annonse

annonse

Smertefull avslutning mot lysere tider

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

På kun timers varsel måtte alle treningssentre stenge i Viken – fylket med aller flest treningssentre i Norge. Finansminister Sanner vil ikke strekke ut en hånd til de som nok en gang er nødt til å bære kostnadene ved en ny permittering.

Timingen var nær perfekt. 12 mars i fjor kom det bud om at Norge skulle stenge ned. For treningssenterbransjen ble det en tremåneders ørkenvandring før man kunne åpne igjen i «toppmåneden» juni.

Den 15. mars i år var det da capo. Deler av landet slapp unna, men Viken fikk få timers varsel om at nå ble det stengt igjen – foreløpig til uken etter påske. Status nå er at det er stengt i Viken, i Oslo, i Bodø – flere kommuner i Vestfold og på Sørlandet.

Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag er foreløpig lykkeland. Men det vil være naivt å tro at ikke også disse regionene fort kan få merke den økende smittetrusselen. Flere medier gjengir Nakstads beskjed om at vi kun har dager på oss: Tøyles ikke kurven i Viken, kan det gå mot ny nasjonal nedstenging.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

«Virkemidlene er der»

Midt oppi dette sitter det slitne treningssentereiere. Nok en gang må man finne frem permen med klargjorte permitteringsvarsler, og ansatte får nok engang beskjed om at de er permittert. Denne uken setter antageligvis NAV ny årsrekord i mottatte dagpengesøknader.

Ifølge NTB har ikke finansministeren noe mer å by på enn det som allerede er tilbudt. NHO og Virke var tidlig ute og ville gjeninnføre to dagers lønnsplikt ved permittering, men Sanner parerer med at det allerede er gode kompensasjonsordninger på plass for bedriftene.

«Vi har også fått lånestøtteordning på plass, en lånegarantiordning, og penger gjennom kommunene hvor vi fortsatt har penger som blir betalt rundt påske. Så de økonomiske virkemidlene er der», sier Sanner.

Å by på åtte dager med lønnsfritak for bedrifter som på tre timers varsel blir tvunget til å stenge ned, er med andre ord ikke aktuelt i valgåret 2021. Kanskje han tror at «alt» åpner igjen uka etter påske, og det dermed ikke er noe å spare ved å permittere ansatte?

Ikke en del av festen

Nå skal ikke vi spå utfallet av den siste nedstengingen i Viken, men etter å ha sittet tett på Oslo de siste månedene – og hørt hvor vanskelige kår Virke har jobbet under når det gjelder treningsbransjen under hele pandemien, vil overraskelsen være stor og gleden enda større om den akutte krisen avblåses en ukes tid etter Jesus’ påståtte oppstandelse.

Det er mer sannsynlig at mantraet om at «smitten må enda lengre ned», vil gjelde i ukene fremover. Da er vi akkurat der vi var for ett år siden: I lavsesong, men med ytterligere tappet kasse etter et kriseår og enda flere frafalne medlemmer som det koster å få inn igjen.

Da vil det være bekmørkt for bransjen når det er som lysest for folk flest. Men det er lov å håpe. Opposisjonen på Stortinget har gjentatte ganger vist at de kan vri armen på Sanner og resten av regjeringen, så det er ikke usannsynlig at todagersregelen vil komme med tilbakevirkende kraft.

Om så skjer er det likevel som et plaster å regne på et dypt kutt som bør sys. Som vi har gjentatt mang en gang: Når sommeren kommer med (forhåpentligvis) åpne barer, restauranter, butikker og kafeer, vil en sparende befolkning ha midler som brenner i lomma. «Dette har vi fortjent» (og det har vi jammen).

Den festen blir ikke treningssenterbransjen en like stor del av så sant vi ikke får en sommer med nordavind og jevnt regnvær over hele landet. På tide at bransjen selv, Virke og NHO roper høyt om «Folkehelsepakka»!

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

annonse

Senterpartnere

Leverandørpartnere