Norge har en rimelig aktiv befolkning, og treningssenteret spiller en stor rolle. Og den kan bli enda større…
Det kommer frem i en undersøkelse Opinion har gjennomført for Virke Trening, presentert i rapporten Treningssenterbransjen 2017.
I befolkningsundersøkelsen om fysisk aktivitet kommer det frem av tre av fire nordmenn mosjonerer eller trener en minst en gang i uken. Mer enn 40 prosent trener tre ganger eller mer hver uke..
Kvinner og menn er omtrent like aktive.
Vi liker oss ute
Det skal mye til for å slå nordmenns hang til fotturer i skog, mark, fjell eller vidde: Hele 68 prosent oppgir det som en treningsform. Uteaktiviteter i form av løping, sykling og ski oppgis av 40 prosent – mens treningssenter oppgis av 30 prosent.
Tretten prosent sier svømmehall og elleve prosent sier treningsrom på jobb/skole, mens idrettslag og hjemme, begge oppgis av seks prosent.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Kun to prosent oppgir «I regi av kommunen/Frisklivssentral, ifølge undersøkelsen.
Årsaker til å trene på senter
Andelen som benytter seg av treningssenter er høy i alle aldersgrupper, men aller høyest i den yngste aldersgruppen – og andelen faller noe med økende alder.
Oslo er regionen hvor flest innbyggere velger treningssenter som arena. Fire av ti oppgir at de benytter treningssenter. Motsatsen finner man på Sørlandet, inklusive Telemark – hvor kun to av ti sier det samme.

Attraktive fasiliteter og beliggenhet er de viktigste årsakene til å trene på et senter. Tredje viktigste årsak er «Tilbudet i form av verdi for pengene»
Den største forskjellen mellom menn og kvinners årsaker til å trene på senter, er kompetente instruktører – som i rapporten delvis forklares med at kvinner i mye større grad deltar på gruppetimer – mens menn i større grad trener individuelt.
Blir mer aktive
Treningssentrene bidrar til at inaktive blir aktive, fastslår undersøkelsen: To av tre oppgir at de var inaktive eller bare litt aktive før de ble medlem på et treningssenter.
Av de som ikke trente i det hele tatt før de meldte seg inn, trener nå 65 prosent mer enn to ganger i uken – mens blant de som trente litt før de meldte seg inn, er tilsvarende andel 78prosent.
Og hvorfor er det noen som aldri trener?
De to viktigste årsakene er manglende motivasjon og at det oppleves som kjedelig.
Av de 25 prosentene som oppgir at de aldri mosjonerer eller trener, sier tre av ti at de trenger et lite dytt for å komme i gang – mens to av ti sier de uansett aldri kommer til å trene.
Kan spille en rolle
Virke Trening konkluderer i rapporten med at treningssentrene kan spille en rolle for de 25 prosentene som i dag er inaktive. 27 prosent av disse oppgir at treningssenter kan være en alternativ treningsarena.
Blant aldersgruppen under 40 år er det nesten halvparten som ser treningssenteret som et aktuelt alternativ om de skal begynne å trene. Blant de inaktive er det flere kvinner enn menn som vil vurdere treningssenteret som arena for trening.