkant av 500 medlemmer.
Daglig leder, Merete Hansen, er også medeier. Hun og samboeren eier 40 prosent. Et annet ektepar har 40 prosent og en kiropraktor eier den siste 20 prosenten.
– Vi overtok og ble medeiere i 2011. Jeg hadde jobbet som daglig leder siden 2005, og har vært i treningsbransjen siden 1994, sier Merete, som forteller at valg av navn på senteret var en artig greie:
– På et styremøte skulle vi utforme logo og avgjøre hva senteret skulle hete. Min samboer, som er trønder, spurte om hva «kjekt» heter på Karmøy-dialekt, og dermed ble det «SKOI». For når karmøybuen har det riktig hyggelig og kjekt, ja da har vi det skoi.
Oppturer og nedturer
Merete og de andre nye eierne gikk inn i driften med energi og pågangsmot, noe som straks ga resultater.
– Fra vi overtok i 2011 hadde vi en vanvittig økning, og vi fikk overskudd i 2011, 2012, 2013 og 2014. Vi begynte med en medlemsmasse på 1011, og på topp, i 2014, hadde vi 1780 medlemmer. På de få årene doblet vi nesten medlemsmassen. Vi bygget ut og utvidet begge senterne, noe som kostet. Vi investerte i masse nytt utstyr – og så kom oljekrisen! I tillegg fikk vi noen konkurrenter, sier Merete, som må konstatere at de siste to årene har vært tøffe.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
2017 derimot har vist en gledelig bedring.
– I 2016 sank antall medlemmer ned til 1 280. Men nå er vi oppe i 1 550 og vi ser adskillig lysere på situasjonen. Mange medlemmer er kommet tilbake til oss og de ønsker seg et fullsortimentsenter med gruppetimer, styrketrening og barnepass.
SKOI trening og helse ser optimistisk, men også realistisk på situasjonen og mulighetene.
– Vi ønsker alltid å utvikle og fornye oss, men å utvide lokaler eller etablere nye, er ikke aktuelt foreløpig. Vi prioriterer å investere i nytt utstyr, det kommer vi til å gjøre i løpet av 2017. Vi skal bytte ut spinningsyklene og gå over til wattsykler, og vi skal dessuten fornye utstyret i styrkesalen.
Spreke seniorer
Miljøet og treningen er attraktivt for alle aldersgrupper.
– Vi har egne timer for seniorer, men mange av dem er så spreke at de glir helt inn i de ordinære timene. Hos oss kan bestemor trene sammen med barnebarnet og føle at hun er på samme nivå. Vi har et miljø som vi har lykkes veldig godt med. Alle føler seg velkommen og vi har det fantastisk hyggelig. Vi har medlemmer i alle aldre, fra 14-åringer og opp til 80 års alderen.
– På egentrening går både ungdom og eldre. Også i gruppetimene har vi stor aldersspredning. I én gruppe kan vi ha aktive fra 14-15 år og opp til dem over 70. Vi har også hatt en stabil kundemasse som har vært hos oss i 10-15 år.
«Bare vanlige folk her…»
Merete forteller at den største utfordringen er å motivere mennesker til å begynne med trening. Hun blir en tanke frustrert når hun både ser og vet om folk som absolutt har et behov for aktivitet, men som kvier seg for å ta steget inn i lokalene.

– Jeg husker en kunde, som jeg flere ganger hadde telefonsamtaler med og som jeg omsider fikk ned på senteret. Da hun fikk se miljøet, utbrøt hun: «Men herregud, det er jo bare helt vanlige folk som meg her!» Denne barrieren som folk bygger, er i grunnen verst – og den er verre enn konkurrentene.
Merete mener at de har lagt godt til rette for at flest mulig mennesker skal få anledning til å trene.
– Vi er de eneste som har barnepass, noe vi har på begge senterne. Vi har lang åpningstid med betjent senter mesteparten av tiden. I tillegg har vi nøkkelkort. Vi føler at vi dekker medlemmenes behov på en god måte.
Sunt med konkurranse
SKOI har etterhvert fått konkurranse, og Merete betrakter den som en positiv utfordring.
– En del medlemmer ønsker jo å prøve ut et senter som er billigere og hvor man har annet utstyr. Jeg tror det er sunt med konkurranse, det betyr at vi må skjerpe oss. I starten fløt vi jo bra fremover, men nå er vi nødt til å se hva de andre gjør og hele tiden prøve å være bedre enn dem. Dette er viktig for kundene også; at vi fokuserer på å utvikle oss og gi dem et godt tilbud.
SKOI-sjefen er godt orientert om nye medlemsmodeller, og har veid dem og funnet ut at konseptet nok ikke er relevant.
– Vi har sett på systemet med differensiert medlemskap og har hatt det oppe på våre styremøter, men det er ikke noe vi kommer til å innføre. Jeg føler at vi har en grei pris som vi kan forsvare og som står i forhold til våre tilbud. Jeg opplever heller ikke at vi er dyre, og vi ønsker ikke å gå ned på pris.
Yoga i forkant
Yoga appellerer til mange aktive, og Norges største aktør har åpnet egne yogasentre, noe som ikke har gått upåaktet hen hos SKOI.
– Vi startet opp en ny yogaavdeling nå i januar 2017. Vi har sett at Sats Elixia har satt i gang egne yogasentere, så da ville vi være i forkant før noen kommer og etablerer seg med tilsvarende. Vi opplever kjemperespons og folk er nysgjerrige og melder seg på timer på hverdager og i helgene. Jeg er veldig optimist og har stor tro på det nye tilbudet vårt.