annonse

annonse

Slår vi ned et virus eller slår vi ned folkehelsa?

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Norge er på randen av en «lockdown». Høie sier «Vi er inne i en andre bølge» og «nå er det alvor». Men kommunene har selv fått rett til å bestemme hva som skal gjelde i sin kommune – med de samme anbefalingene fra regjeringen i baklomma.

Leserinnlegget er skrevet av senterleder og personlig trener Line Birgitte Jøkling Olestad, Spenst Fetsund

Line Birgitte Jøkling Olestad

Oslo og Bergen var først ut med strengere tiltak. I Bergen kommunene kan du få servert alkohol til kl. 22, men kun være 5 personer i private sammenkomster. I Oslo er det full skjenkestopp, men du kan ha 10 stykker på besøk hjemme. Så langt smittevernreglene holdes vel å merke.

Kommunene rundt Oslo opererer med forskjellige regler og dette må ta slutt!

Bærum med 174 smittede siste 14 dager:

  • For særskilt sårbare og utsatte grupper er det mulig med tilpasset aktivitet, så lenge det ikke er fysisk kontakt mellom deltakerne og gjeldende smittevernregler følges.
  • Treningssentre i Bærum kan være åpne. Besøkende skal bruke munnbind i resepsjonsområder, og på vei inn og ut.

 

Andre kommuner nær Oslo som velger å holde treningssentrene åpne er blant annet: Nes kommune, Aurskog Høland kommune og Ullensaker kommune med flere.

I Lillestrøm kommune kan du: Gå på kafe, handle på ditt lokale kjøpesenter, fikse neglene dine, gå til frisøren, ta deg en massasjetime, fot eller hudpleie – men du må for all del ikke være over 20 år å trene innendørs. Alle treningssentre er stengt UTEN unntak.

Treningssentre har hatt og har strenge smittevernregler under hele pandemien. Bransjen laget til og med en egen studie midt i «lockdown» for å forske på smittefaren ved å trene på et senter. De har registrering av alle besøkende samt både 1 og 2 meters avstandskrav i store lokaler.

Siden åpningen i sommer har det vært lite smitte i treningsbransjen og av 8 millioner besøkende i landet vårt er det kun 1 tilfelle som kan spores tilbake der 2 ansatte har smittet hverandre.

Likevel stenger kommunene på et føre var prinsipp. Dette til tross lite smitte i bransjen, ikke bare i Norge, men i hele Europa.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Tiltak som kunne vært vurdert:
  • 2 meter avstand mellom alle til enhver tid
  • Bemanning under hele åpningstiden som påser at smittevern holdes
  • Booking også på tid i studio for å sikre maks antall inne samtidig
  • Kun lov å trene med personlig trener 1-1 på stengt senter

 

Jeg trodde det var allment kjent at regelmessig fysisk aktivitet er bra for oss. Det gir oss en bedre helse, en sterkere og sunnere kropp, bedre immunforsvar – men det få er klar over, er at hjernen vår sannsynligvis er det organet som påvirkes mest av fysisk aktivitet.

Hvem skulle trodd at fysisk aktivitet påvirker hjernen mer enn kryssord og sudoku? Og at høy puls en gang om dagen kan redusere risikoen for demens med inntil 50 prosent? Hadde fysisk aktivitet vært en pille, ville alle tatt den.

Hjernen vår er avhengig av fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet kan altså gi økt intelligens, bedre hukommelsen, stressmestringen, dine kreative evner, gi deg et lengre og bedre liv og redusere risikoen for depresjon og demens.

Likevel må treningssentre holde stengt i noen kommuner der de ikke forstår viktigheten av fysisk aktivitet for voksne. Argumentet er ikke at det er mye smitte på treningssenteret, men at folk skal bevege seg mindre og at de ser på treningssenteret som en møteplass. En møteplass der smittevern, smittesporing avstand og folkehelse opprettholdes.

Vår bekymring er nå alle våre medlemmer som er helt avhengig av fysisk aktivitet for å fungere både fysisk og psykisk. De ensomme, de som må trene for ikke å bli sykemeldt igjen, de som bruker trening for å ha det god med seg selv psykisk, de som ikke har familie og venner rundt seg i denne pandemien, mister sitt trygge møtepunkt.

Vi har vært i dialog med kommunen om alternative løsninger til delvis nedstenging. Blant annet å la medlemmer få trene 1-1 sammen med sin personlige trener. På lik linje som at fysioterapeuter kan kjøre fysisk trening med inntil 4 i en gruppe på mye mindre areal enn det et treningssenter kan tilby.

Et stort hjertesukk over at kommunene har for liten kjennskap til hvordan treningsbransjen er organisert og ikke går i dialog med treningsbransjen for å vurdere muligheter for begrensninger før nedstenging. Dette er svært uheldig og trist for arbeidsplasser, brukere og ikke minst effekten det får på befolkningens psykiske og fysiske helse.

Kommunen svarer oss at argumentene er gode, men at de ikke har hjemmel til å gi dispensasjon fra gjeldende regler. Mitt spørsmål er da: Hvordan klarer andre kommuner å finne alternative løsninger med folkehelsa i fokus og operere med andre regler?

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]