Christina Therkildsen fikk koronakrisen rett i fleisen som alle andre i treningsbransjen. Samme dag som Norge stengte, 12. mars leverte hun livetrening til alle sine medlemmer på en lukket gruppe på Facebook. Da kurset var over – satset hun og lagde et heldigitalt tilbud – mot betaling. – Jeg er vant til å jobbe hardt for lite penger, men vi må ta betalt for det vi leverer fastslår Krønsj-eieren.
Krønsj nye Online plattform, så dagens lys 15. april, og skulle ha en varighet i første omgang til 17. mai. Nå fortsetter tilbudet til 17. august.
Livesendingene skjer på splitter nye nettsider, og medlemmene må logge seg inn for å følge sendingene. Det var aldri snakk om å sende live på en åpen Facebookside.
– Vi måtte satse på at vi klarte å skaffe nok mennesker til å holde det gående, forteller Therkildsen.
I den perioden vi er inne i nå, har Krønsj Online ca. 130 medlemmer, som alle har betalt 499 kroner for å trene med Krønsj frem til 17. mai.
– Det har i alle fall sikret husleie, lønn til instruktører og litt lønn til meg i denne perioden, fastslår Krønsj-gründeren – men understreker at dette ikke er en sovepute: Det kommer nye måneder etter dette og det er masse nytt man må lære seg, og mye arbeid som ligger bak.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Et krevende format
Medlemskapstilbudet er forlenget fra 17. mai til 15. juni for 499 per måned eller frem til 17. august for 990 kroner. Fra 15. juni vil antallet livesendinger reduseres, samtidig som antall videoer vil øke – slik at det alltid skal være noe nytt.
I løpet av sommeren skal det også være gjesteopptreden av andre instruktører, og det er allerede planlagt nye foredrag og samtaler med fagpersoner om stort og smått innen fysisk og psykisk helse.
«Jeg har trent både mer, og mer variert i denne perioden, siden jeg ikke har hatt reisevei. Ofte har jeg hatt tid til å ta en rolig økt på morgenen og så Krønsj og ulike styrketimer til lunsj eller på ettermiddagen. I tillegg har det føltes sosialt og som et lysglimt i en ellers statisk hverdag.» – onlinemedlem
– Jeg kommer ikke til å gjenåpne for vanlig trening med det første, for de reglene som kommer er så omfattende – og for oss som har små lokaler blir det da nesten som personlig trening med 2-3 stykker. Det får andre drive med, fastslår Therkildsen.
Medlemmene som har meldt seg på Krønsj Online er fornøyde med tilbudet.
– Jeg har fått så mange tilbakemeldinger og takknemligheten er gjensidig – og det er dette som har fått meg til å fortsette. Det er mye mer krevende å ha livekurs online enn det man tror: Man får ingen umiddelbar feedback og du skal levere til et tomt lokale eller til kameramann (som i Krønsj sitt tilfelle er ektemann Stein, red. anm.).
«Å få en daglig porsjon med dere, Krønsj og etter hvert også de andre gjennom chatten gir en god fellesskapsfølelse. Det hjelper meg å få struktur på hverdagen og loser meg trygt gjennom alt dette. Takk!». – onlinemedlem
– Energien man kan skape i et rom må man med andre ord levere på egenhånd, og da bør man ha filmet litt fra før. Man kan aldri gjenskape fysisk samvær, men man kan skape et fellesskap. Vi får heller ikke den småpraten før timen som vi er vant til på mitt senter hvor alle følger hverandre tettere. Men jeg har prøvd å legge mest mulig til rette for dette, og fått tilbakemeldinger på at det har jeg klart, forteller Therkildsen.

Det er laget en chat-funksjon på plattformen for å ivareta en viss interaksjon, og Therkildsen er overbevist om at tjenesteleverandører om ikke lenge kommer med muligheter for å integrere mer ektefølt integrasjon mellom trener og de trenende.
– Men enn så lenge må vi leve med erfaringen vi har og tro at man når ut selv om man ikke står i samme rom.
Kritisk til gratistilbud
Prisen for medlemskap i det digitale landskapet er lavere enn vanlig pris for deltakelse. Prisen på trening på Krønsj er normalt sett høyere enn et tradisjonelt treningssenter med alle tilbud inkludert, rett og slett fordi kostnadene forbundet med å levere treningen er lagt til grunn.
– Jeg har gått ned i pris fordi eksklusiviteten av at vi er veldig få, ikke er der lenger. Men vi ligger likevel i øvre sjikt av hva onlinetrening koster, sier Therkildsen – og fortsetter:
– Det er essensen! Det er store forskjeller på onlinetreningen. Man kan ha kun videoer, men om man leverer 12 onlineklasser i uka, som vi gjør, koster de 12 klassene akkurat det samme å gjennomføre – faktisk en del mer, fastslår hun.
«Jeg som nylig valgte flytte fra Oslo og dermed tunghjerta måtte melde meg ut av Krønsj, har funnet stor glede i å nå kunne fortsette som helhjerta, svett krønsjer, fra stua i Tromsø!» – onlinemedlem
Therkildsen er kritisk til at mange kringkaster sin onlinetrening gratis til alle.
– Men jeg forstår hvorfor. Mange er desperate og vil beholde kundene sine og har lyst til å få nye. Det er også treningsbransjens akilleshæl: Hvis vi hele tiden signaliserer at den tjenesten vi leverer er ganske billig, må man jo sette lav lønn til instruktører og andre ansatte. Er det riktig? spør hun.
– Det er noen feilkoblinger her som vi kunne rettet opp nå. Ja, vi må passe på våre egne medlemmer, og det er mange måter å gjøre det på. Vi gjorde det i en lukket gruppe. For hvorfor skulle jeg invitere alle inn gratis? Det kan jeg ikke av respekt for de som har betalt for tjenestene vi leverer.
Therkildsen mener det viktigste nå er å tenke mer langsiktig på hva treningsbransjen leverer og hvordan man gjør det – og bruke tiden til å tenke på at verden vil bli seende annerledes ut.
– Jeg forstår at det er forskjellige utfordringer for sentrene. De som tilbyr fullskala har det vanskelig, og tilbyr da gruppetrening gratis for å hjelpe medlemmene. Men vi må ta disse diskusjonene rundt levedyktighet på det vi leverer!
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Må ikke være proff
Med 12 livesendinger i uka med alt fra yoga til styrke, kreves det mye innsats.
– Man må lage nye timer hver gang, det tar noen timer hver dag. Og så må man variere øktene og man må fornye seg. Så det koster en del å lage timene, men det er jo dette som er jobben min – selv om det er mange ting jeg ikke hadde beregnet med – for eksempel oppfølging av alt det tekniske.
– Hva må man ha for å få til et slikt digitalt rigg?
– Vi har et abonnement på Vimeo for livestreaming, nettsiden måtte bygges, man må ha kamera, vi bruker tre pc-er under sending, mikrofon og sendere – og overganger til det meste. Dessuten må man ha bra internett og lamper for ekstra lys.

– Selvlært?
– Jeg har jobbet med tv i to år, og er utdannet i NRK som scripter og innspillingsleder – og har stått bak kamera. Utover det er det selvlært.
– Utstyr og tjenester i dag er veldig bra, man trenger ikke være proff for å få til dette – og jeg tror at mange vil klare det hvis man tør å prøve. Men man må ha en sterk formening om hva man vil bruke det til og stille spørsmålene: Hva er det jeg leverer, hva er jeg god på å levere og hva vil kundene mine ha?
– Og hvordan kan jeg flette dette inn i eksisterende forretningsdrift? Fremover må vi tørre å ta noen valg, men vi må gjøre det, fastslår Therkildsen.
«Ville bare si at det var så fint at du kom på besøk i leiligheten i morrest. Først med foredraget ditt, det passet godt til kaffen i senga. Og så trening, da! Bra start på dagen.» – onlinemedlem
«Krønsj live har vært veldig viktig i denne isolerte tiden! Får trent godt og allsidig, og får et fellesskap selv om vi ikke er i salen. Fått testet flere og nye timer.» – onlinemedlem